0. 7:10 - 7:55
1. 8:00 - 8:45
2. 8:50 - 9:35
3. 9:40 - 10:25
4. 10:35 - 11:20
5. 11:30 - 12:15
6. 12:30 - 13:15
7. 13:20 - 14:05
8. 14:10 - 14:55
9. 15:00 - 15:45
10. 15:50 - 16:35
11. 16:40 - 17:25
12. 17:30 - 18:15
Dnia 16 stycznia klasa 1 ck wraz z wychowawcą p. E. Ptok zorganizowała projekt pt. DZIEŃ OSTRYCH PRZYPRAW.
Uczniowie i nauczyciele z naszej szkoły zostali zaproszeni na degustację przysmaków zawierających pikantne przyprawy. Były to azjatyckie pączusie z mango i kokosem, nachosy z dwoma dipami oraz ciasteczka z ciasta francuskiego z serem żółtym i przyprawami. Wszystkie przekąski zostały przygotowane przez uczniów 1ck na warsztacie szkolnym.
Szczególne podziękowania za pomysły i pomoc kierujemy do pani Joanny Zawadzkiej i pani Grażyny Tarasek.
Projekt odbył się w ramach Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa.
25 stycznia obchodzony będzie w naszej szkole jako DZIEŃ ZAWODOWCA.
Wtorek 15.01. był w Gastro dniem wsparcia dla Jurka Owsiaka i WOŚP.
Uczennice klasy III B (Karolina Wala, Martyna Potopa i Ewa Kowalska ) zorganizowały akcję, która miała pokazać, że młodzież naszej szkoły docenia znaczenie WOŚP i nie wyobraża sobie jej bez Jurka Owsiaka, który jest symbolem tej akcji i dyrygentem tej orkiestry.
Uczniowie Gastro pokazali, że razem z Jurkiem Owsiakiem jesteśmy ORKIESTRĄ i będziemy grać do końca świata i jeden dzień dłużej.
W tym roku uczniowie i nauczyciele ZSGU włączyli się w akcję wsparcia Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy przygotowując kanapki dla wolontariuszy.
W ramach Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa klasa 1C/k wraz wychowawczynią p. E. Ptok przygotowuje na środę 16.stycznia projekt. Na dużej przerwie będą czekać na wszystkich niespodzianki.
BIBLIOTEKA POLECA: "Tajskie smaki. 50 przepisów kuchni tajskiej" - J. Schwob
Potrawy tajskiej kuchni uznawane są za jedne z najbardziej oryginalnych na świecie. Tajemnicą jest pięć smaków: kwaśny, słodki, słony, gorzki i ostry. Najzdrowsza, najbardziej zróżnicowana, najsmaczniejsza i jednocześnie najmniej skomplikowana. Te wszystkie cechy może mieć tylko jedyna kuchnia na świecie i jest to właśnie tajska. Dania powinny mieć w sobie ostrość, słodycz, gorycz, kwaśność i słoność. Ta zasada nawiązuje do zasady harmonii uznanej przez Tajów za istotę udanego i spełnionego życia.
Już wkrótce studniówka. Trwają intensywne przygotowania. Maturzyści ćwiczą kroki poloneza oraz innych popularnych tańców.
W piątek 4 stycznia 2019 w Zespole Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Wiśle odbył się etap okręgowy Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej. Celem Olimpiady jest między innymi: Rozwijanie wśród młodzieży zainteresowań hotelarstwem i turystyką oraz podnoszenie poziomu umiejętności zawodowych ujętych w podstawie programowej kształcenia w zawodzie technik hotelarstwa, integracja środowiska hotelarskiego, prowadzenie współzawodnictwa miedzy szkołami.
Punktualnie o godz.12:00 w 9 szkołach, które są centralami okręgów, 343 uczniów rozpoczęło rozwiązywanie testu.
Naszą szkołę reprezentowały uczennice klasy III a Anna Fruehmark i Martyna Trembaczowska .
Na wyniki trzeba trochę poczekać.
Dzisiaj w naszej szkole rozgościła się zima. Padający intensywnie śnieg sprawił, że lekcje odbywały się w bajkowej scenerii. Uczniowie klasy 3c ulepili dwa wspaniałe bałwanki.
Zapraszamy do składania ofert na przeprowadzenie kursów zawodowych (kurs barmański, baristy, somelierski, nowoczesnych technik i technologii gastronomicznych, nowoczesnych technik i technologii cukierniczo-piekarniczych, wyrobów czekoladowych, pilotażu i rezydenta) dla uczniów i nauczycieli Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie z certyfikatem w projekcie „Nowe umiejętności- nowe szanse na rynku pracy - doskonalenie umiejętności kadry nauczycielskiej i uczniów w Zespole Szkół Gastronomiczno - Usługowych w Chorzowie”.
Link do ogłoszenia:
https://bazakonkurencyjnosci.funduszeeuropejskie.gov.pl/publication/view/1158811
3 stycznia kolejna grupa uczniów klas trzecich gimnazjum i jak i ósmych szkoły podstawowej uczestniczyła w warsztatach z preorientacji zawodowejw branży gastronomicznej Hotelarskiej.
