0. 7:10 - 7:55
1. 8:00 - 8:45
2. 8:50 - 9:35
3. 9:40 - 10:25
4. 10:35 - 11:20
5. 11:30 - 12:15
6. 12:30 - 13:15
7. 13:20 - 14:05
8. 14:10 - 14:55
9. 15:00 - 15:45
10. 15:50 - 16:35
11. 16:40 - 17:25
12. 17:30 - 18:15
W dniu 14.12.2018. odbyło się uroczyste wręczenie stypendiów prezesa rady ministrów Mateusza Morawieckiego.
Uroczystość miała miejsce w sali im. Adama Didura w Operze Śląskiej w Bytomiu.
Uczennica klasy 3 A Technikum Gastronomicznego - Weronika Konieczna - otrzymała akt nadania tego stypendium za bardzo wysokie wyniki w nauce i wzorowe zachowanie.
Stypendia wręczali: śląski kurator oświaty p. Ewa Bauer i wicewojewoda śląski p. Robert Magdziarz.
Uroczystość prowadziła p. Bożena Szarama dyrektor kuratorium oświaty delegatura w Bytomiu.
Całość uświetnili uczniowie Ogólnokształcącego Liceum Muzycznego w Bytomiu.
Dyrektor Opery Śląskiej p. Łukasz Goik jako niespodziankę przygotował występ tenora Macieja Komandery.
Tradycyjnie nasza matematyczka p.Iwona Miśtak ogłosiła konkurs na świąteczną bombkę. Tym razem własnoręcznie wykonane przez uczniów bombki miały ozdobić naszą szkolną choinkę.
12.12.2018. komisja konkursowa w składzie: Iwona Miśtak, Magdalena Zielonka, Ewa Ptok, Katarzyna Wieczorek i Emilia Bielawska przyznała trzy miejsca, biorąc pod uwagę pomysłowość, wkład pracy , estetykę oraz oryginalność pomysłu.
I miejsce zajęła bombka klasy III d - super choinka na bombce;
II miejsce bombka klasy I a wykonana przez uczennice: Najduch Wiktorię oraz Karolinę Gas - estetyczna bombka z makaronu;
III miejsce zajęła bombka klasy II a wykonana przez Rozalię Zientkowską - bombka pełna koralików z zepsutych bransoletek czyli recykling na 100%.
W tym roku nasza szkolna choinka robi wrażenie i cieszy oczy każdego dnia, gdy wchodzimy do szkoły. Od razu czujemy nastrój zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia.
7. grudnia delegacja uczniów naszej szkoły z klasy IV A uczestniczyła w prezentacji krajów z poszczególnych kontynentów w ramach Szczytu Klimatycznego ONZ w Katowicach COP 24. Była to doskonała okazja poznania przebiegu najważniejszych globalnych dyskusji, negocjacji klimatycznych oraz bogactwa kulturowego i postępu technologicznego różnych regionów świata.
Klasa III C bardzo chętnie zajęła się ozdobieniem tablicy Samorządu Uczniowskiego. Wokół rozbrzmiewały kolędowe hity , a uczniowie tworzyli las świątecznych choinek. Co tam lekcja z ciągu geometrycznego - jak można było w miłej atmosferze powycinać bombki i choinki. W końcu to figury geometryczne. Matma zaliczona. Dobrze, że pani I.Miśtak nie wymyśliła liczenia pól powierzchni.
Dnia 7 grudnia 2018 roku odbyły się Świąteczne Zawody Łyżwiarskie dla szkół średnich.
Naszą szkołę reprezentowali: Kubera Natalia, Fullbier Wiktoria, Bort Dorota, Pronobis Dorian, Sutyła Kajetan, Szroeter Szymon.
Konkurencje były związane ze Świętym Mikołajem. Ubieraliśmy Świętego Mikołaja, zbieraliśmy prezenty i ścigaliśmy się w sztafecie z workiem z prezentami. Wszystkie konkurencje były na czas, dobrze bawiliśmy się, w podsumowaniu zajęliśmy IX miejsce.
W dniu 07 grudnia 2018 roku w Warszawie odbył się X Ogólnopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych „KUCHNIA POLSKA W TRADYCJI ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA 2018” oraz Ogólnopolska Olimpiada Młodych Baristów dla Szkół Gastronomicznych.
Nasz zespół w składzie: Marlena Niźnikiewicz z klasy IV b, Martyna Potopa z klasy III b i Tomek Szczygieł z klasy I a kelner dostali się do ścisłego finału, przedstawiając komisji konkursów poniższe prace:
Jako zespół zajęliśmy 5 miejsce, a Marlena Niźnikiewicz otrzymała indywidualną nagrodę Osobowość Kulinarna Konkursu.
