AKTUALNOŚCI

Sobota 07.06.2025

liczba odwiedzin: 5372691

DZWONKI

0.      7:10 - 7:55

1.      8:00 - 8:45

2.      8:50 - 9:35

3.      9:40 - 10:25

4.     10:35 - 11:20

5.     11:30 - 12:15

6.     12:30 - 13:15

7.     13:20 - 14:05

8.     14:10 - 14:55

9.     15:00 - 15:45

10.   15:50 - 16:35

11.   16:40 - 17:25

12.   17:30 - 18:15

Galeria zdjęć

  • SŁODKOŚCI BEZ CUKRU... CZY TO MOŻLIWE?

    SŁODKOŚCI BEZ CUKRU... CZY TO MOŻLIWE?
    05.02.2019

    W dniu 4 lutego kolejny raz w ramach programu "Wiem, co jem - zdrowo jem" gościliśmy na Warsztacie szkolnym młodzież gimnazjalną oraz ośmioklasistów ze Szkoły Podstawowej Nr 10 w Katowicach. Tematem dzisiejszych zajęć były "SŁODKOŚCI BEZ CUKRU... CZY TO MOŻLIWE? "

    Uczniowie mieli możliwość wykonać ciasteczka owsiane, kocie oczka nadziewane musem jabłkowym oraz muffinki .

    Następnie przeszliśmy na degustację wypieczonych słodkości do pracowni obsługi gości, gdzie klasa I A kelner pod opieką p. Izabeli Gielsberg-Mataniak zaprezentowała charakterystykę zawodu.

    Kelnerzy zaprosili naszych gości do wspólnych ćwiczeń: nakrycia naczyń i sztućców do poszczególnych posiłków, łamania serwetek, parzenia herbaty oraz kawy latte art. Młodzież poznała podstawowe zasady obsługi gościa.

    Warsztaty zorganizowały i przeprowadziły: p. Ewa Ortyl, p. Hanna Mansfeld, p. Sabina Pakosz i p.Izabela Gielsberg- Mataniak.

  • ZBIÓRKA NA RZECZ CHORZOWSKIEGO SCHRONISKA DLA ZWIERZĄT

    ZBIÓRKA NA RZECZ CHORZOWSKIEGO SCHRONISKA DLA ZWIERZĄT
    04.02.2019

    Organizowana jest zbiórka karmy i akcesoriów dla zwierząt dla Schroniska dla Zwierząt w Chorzowie.

    Bliższych informacji udziela p. Ewa Ptok, sala nr 4.

    ZWIERZĘTA CZEKAJĄ NA WASZE WSPARCIE!

  • OSCAROWA NOC FILMOWA

    OSCAROWA NOC FILMOWA
    03.02.2019

    Po feriach zimowych w nocy z 01.03. na 02.03.2019r. odbędzie się w naszej szkole PIERWSZA OSCAROWA NOC FILMOWA skierowana do uczniów ZSGU.

    Szczegóły dotyczące wydarzenia znajdziecie w regulaminie:

    I_OSCAROWA_NOC_FILMOWA_-_regulamin.doc

    Liczba miejsc ograniczona.

     

  • DZIENNIK ZACHODNI O WARSZTATACH ZAWODOWYCH W ZSGU

    DZIENNIK ZACHODNI O WARSZTATACH ZAWODOWYCH W ZSGU
    03.02.2019

    Zobaczcie, co dziennikzachodni.pl napisał o WARSZTATACH ZAWODOWYCH "POTĘGA UMIEJĘTNOŚCI", które odbyły się w naszej szkole 25.01. Warsztaty odbyły się w ramach podsumowania projektu ”Praktyka czyni mistrza" w programie Erasmus+.

    Artykuł o warsztatach zawodowych w DZIENNIKU ZACHODNIM

  • PIŁKA SIATKOWA - ZAWODY CHŁOPCÓW

    PIŁKA SIATKOWA - ZAWODY CHŁOPCÓW
    01.02.2019

    W dniach 16 i 30 stycznia 2019 uczniowie szkoły brali udział w zawodach międzyszkolnych z piłki siatkowej  o Mistrzostwo Chorzowa szkół średnich.

