AKTUALNOŚCI

Sobota 19.07.2025

liczba odwiedzin: 5436275

DZWONKI

0.      7:10 - 7:55

1.      8:00 - 8:45

2.      8:50 - 9:35

3.      9:40 - 10:25

4.     10:35 - 11:20

5.     11:30 - 12:15

6.     12:30 - 13:15

7.     13:20 - 14:05

8.     14:10 - 14:55

9.     15:00 - 15:45

10.   15:50 - 16:35

11.   16:40 - 17:25

12.   17:30 - 18:15

Galeria zdjęć

  • WYRÓŻNIENIE W RANKINGU SZKÓŁ

    WYRÓŻNIENIE W RANKINGU SZKÓŁ
    04.02.2021

     

    Jak co roku - miesięcznik Perspektywy.pl opublikował ranking najlepszych szkół ponadpodstawowych w Polsce !

     

    W rankingu wojewódzkim liceów 2021 najwyżej bo aż na 10. miejscu znalazło się Uniwersyteckie I LO w Chorzowie - Słowak ("Złota Szkoła"). Doceniono również Katolik Chorzów i 3 LO Batory Chorzów !

     

    W kategorii techników 2021 najwyżej w województwie uplasowało się Technikum Ekonomiczne w CKZiU w Chorzowie ("Srebrna Szkoła").

    Wyróżniono również Technikum Mechaniczno-Elektryczne (ZSTiO nr 3 w Chorzowie),  Technikum Gastronomiczne (Zsgu Chorzów) i Technikum Elektroniczne (Zespół Szkół Technicznych nr 1 w Chorzowie)!

     

    Wszystkim bardzo serdecznie gratulujemy!

  • KONKURS FOTOGRAFICZNY

    KONKURS FOTOGRAFICZNY

    Pani D. Grzeszczak zaprasza chętnych uczniów ZSGU do wzięcia udziału w konkursie fotograficznym:

    "SPOJRZENIE MŁODEGO CZŁOWIEKA NA OTACZAJĄCY NAS ŚWIAT"

    REGULAMIN

    konkursu ,, Spojrzenie młodego człowieka na otaczający nas świat’’.

     

    § 1. Postanowienia ogólne

    1. Organizatorem konkursu jest Zespół Szkół Gastronomiczno- Usługowych w Chorzowie.

    2. Konkurs rozpoczyna się w dniu 04.02.2021r. i trwa do 26.02.2021r. do godziny 24:00

    3. Uczestnictwo w konkursie jest dobrowolne.

    § 2. Zasady konkursu

    1. Uczestnikiem konkursu, na warunkach określonych w Regulaminie konkursu mogą być uczniowie indywidualni. Konkurs jest przeznaczony dla wszystkich uczniów ZSGU w Chorzowie.

    2. Konkurs polega na przesłaniu zdjęcia w formacie jpg nawiązującego do tematyki konkursu na adres mailowy fotokonkurs.zsgu@op.pl

    3. Zdjęcia mogą być wykonane aparatem fotograficznym i telefonem komórkowym.

    4. Każdy z autorów może przekazać maksymalnie 1 fotografię w formie elektronicznej.

    5. Przesłana praca powinna być opisana (imię i nazwisko twórcy oraz klasa).

    6. Komisja konkursowa, złożona jest z organizatora konkursu oraz przedstawicieli Rady Pedagogicznej Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie.

    7. W przyznaniu nagrody Komisja konkursowa będzie kierować się nawiązaniem do tematyki konkursu, oryginalnością, pomysłowością nadesłanych prac.

    8. Organizator będzie informował o werdykcie konkursu 12.03.2021r. Na stronie internetowej ZSGU w Chorzowie.

    § 3. Nagrody

    1. Nagrodami w konkursie jest voucher na zakupy w Empiku.

    2. Informacja o sposobie przekazania nagrody zostanie udostępniona zwycięzcom przez Organizatora poprzez przesłanie wiadomości na vulcanie.

    § 4. Prawa autorskie

    Uczestnik konkursu, biorąc w nim udział oświadcza, że przesłane materiały nie naruszają majątkowych i osobistych praw autorskich osób trzecich i wyraża zgodę na publikację ich w szkolnych mediach elektronicznych (takich jak strona internetowa Szkoły ZSGU, facebook i youtube).

    § 5. Postanowienia końcowe

    1. Regulamin konkursu jest dostępny za pośrednictwem strony internetowej ZSGU w Chorzowie.

    2. W sprawach nieuregulowanych niniejszym Regulaminem konkursu stosuje się przepisy powszechnie obowiązującego prawa polskiego.