WIELKIE GRATULACJE DLA NASZYCH REPREZENTANTÓW A ZWŁASZCZA DLA MARLENY!
W piątek 07.12. klasa 1a i 2a udały się razem z nauczycielami panem dr A. Liskiem i panią B. Kuglin-Sojdą do Instytutu Pamięci Narodowej w Katowicach. W IPN uczniowie mieli okazję obejrzeć wystawę i wysłuchać wykładów nt. „Walki o Lwów w 1918-1919r.” pana dr Liska i pana Antoniego Wilgusiewicza- prezesa katowickiego oddziału Towarzystwa Miłośników Lwowa i Kresów Południowo-Wschodnich. Wykłady przybliżyły uczniom wydarzenia tamtych dni i były niezwykłą lekcją historii.
10 grudnia odbyły się w naszych Warsztatach szkolnych "Świąteczne warsztaty dla gimnazjalistów". Ich celem była promocja kształcenia zawodowego oraz ukazanie szkoły gastronomicznej jako szkoły atrakcyjnego wyboru.
Pod okiem nauczycieli p. Hanny Mansfeld i p. Sabiny Pakosz uczniowie klasy II C: Agata, Magda, Alicja, Kasia oraz uczennicy klasy I b Agaty wspólnie z młodzieżą gimnazjalną Szkoły Podstawowej nr 10 w Katowicach, przygotowali, wypiekli i udekorowali pierniczki oraz muffinki z kremem czekoladowym.
Następnie w pracowni obsługi gości klasa I A grupa kelnerów pod opieką p. Izabeli Giersberg-Mataniak zaprezentowała charakterystykę zawodu.
Kelnerzy zaprosili naszych gości do wspólnych ćwiczeń, które polegały na nakryciu naczyń i sztućców do poszczególnych posiłków. Gimnazjaliści mieli także okazję poznać tajniki łamania serwetek, parzenia kawy oraz podstawowych zasad obsługi gościa.
W cyklu KSIĄŻKA TYGODNIA p. Małgorzata Heyda poleca kolejną część sagi kryminalnej Camilli Läckberg
pt. "NIEMIECKI BĘKART".
Jeszcze raz serdecznie dziękujemy za wzięcie udziału w Anty Smog Day. Z uwagi na duże zainteresowanie, jury w składzie p. Emilia Bielawska i p. Ewa Ptok postanowiły przyznać następujące miejsca:
1. Justyna Szklanny kl. 3ck
2. Nicol Stachelska kl. 2a
3. Wiktoria Jeleń i Agnieszka Radecka kl. 1ck
Wyróżnienie dla Szymona Wiencka z klasy 2c.
Dziękujemy wszystkim osobom które wzięły udział w akcji.
07.grudnia grupa cukierników z klasy 3c/k wraz z opiekunem p. Magdaleną Malcherczyk odwiedziła dzieci w Przedszkolu Nr 19 w Chorzowie. Dzieci poznały zawód cukiernika. Później wzięły udział w WARSZTATACH PIERNICZKOWYCH, w trakcie których z pomocą naszych uczniów wałkowały ciasto, wykrawały z niego różne kształty oraz dekorowały lukrem i ozdobami upieczone pierniczki.
Dnia 6.12. Prezydium Samorządu Uczniowskiego wraz z opiekunem Samorządu wzięli udział w akcji STROJENIA MIEJSKIEJ CHOINKI, organizowanej od lat. W tym roku nasza bombka była nietypowa i spersonalizowana. Kształt widelca od razu kojarzył się zgromadzonym wokół choinki mieszkańcom Chorzowa z profilem naszej szkoły.
Przewodniczący SU - Aleksy Pawlik miał możliwość zaprezentować naszą bombkę i opowiedzieć o pomyśle na nią i wykonaniu reporterowi z miejscowej telewizji.
Nasza bombka jako jedna z pierwszych zawisła prawie na szczycie chorzowskiej choinki.
Tradycyjnie 6.12. naszą szkołę odwiedził Mikołaj ze swoim orszakiem diabełków i śnieżynek. W tym roku było jednak inaczej .
Po pierwsze uczniowie otrzymali od Mikołaja słodkości z dołączonymi życzeniami świątecznymi oraz z dołączonymi bonusami od naszych nauczycieli : np. dodatkowe 10% do wybranej pracy pisemnej, miesiąc zwolnienia z odpowiedzi czy plusy + z aktywności.
Po drugie z inicjatywy klasy II B zorganizowany został konkurs na MIKOŁAJA GASTRO. Każda klasa miała zaprezentować swojego Mikołaja. Oceniane były inwencja twórcza i oryginalność stroju oraz przygotowana prezentacja.