    Naszą szkołę reprezentowali uczniowie: Fisowski Dawid, Szejn Mateusz , Jurecki Bartosz, Turowski Wojciech,Szczygieł Tomasz, Tuliszkiewicz Alex, Mazur Jakub, Żyłka Patryk, Leszczorz Tomasz i Grymel Jakub.​​​​​​​

  • CHORZÓW NASZE MIASTO O WARSZTATACH ZAWODOWYCH W ZSGU

    CHORZÓW NASZE MIASTO O WARSZTATACH ZAWODOWYCH W ZSGU
    28.01.2019

     

    Zobaczcie, co pisano w serwisie Chorzów naszemiasto.pl o WARSZTATACH ZAWODOWYCH "POTĘGA UMIEJĘTNOŚCI", które odbyły się w naszej szkole 25.01. Warsztaty odbyły się w ramach podsumowania projektu ”Praktyka czyni mistrza" w programie Erasmus+.

    Artykuł pt. Warsztaty dla uczniów w Zespole Szkół Gastronomiczno-Usługowych

  • WALENTYNKI W GASTRO

    WALENTYNKI W GASTRO
    28.01.2019

    8.02. w piątek WALENTYNKI W GASTRO INNE NIŻ WSZYSTKIE

    SAMORZĄD UCZNIOWSKI ZACHĘCA DO UDZIAŁU


    1.    Poczta walentynkowa – przygotujcie walentynki, zbierzemy je w przyszłym tygodniu ( można je również wrzucać do skrzynki pomysłów na II piętrze ) . Walentynki rozdamy w Walentynkowy Piątek.
    2.    Konkurs klasowy - na walentynkowy wystrój drzwi sal. Klasy, które nie mają przypisanej sali mogą zgłosić się o przydział sali do Pani I.Miśtak od poniedziałku 4.01. (prosimy i umieszczenie nazwy klasy, na drzwiach z wystrojem) .
    Za pierwsze trzy miejsca punkty 4 pkt,3 pkt,2 pkt dla klas. Za udział 1 pkt.
    3.    Kolor garderoby w tym dniu: czerwony i różowy.
    4.    Na wszystkich czekają również słodkie niespodzianki. 


    ZAPRASZAMY  DO  WSPÓLNEJ  ZABAWY.  JAK  ZWYKLE  LICZYMY  NA WAS , NA WASZ  ENTUZJAZM  I  INWENCJĘ  TWÓRCZĄ.

  • KSIĄŻKA TYGODNIA
    28.01.2019

     

    W cyklu KSIĄŻKA TYGODNIA Pani Dyrektor Joanna Szymczyk poleca powieść Carlosa Ruiza Zafona: "GRA ANIOŁA".

  • VIII DZIEŃ GASTRO - DZIEŃ ZAWODOWCA

    VIII DZIEŃ GASTRO - DZIEŃ ZAWODOWCA
    26.01.2019

    W piątek 25.01. w ramach VIII Dnia Gastro zorganizowano w naszej szkole Dzień Zawodowca.

    Z tej okazji każda klasa przygotowała swojego przedstawiciela w śmiesznej wersji stroju zawodowca.

    W konkursie jury w składzie: Pani Ewa Ortyl, Pani Ewa Dobrowolska oraz przedstawiciel Prezydium SU Agnieszka Debudaj przyznało trzy miejsca. I miejsce- klasa II A, II miejsce - klasa III A, III miejsce - klasa IV A.

  • WARSZTATY ZAWODOWE "POTĘGA UMIEJĘTNOŚCI" - FILMIKI

    WARSZTATY ZAWODOWE "POTĘGA UMIEJĘTNOŚCI" - FILMIKI
    25.01.2019

    Na szkolnym kanale YouTube można zobaczyć filmiki z warsztatów zawodowych "POTĘGA UMIEJĘTNOŚCI", które odbyły się 25.01.2109r. i skierowane były do uczniów gimnazjów i szkół podstawowych. Prowadzili je uczniowie klas trzecich, którzy odbyli zagraniczne staże zawodowe w ramach projektu ERAZMUS+ "PRAKTYKA CZYNI MISTRZA".

    Nad całością wydarzenia czuwały panie: Natalia Zielińska, Anna Miklaszewska, Izabela Giersberg-Mataniak i Alina Giza.

    Dziękujemy warsztatowi szkolnemu za pomoc w przygotowaniu wydarzenia.