    3. Nadesłanie zdjęcia jest jednoznaczne z akceptowaniem Regulaminu konkursu.

    4. Dane osobowe są przetwarzane wyłącznie w celach związanych z organizacją i przeprowadzeniem Konkursu i przyznaniem nagród.

    5. Podanie danych ma charakter dobrowolny, lecz niezbędny do wzięcia udziału, a w przypadku przyznania nagrody-do jej wydania.

    6. Organizator konkursu zastrzega sobie prawo zmiany Regulaminu i warunków konkursu w czasie trwania konkursu, jeżeli jest to uzasadnione celem konkursu i nie wpłynie na pogorszenie warunków uczestnictwa w konkursie. Zmiany te nie mogą naruszyć praw już nabytych przez uczestników konkursu. Wszyscy uczestnicy zostaną o tym fakcie powiadomieni poprzez zamieszczenie informacji o zmianie na stronie ZSGU w Chorzowie.

     

  • WYNIKI KONKURSU "CZŁOWIEK ŻYJE TAK DŁUGO, JAK DŁUGO TRWA PAMIĘĆ O NIM"

    WYNIKI KONKURSU "CZŁOWIEK ŻYJE TAK DŁUGO, JAK DŁUGO TRWA PAMIĘĆ O NIM"
    27.01.2021

     

    Wyniki Wojewódzkiego Konkursu pt. "Człowiek żyje tak długo, jak długo trwa pamięć o nim". Szlakiem Marszów Śmierci z KL Auschwitz - styczeń 1945r.

     

     Cieszymy się, że prace konkursowe uczennic ZSG-U zostały nagrodzone i wyróżnione.



    W Kategorii plastycznej nagrodzone zostały:
    Nikola Kreczmer  -  zdobyła nagrodę specjalną, przyznaną przez organizatora 
    Agata  Franczak  zdobyła   II miejsce.

    Wyróżnienia: zdobyły  prace uczennic: Amelii Fiłonowicz, Karoliny Krysy, Natalii Kluczniok, Magdaleny  Glik i Wiktorii Smudel.

    Nagrodzonym serdecznie gratulujemy !

    Praca konkursowa Nikoli Kreczmer

    Praca konkursowa Agaty Franczak

     

     

    Klikając poniższy link zobaczysz prace konkursowe:

  • PODSUMOWANIE II BIEGU PAMIĘCI ZE ŚWIATŁEM POKOJU

    PODSUMOWANIE II BIEGU PAMIĘCI ZE ŚWIATŁEM POKOJU
    28.01.2021

    28 stycznia 2021 roku w Zespole Szkół Technicznych nr 2 im M. Batko odbyło się podsumowanie II Biegu Pamięci ze Światłem Pokoju.

    Podczas konferencji wręczono nagrody uczestnikom konkursów: literackiego, fotograficznego i plastycznego.

    W imieniu naszych uczniów nagrody odebrała p. W. Lisoń.

    Ponadto wysłuchaliśmy wykładu dr. D. Hojki oraz połączyliśmy się z jedną z byłych więźniarek obozu KL Auschwitz.

    Specjne podziękowanie za udział w Biegu Pamięci otrzymała p.K. Jaron

  • OFERTA PRACY

    OFERTA PRACY
    25.01.2021

     

    1. KELNER/BARMAN

     

    Wożniki k. Częstochowy, praca w Restauracji Hotelu **** Palac Czarny Las

    Hotel **** Pałac Czarny Las poszukuje osoby na stanowisko

    Kelner/Barman

    Miejsce pracy. Woźniki, woj. śląskie

     

    Zakres obowiązków

    - Kompleksowa obsługa klienta w restauraji i barze hotelu

    - Udzielanie informacji dotyczacych karty menu potraw, napoi i sposobu ich przyrządzania

    - Obsluga przyjeć okolicznościowych konferencja. szkolen

    - Utrzymanie restauracji w czystości

    - Przygotowanie miejsca pracy

     

     Wymagania:

    - Wyksztalcenie min. średnie zawodowe,

    - Dobra znajomość jezyka angielskiego

    - Komunikatywność i zdolności interpersonalne

    - Wysoka kultura osobista

    - Odpowiedzialność

    - Aktualna książeczka zdrowia

     

    Oferujemy

    - Zatrudnienie w stabilnej firmie na podstawie umowy o pracę

    - Pełny etat

    - Przyjazną atmosferę pracy

     

    Osoby zainteresowane proszone są o przesłanie CV wraz ze zdjęciem i klauzulą o ochronie osobowych na maila aktyta@czarnylas com pl

    Menager Hotelu Anna Klyta-Rogocz 728 332 981

  • II EDYCJA BIEGU PAMIĘCI ZE ŚWIATŁEM POKOJU

    II EDYCJA BIEGU PAMIĘCI ZE ŚWIATŁEM POKOJU
    22.01.2021

     

    21 stycznia 2021 odbyła się II edycja Biegu Pamięci ze Światłem Pokoju.

