0. 7:10 - 7:55
1. 8:00 - 8:45
2. 8:50 - 9:35
3. 9:40 - 10:25
4. 10:35 - 11:20
5. 11:30 - 12:15
6. 12:30 - 13:15
7. 13:20 - 14:05
8. 14:10 - 14:55
9. 15:00 - 15:45
10. 15:50 - 16:35
11. 16:40 - 17:25
12. 17:30 - 18:15
„LEPSZA PRAKTYKA - LEPSZY START”
Warsztaty szkolne Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie zostały zmodernizowane ze środków Unii Europejskiej.
Dyrekcja szkoły w 2015 roku złożyła wniosek o dofinansowanie realizacji projektu w ramach :
Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2014-2020
(Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego)
dla osi priorytetowej: XII. Infrastruktura edukacyjna
dla działania: 12.2. Infrastruktura kształcenia zawodowego
dla poddziałania: 12.2.1. Infrastruktura kształcenia zawodowego - ZIT
Tytuł projektu „Lepsza praktyka-lepszy start- Modernizacja kompleksu warsztatów szkolnych w Zespole Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie”
Budżet projektu 732 064,27 zł
Zakończenie realizacji – czerwiec 2018r.
wnioskodawca-lider projektu: U CHORZÓW - MIASTO NA PRAWACH POWIATU
realizator: dla części pierwszej – budowlanej : U CHORZÓW - MIASTO NA PRAWACH POWIATU
i Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie
realizator: dla części drugiej– wyposażenie Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie
Projekt polegał na przebudowie części pomieszczeń warsztatów szkolnych Zespołu Szkół Gastronomiczno - Usługowych w celu poprawienia układu funkcjonalno - użytkowego kuchni z zapleczem wraz z wyposażeniem. Celem projektu jest zwiększenie kompetencji uczniów Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie poprzez poprawę jakości edukacji w zawodach: kucharz, technik żywienia i usług gastronomicznych, kelner, cukiernik i technik hotelarstwa. Realizacja projektu ma umożliwić kształcenie zawodowe w warunkach odzwierciedlających naturalne warunki pracy w zakładach gastronomicznych i hotelach.
Projekt ZIT objął dwa zadania:
Pierwsze miało na celu dostosowanie bloku żywieniowego do obecnych wymogów HACCP i sanitarno epidemiologicznych i dotyczyło prac budowlanych związanych z przebudową funkcjonalności pomieszczeń bloku żywieniowego z wymianą częściową instalacji elektrycznych, wodno kanalizacyjnych i centralnego ogrzewania. Zmodernizowano pomieszczenia magazynów, przygotowalni, kuchni, ekspedycji, zmywalni oraz ciągów komunikacyjnych, dostosowując je do obecnych wymogów z zakresu żywienia, edukacji uczniów oraz przepisów budowlanych. Koszt zgodnie z projektem 428 825,97 złotych.
Drugie zadanie objęło wyposażenie kuchni, ekspedycji, zmywalni, cukierni, magazynów, oraz pracowni obsługi gości. Wyposażenie to należy do jednych z lepszych dostępnych na rynku i z powodzeniem przygotuje naszych uczniów do pracy w zakładach hotelarsko gastronomicznych.
W skład wyposażenia kuchni i cukierni wchodzą: piece konwekcyjne 3 szt., ciąg grzewczy kuchenny z kotłem warzelnym, patelnią elektryczną, frytownicą i grilem elektrycznym, schładzarki szokowe i chłodziarki, zmywarki, stoły robocze, naświetlacze UV do jaj i noży, miesiarki do ciast, maszyny do mięsa i inne. Pracownia obsługi gości została wyposażona w meble i stoły obsługi kelnerskiej, wózki do flambirowania, ekspres do kawy, zaparzacze przelewowe, robot kelnerski, mikser barowy, kruszarkę do lodu i inne drobne elementy wyposażenia. Koszt zgodnie z projektem 303 238,30 zł.
Koszty projektu finansowane przez Unię Europejską - Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego
Zadanie w ramach projektu |
Wydatki ogółem |
Wydatki kwalifikowane |
Dofinansowanie z Unii Europejskiej Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego |
Zadanie 1. Opracowanie dokumentacji technicznej – projekt remontu |
20787,00 |
16900,00 |
14365,00 |
Zadanie 2. Studium wykonalności przedsięwzięcia |
4920,00 |
4000,00 |
3400,00 |
Zadanie 3. Roboty budowlane i instalacyjne |
396968,97 |
322739,00 |
274328,15 |
Zadanie 4. Zakup i instalacja środków trwałych – ciągów technologicznych warsztatów |
303238,30 |
246535,20 |
209554,92 |
Zadanie 5. Promocja projektu |
6150,00 |
5000,00 |
4250,00 |
Suma |
732064,27 |
595174,20 |
505898,07 |
Podczas realizacji projektu uznano za celowe zwiększenie zakresu robót budowlanych, które objęły zmianę układu funkcjonalno użytkowego o prace związane z wymianą - modernizacją instalacji wodnej i kanalizacyjnej, instalacji centralnego ogrzewania i elektrycznej.
Szkoła również włączyła się do realizacji i finansowania dodatkowych kosztów prac projektowych, budowlanych i uzupełnienia wyposażenia. Koszty dodatkowe pokryło Miasto Chorzów Miasto Na Prawach Powiatu i szkoła z dochodów własnych.
Faktycznie poniesione koszty na prace budowlane i wyposażenie warsztatów szkolnych zgodnie z projektem sfinansowanym ze środków Unii Europejskiej – Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego i robotami dodatkowymi oraz dodatkowym wyposażeniem sfinansowanymi przez Miasto Chorzów Miasto Na Prawach Powiatu i Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych w zestawieniu poniżej:
Zadanie |
Koszty całkowite |
Wydatki Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych |
Wydatki Miasta Chorzów Miasta Na Prawach Powiatu |
Dofinansowanie z Unii Europejskiej Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego |
Prace budowlane promocja i projekty |
658 133,40 |
46 930,97 |
314 859,28 |
296 343,15 |
Wyposażenie |
322 698,21 |
9077,14 |
104066,15 |
209 554,92 |
Suma |
980 831,61 |
56008,11 |
418 925,43 |
505 898,07 |
Warsztat Szkolny
ul. Powstańców 6a
41-500 Chorzów
tel. (32) 24 11 075