  • WARSZTATY ZAWODOWE "POTĘGA UMIEJĘTNOŚCI"

    WARSZTATY ZAWODOWE "POTĘGA UMIEJĘTNOŚCI"
    25.01.2019

    W ramach podsumowania projektu „Potęga umiejętności” w programie Erasmus+, w którym wzięła udział młodzież ZSGU oraz w ramach preorientacji zawodowej skierowanej do uczniów gimnazjów i szkół podstawowych, 25. stycznia zostały zorganizowane w naszej szkole WARSZTATY ZAWODOWE "POTĘGA UMIEJĘTNOŚCI".

    Projekt ”Praktyka czyni mistrza" jest odpowiedzią na bardzo duże  zainteresowanie uczniów Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych podnoszeniem swoich umiejętności i kompetencji zawodowych za granicą oraz na potrzebę zdobycia doświadczenia, wiedzy i znajomości języka obcego tak, aby mogli sobie zapewnić łatwiejszy start w dorosłe życie i zrównać pod względem ilościowym praktykę bezpośrednio na stanowisku pracy ze swoimi rówieśnikami z różnych krajów Unii Europejskiej. "Praktyka czyni mistrza" to również zdobycie  doświadczenia niemierzalnego ocenami, czy dodatkowymi punktami, ale dającymi niepodważalne atuty takie jak: umiejętność poruszania się na międzynarodowym rynku pracy, możliwość  porównania pracy w kraju i za granicą, zachowania w różnych sytuacjach w pracy, w miejscu zamieszkania  oraz doświadczenie samodzielnego pobytu  za granicą. W projekcie uczestniczyło 53 uczniów. Uczniowie technikum  kształcący się w zawodach technik hotelarz, kelner, technik żywienia i usług gastronomicznych odbyli staże w ramach praktyki obowiązkowej w Grecji, we Włoszech i Wielkiej Brytanii. Natomiast uczniowie Branżowej szkoły I stopnia (kucharz i cukiernik) oraz technikum (technik żywienia i usług gastronomicznych) odbyli  praktyki dodatkowe na Malcie, tym samym zdobywając dodatkowe doświadczenie zawodowe, tak cenne na rynku pracy.

    „Praktyka czyni mistrza” jest też odpowiedzią na reformę szkolnictwa zawodowego, która kładzie nacisk na potrzeby uczniów wyrażone w efektach uczenia się, wiedzy, umiejętnościach i kompetencjach.

    Jednym z założeń projektu jest upowszechnianie rezultatów.  Na co dzień rezultaty projektu są upowszechniane podczas zajęć edukacyjnych w szkole, zajęć praktycznych, konkursów zawodowych.

    Kolejną grupą adresatów upowszechniania jest dzielenie się zdobytymi umiejętnościami z młodzieżą z gimnazjów i szkół podstawowych. Chcąc pomóc młodym ludziom w wyborze dalszej ścieżki edukacyjno-zawodowej, postanowiliśmy zorganizować dla nich warsztaty z preorientacji zawodowej w branży gastronomiczno-hotelarskiej. Podczas warsztatów uczestnicy projektu zaprezentują zdobyte umiejętności zawodowe i zaszczepią pasję do zawodu.

    Nie jest to pierwsze działanie szkoły popularyzujące zawody hotelarsko-gastronomiczne. Od listopada organizujemy warsztaty dla uczniów szkół podstawowych i gimnazjów w hotelu Mariott w Katowicach, który objął naszą szkołę patronatem. Do organizacji tych warsztatów włączył się także hotel Best Western Browar Mariacki w Katowicach. Cieszymy się z tak dobrej współpracy z pracodawcami.

  • WYCIECZKA DO ŁUBOWIC

    WYCIECZKA DO ŁUBOWIC
    23.01.2019

    17 stycznia uczniowie klasy 3 B i 4 A Technikum, wraz z uczniami z ZST im. M. Batko, udali się na wycieczkę do Łubowic, do Centrum Kultury im. Josepha von Eichendorffa.  Młodzież wysłuchała bardzo interesującego wykładu na temat życia i twórczości tego romantycznego poety. Po zwiedzeniu Muzeum odbyła się gra w podchody. Całe przedsięwzięcie zamknął pyszny obiad, który umilił nam czas. 

    Opiekunami wycieczki były: p. M. Król i W. Lisoń

  • POLONEZ KLASY 4B - STUDNIÓWKA 2019

    POLONEZ KLASY 4B - STUDNIÓWKA 2019
    22.01.2019

     

    Na STUDNIÓWCE, która odbyła się w zeszły weekend, KLASA 4B zatańczyła pięknego poloneza w  choreografii p. B. Brzozowskiego.