    Jest to wydarzenie upamiętniające przejście w marszu śmierci więźniów z obozu koncentracyjnego KL Auschwitz do Gliwic.

    Trasa Biegu wiedzie od Oświęcimia przez Bieruń, Mikołów, Mokre, Borową Wieś, Przyszowice, aż do Gliwic.

    W każdym z tych miejsc oddawaliśmy hołd pomordowanym więźniom oraz cześć tym, którzy nieśli im pomoc podczas tej morderczej wędrówki.

    W związku z sytuacją epidemiczną w tym roku w Biegu wzięli udział tylko nauczyciele- naszą Szkołę reprezentowała p. Katarzyna Jaron.

    Jednak przebieg wydarzenia można śledzić na profilu FB IPN Katowice, gdzie równocześnie od 22-24.01.21 dla uczniów, trwa konkurs dotyczący marszu śmierci i samego Biegu.

    Serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie.

  • "DE BEŚCIAK" - KONKURS JĘZYKA ANGIELSKIEGO

    "DE BEŚCIAK" - KONKURS JĘZYKA ANGIELSKIEGO
    15.01.2021

     

     

     

     

    Zapraszamy do udziału w corocznym

     

    Konkursie Języka Angielskiego

    „ De Beściak”

     

    I etap od 18 stycznia do 14 lutego, on-line

    • kartka walentynkowa wraz z życzeniami w języku angielskim

     

    II etap od 01 marca do 17 marca, on-line

    • najciekawszy kostium z okazji Dnia Św. Patryka zaprezentowany przez

    uczestników na zdjęciu lub filmiku

     

    III etap w kwietniu, stacjonarnie w szkole

    • test leksykalno - gramatyczny z elementami wiedzy o kulturze i tradycjach krajów

    anglojęzycznych

     

    IV etap na przełomie kwietnia i maja, stacjonarnie w szkole

    • rozmowa na podstawie materiału stymulującego

     

    Zgłoszenie uczestnictwa należy wysyłać do nauczycieli języka angielskiego pań:

     

    Magdaleny Zielonki i Anny Kubackiej na platformę TEAMS.

     

    Zapraszamy do uczestnictwa w konkursie!

  • Warsztat szkolny- harmonogram

    Warsztat szkolny- harmonogram
    15.01.2021
  • SAMORZĄD UCZNIOWSKI ŚLE ŻYCZENIA

    SAMORZĄD UCZNIOWSKI ŚLE ŻYCZENIA

    Nadchodzące Święta Bożego Narodzenia
    niosą ze sobą wiele radości,  refleksji dotyczących
    minionego okresu oraz planów na przyszły rok.


    W tych wyjątkowych dniach chcemy wszystkim nauczycielom oraz pracownikom szkoły życzyć
    spokojnych, wesołych świąt ,
    energii i uśmiechu na przyszły rok oraz wielu sukcesów i nowych wyzwań.

  • WESOŁYCH ŚWIĄT

    WESOŁYCH ŚWIĄT
    22.12.2020

     

    Drodzy Uczniowie,

    życzymy Wam, aby Gwiazda Betlejemska wskazała Wam właściwą drogę. Abyście dostrzegali drugiego człowieka i poświęcili mu uwagę- mamie, tacie, babci, cioci Krysi.

    Niech to będą Wasze najpiękniejsze święta, wypełnione zapachem wypieków, nutą wspólnie śpiewanych kolęd i ciepłem kochających serc.

    A w nadchodzącym 2021 roku niech spełnią się Wasze najskrytsze marzenia!!!

    Zdrowia i miłości życzy

    Dyrekcja ZSGU

  • KURS CZEKOLADY

    KURS CZEKOLADY
    21.12.2020

     

    W dniach 15-16-17 grudnia 2020 odbył się Kurs wyrobów z czekolady.

     

  • KURS NOWOCZESNYCH TECHNIK I TECHNOLOGII GASTRONOMICZNYCH

    KURS NOWOCZESNYCH TECHNIK I TECHNOLOGII GASTRONOMICZNYCH
    21.12.2020

     

    W dniach 17-21 grudnia 2020 odbył się Kurs nowoczesnych technik i technologii gastronomicznych, w którym wzieli udział uczniowie naszej szkoły.