Jury przyznało dwa I miejsca : dla klas II A i II B , II miejsce dla klasy III D oraz III miejsce dla III c/k.
Dnia 30.11.18r. uczennice klasy 2a: Karolina Beliczyńska, Natalia Kubera i Wiktoria Fullbier razem z p. Bożeną Kuglin-Sojdą wzięły udział w warsztatach z języka niemieckiego „Adwent, Advent, ein Lichtlein brennt”.
Warsztaty odbywały się w LO im Wańkowicza w Katowicach. Zostały zorganizowane przez PSNJN oddział Katowice i Konsulat Republiki Federalnej Niemiec w Opolu.
Dla wszystkich uczestników okazały się świetną okazją do poszerzania słownictwa związanego ze świętami Bożego Narodzenia i poznania tradycji i zwyczajów bożonarodzeniowych krajów niemieckojęzycznych.
Dnia 5 grudnia 2018 r. odbyły się spotkania klas pierwszych z Policją. Pani st. asp. Dagmara Białach poruszyła tematykę demoralizacji i przestępczości, omówiła różnice pomiędzy przestępstwem a wykroczeniem oraz między czynem karalnym a czynem zabronionym. Przedstawione zostały ogólne zagadnienia prawne, karne, środki wychowawcze. Zajęcia zostały przeprowadzone w sposób ciekawy i interesujący. Pani Białach omawiając każde zagadnienie, opierała się na życiowych przykładach, co było bardziej zrozumiałe dla słuchaczy.
15.11.2018r. w Starochorzowskim Domu Kultury odbłyła się Gala ZSGU z okazji 100-lecia odzyskania przez Polskę niepodległości - KONCERT DLA NIEPODLEGŁEJ.
Przedstawiamy relację filmową z tego wydarzenia:
04. grudnia uczniowie z klasy 1a, 2b, 2c, 3b i 3c wzięli udział w obsłudze gastronomicznej dużej imprezy, jaką była BARBÓRKA JASTRZĘBSKIEJ SPÓŁKI WĘGLOWEJ w Kopalni Pniówek w Pawłowicach.
30.11.2018r. w katowickim BWA odbyło się podsumowanie projektu WARSZTAT PO GODZINACH, w którym wzięli udział uczniowie naszej szkoły. Niestety nie udało się zdobyć głównej nagrody. Uczniowie zostali uhonorowani PUCHAREM ZA NAJBARDZIEJ SZALONE PRZEDSIĘWZIĘCIE. W projekcie wzięli udział uczniowie klasy 4b: Klaudia Hamerla, Piotr Dykta, Marek Figaj i Arkadiusz Wodecki. Opiekę nad grupą sprawowała p. Wioleta Lisoń.
Portal TubaChorzowa.pl zamieścił relację filmową z warsztatów kulinarnych z p. Robertem Sową.
W poniedziałek, 03.12.2018r., w Naszej Szkole odbyły się WARSZTATY KULINARNE z p.ROBERTEM SOWĄ pt. „Przygotowanie do kariery”.
Mistrzowi w dziedzinie gastronomii towarzyszyło dwóch szefów kuchni p. Konrad Kornaszewski oraz p. Krzysztof Baranowski.
Uczniowie, zostali podzieleni na 3 grupy i każda grupa miała przypisanego „szefa”, z którym pracowała podczas warsztatów.
W spotkaniu wzięli udział uczniowie wybrani spośród wszystkich klas o profilu kucharz od klasy 1 do 4, każdy miał szansę się pokazać i zaprezentować swoje umiejętności.
Kucharze przygotowali Business lunch czyli posiłek odbywający się podczas biznesowego spotkania w restauracji, który musi zostać wykonany w czasie 45 minut, i tyle też wystarczyło naszym uczniom aby przygotować
zupę hiszpańską z chorizo i oliwkami,
pierś z kaczki z jabłkami i rodzynkami oraz
deser – kardamonowy torcik bezowy z kremem waniliowym i owocami.
Wszystkie dania powstały przy użyciu aromatycznych przypraw marki Prymat GASTROline, która dla ZSGU zasponsorowała zapas przypraw dla wszystkich sal technologicznych, fartuszki dla uczniów reprezentujących naszą szkołę poza jej murami, jak również tablice edukacyjne, które zawisną w sali 42. Podczas gotowania wykorzystano również produkty firmy Smak.
Każdy z uczestników, otrzymał certyfikat uczestnictwa oraz zbiór przepisów na wykonanie potrawy z pokazu ale przede wszystkim każdy uczeń otrzymał autorska książkę z dedykacją i autografem p. Roberta Sowy pt. „ Krok po kroku z Robertem Sową”.
Warsztat Szkolny
ul. Powstańców 6a
41-500 Chorzów
tel. (32) 24 11 075