Dzięki umowie Patronackiej z hotelem Marriott uczniowie zwiedzili cały hotel i poznali wszystkie możliwości zatrudnienia w hotelu.
Nasza szkoła stara się promować szkolnictwo zawodowe wśród uczniów chorzowskich szkół.
Zapraszamy młodzież z chorzowskich szkół ponadgimnazjalnych, ponadpodstawowych, gimnazjalnych i podstawowych (z klas 7 i 8) oraz działającą w pozaszkolnych kołach zainteresowań przy MDK do wzięcia udziału w konkursie polskiej piosenki walentynkowej, który pozwoli szesnasty już raz zaprezentować młode amatorskie talenty muzyczne.
Finał festiwalu odbędzie się 8 lutego 2019 roku o godz. 10:00 w sali Młodzieżowego Domu Kultury, przy ul. J. Lompy 13.
Osoby chętne zapraszamy na przesłuchanie w dniach 23 stycznia i 28 stycznia 2019 od godz. 15:30 do 17:00 do auli Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Chorzowie, przy ul. Urbanowicza 2.
Należy przynieść własne podkłady muzyczne. Karty zgłoszenia przekazane zostaną podczas spotkania. Regulamin konkursu jest dostępny na stronie internetowej szkoły.
Serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału we wspólnej zabawie. Atrakcją imprezy są cenne nagrody i występ znanego artysty. Finalista otrzymuje zaproszenie na koncert finałowy dla klasy wraz z opiekunem.
Organizator: Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Chorzowie, ul. Urbanowicza 2, 41-500 Chorzów tel/fax 32-241-17-23 e-mail: zse@adres.pl
Współpraca: Patronat medialny: MDK w Chorzowie chorzowianin.pl
Celem imprezy jest popularyzowanie polskiej piosenki kabaretowej, poezji śpiewanej oraz szeroko pojętej muzyki popularnej.
W cyklu KSIĄŻKA TYGODNIA w pierwszym tygodniu nowego roku uczniowie klasy 3a Weronika Konieczna i Bartosz Jurecki polecają rewelacyjne książki:
"Marina" Carlos Ruiz Zafon i "Siostrzyczka musi umrzeć" Freda Wolff
21. grudnia w naszej szkole pachniał wigilią i wybrzmiewał kolędą. W tym dniu uczniowie wraz z wychowawcami organizowali swoje klasowe spotkania wigilijne, a także wzięli udział w szkolnych jasełkach przygotowanych przez uczniów klasy 4 A i 1B pod kierunkiem p. B. Kauli i p. K. Jaron.
Wf na wesoło - dzisiaj 2b w ramach zajęć lekcyjnych bawiła się na lodowisku MORiS.
Z inicjatywy uczennicy klasy 1b Wiktorii Malinowskiej powstaje w ZSGU grupa taneczna.
Grupa liczy już 7 dziewczyn z klas 1a, 1b, 2a i 2c ( Wiktoria H., Klaudia K., Aldona M., Kinga S., Wiktoria S. i Dagmara F.), ale zaprasza w swe szeregi wszystkich chętnych uczniów ZSGU.
Opiekę nad grupą będzie pełnić p. Alina Giza.
Uczniowie chętni do wyrażania siebie poprzez taniec prosimy o zgłoszenie się do p. A.Gizy lub do Wiktorii Malinowskiej z klasy 1b.
18.12. nauczyciele naszej szkoły spotkali się na uroczystej przedświątecznej kolacji. Uczniowie Gastro przygotowali własnoręcznie świąteczne kartki z życzeniami dla nauczycieli oraz pozostałych pracowników naszej szkoły. Każda kartka była inna, bo wykonana przez innego ucznia. W środku piękne życzenia i podpisy całego Samorządu Uczniowskiego. Z okazji Dnia Mikołaja uczniowie otrzymali różne bonusy od nauczycieli. Dziś uczniowie z serdecznymi życzeniami podziękowali nauczycielom. Na zdjęciach tylko niektóre z kartek - ponieważ było ich ponad 50.
Ogłaszamy nabór na czterotygodniowe staże zawodowe dla uczniów klas drugich i trzecich (z wyjątkiem absolwentów), które odbęda się w renomowanych zakładach gastronomicznych, cukierniczych, piekarniczych i hotelach.
Zgłoszenia do 11.01.2019. do p. N. Zielińskiej lub p. K.Borowego
ZACHĘCAMY DO PODNOSZENIA SWOICH KWALIFIKACJI I ZDOBYWANIA DOŚWIADCZENIA ZAWODOWEGO!
INFORMUJEMY, ŻE DO PIĄTKU 21.GRUDNIA ZOSTAJE PRZEDŁUŻONA REKRUTACJA NA KURSY DLA UCZNIÓW KLAS II - IV:
Zgłoszenia do p. N.Zielińskiej lub p. K.Borowego
Zachęcamy do skorzystania z okazji zdobycia uprawnień zwiększających szanse na rynku pracy!
W cyklu KSIĄŻKA TYGODNIA Agnieszka Śliwka z kl. 3c/k poleca na święta książkę Katarzyny Michalak pt."TRZY ŻYCZENIA".
Warsztat Szkolny
ul. Powstańców 6a
41-500 Chorzów
tel. (32) 24 11 075