  • POLONEZ KLASY 4A - STUDNIÓWKA 2019

    POLONEZ KLASY 4A - STUDNIÓWKA 2019
    22.01.2019

    Klasa 4A do otwierającego STUDNIÓWKĘ tradycyjnego poloneza zaprosiła Panią Dyrektor Joannę Szymczyk

  • ZAJĘCIA KLAS III Z POLICJĄ - NARKOTYKI I DOPALACZE

    ZAJĘCIA KLAS III Z POLICJĄ - NARKOTYKI I DOPALACZE
    22.01.2019

    Dnia 22 stycznia 2019 r. odbyło się spotkanie klas trzecich TG z Policją. Zajęcia dotyczyły  tematyki dopalaczy  i narkotyków. Problematyka poruszała zagadnienia z zakresu norm prawnych, profilaktyki i leczenia. Ponadto zostały przedstawione zdjęcia i filmik, obrazujące skutki zdrowotne, fizyczne, osobowościowe oraz zachowania osób, zażywających narkotyki/dopalacze. Zajęcia były przedstawione w sposób ciekawy dla młodzieży i prowokujący do refleksji.

  • MATURA IS COMING - FILM STUDNIÓWKOWY KLASY 4A

    MATURA IS COMING - FILM STUDNIÓWKOWY KLASY 4A
    22.01.2019

    Klasa 4a, pod okiem koleżanki Karoliny Koziarz w roli scenarzystki i reżyserki, nakręciła filmik pt. "MATURA IS COMING". Film inspirowany był tytułem "Sesja is coming".

  • WARSZTATY ZAWODOWE "POTĘGA UMIEJĘTNOŚCI"

    WARSZTATY ZAWODOWE "POTĘGA UMIEJĘTNOŚCI"
    21.01.2019
     
    W piątek 25.01.2019r.  o godzinie 9:00, 11:00 i 13:00 odbędą się warsztaty  zawodowe „Potęga umiejętności”, podsumowujące projekt Erasmus+ dla  uczniów klas ósmych chorzowskich szkół podstawowych i 3 gimnazjum wraz z opiekunami.
     
    Podczas warsztatów uczniowie będą mogli zaobserwować i sprawdzić swoje możliwości, umiejętności i predyspozycje zawodowe w branży gastronomiczno-hotelarskiej.

    Szkoły otrzymały zaproszenia i potwierdziły swój udział.
  • OLIMPIADA WIEDZY O ŻYWIENIU I ŻYWNOŚCI

    OLIMPIADA WIEDZY O ŻYWIENIU I ŻYWNOŚCI
    21.01.2019

    11 stycznia w Gliwicach odbył się etap okręgowy Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.

    Tematem wiodącym tegorocznych zmagań były - "Produkty mleczne-technologia i ich rola w żywieniu".

    Naszą szkołę reprezentowały uczennice klasy 3b : Ewa Kowalska i Martyna Potopa. 

  • ŻAKINADA 2019

    ŻAKINADA 2019
    19.01.2019

    18.stycznia uczniowie klas czwartych zorganizowali tradycyjną ŻAKINADĘ.

    Klasa IV A przeniosła nas w KRAINĘ BAJEK Z DZIECIŃSTWA.

    Zaś klasa IV B zabrała nas do TAJEMNICZEGO SZPITALA PEŁNEGO ZAGADEK.

  • XXIV TURNIEJ NA NAJLEPSZEGO UCZNIA W ZAWODZIE PIEKARZ I CUKIERNIK

    XXIV TURNIEJ NA NAJLEPSZEGO UCZNIA W ZAWODZIE PIEKARZ I CUKIERNIK
    17.01.2019

    W dniach 15-16.01.2019 w ZSZ w Lublińcu odbył się XXIV Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz i Cukiernik. Naszą szkołę reprezentowała uczennica 3ck Justyna Szklanny. Po dwudniowych zmaganiach konkursowych, które składały się z części praktycznej i teoretycznej wyłoniono zwycięzców. Wśród wygranych znalazła się nasza Justyna kończąc wojewódzki etap turnieju na II miejscu.

    GRATULUJEMY!

strona:

Kontakt

  • Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych
    ul.Katowicka 64
    41-500 Chorzów
  • (32) 24 11 725

Kontakt

Warsztat Szkolny

ul. Powstańców 6a

41-500 Chorzów


tel. (32) 24 11 075

Mapa

Sobota 07.06.2025