     

     

  • DODATKOWY NABÓR

    DODATKOWY NABÓR
    10.12.2020

     

    Ze względu na niewystarczającą liczbę chętnych ogłaszamy dodatkowy nabór na kurs sommeliera i staż zawodowy.

  • WYNIKI NABORU NA KURSY I STAŻE

    WYNIKI NABORU NA KURSY I STAŻE
    10.12.2020

     

     

    Poniżej znajdują się listy uczniów, którzy zakwalifikowali się na kurs barmański, kurs sommeliera i na staże zawodowe.

  • KURS NOWOCZESNYCH TECHNIK I TECHNOLOGII GASTRONOMICZNYCH

    KURS NOWOCZESNYCH TECHNIK I TECHNOLOGII GASTRONOMICZNYCH
    08.12.2020

    KURS NOWOCZESNYCH TECHNIK I TECHNOLOGII GASTRONOMICZNYCH

    17-18-21 GRUDNIA 2020

    Sala 43

    8:00-16:30

    Obowiązuje pełny strój gastronomiczny i maseczki

    Uczestnicy kursu będą zwolnieni ze zdalnych zajęć szkolnych i zajęć praktycznych

  • KURS WYROBÓW Z CZEKOLADY

    KURS WYROBÓW Z CZEKOLADY
    08.12.2020

    KURS WYROBÓW Z CZEKOLADY

    15-16-17 GRUDNIA 2020

    SALA 42

    8:00-16:30

    Obowiązuje pełny strój gastronomiczny i maseczki.

    Uczestnicy kursu będą zwolnieni ze zdalnych zajęć szkolnych i z zajęć praktycznych.

  • KONIEC KURSU PILOTAŻU WYCIECZEK I REZYDENTA

    KONIEC KURSU PILOTAŻU WYCIECZEK I REZYDENTA
    01.12.2020

    Dobiegł końca kolejny kurs PILOTAŻU WYCIECZEK I REZYDENTA, pozwalający uczniom i nauczycielom zdobyć dodatkowe uprawnienie, zwiększające ich szanse na rynku pracy.

    Tym razem ze względu na sytuację, zarówno część teoretyczna, jak i praktyczna, odbyły się w formie zdalnej w terminie 03-20 listopada 2020r.

  • REKRUTACJA NA KURSY I STAŻE

    REKRUTACJA NA KURSY I STAŻE
    27.11.2020

    REKRUTACJA DO UDZIAŁU W PROJEKCIE

    NA ROK SZKOLNY 2020/2021

    ​​​​​​​

     

    KURSY

    • KURS NOWOCZESNYCH TECHNIK I TECHNOLOGII GASTRONOMICZNYCH
    • KURS WYROBÓW Z CZEKOLADY
    • KURS BARMAŃSKI
    • KURS SOMMELIERA

    STAŻE

    W WYMIARZE 150 GODZ PODCZAS WAKACJI

     

    Regulamin rekrutacji dostępny na stronie internetowej i w gablocie projektu.

     

    Zgłoszenia uczniów przyjmowane są w terminie 27.11-3.12.2020

    Należy pobrać zgłoszenie:

     https://drive.google.com/file/d/1_LoIJe2WTa04O308u5b-BO9Zdt7aq8cI/view?usp=sharing 

    wypisać, podpisać uczeń/rodzic i wysłać skan/zdjęcie na email: projektzsgu@wp.pl bądź zostawić na portierni szkoły

     

    Więcej informacji u Koordynatorów projektu

  • SZKOŁA DO HYMNU

    SZKOŁA DO HYMNU
    04.11.2020

     

    Drodzy Uczniowie,

    jak co roku nasza szkoła bierze udział w ogólnopolskiej akcji wspólnego śpiewania hymnu.

    W związku z pandemią nie możemy zrealizować tego na terenie szkoły. Dlatego wszystkich chętnych zapraszam do połączenia się na platformie clickmmeeting we wtorek 10 listopada o godz. 11.00, aby wspólnie po uruchomieniu platformy zaśpiewać hymn.

    Link do wydarzenia dostępny w wiadomości w dzienniku elektronicznym Vulcan.

    Serdecznie pozdrawiam

    Joanna Szymczyk

    dyrektor szkoły

  • KURS PILOTA WYCIECZEK I REZYDENTA

    KURS PILOTA WYCIECZEK I REZYDENTA
    03.11.2020

     

     

    KURS PILOTA WYCIECZEK I REZYDENTA

     

    CZĘŚĆ TEORETYCZNA on-line

    3-6 LISTOPADA 2020

    GODZ. 9:00-14:45/15:30

    Przed rozpoczęciem zajęć uczestnicy dostaną link do kursu

     

    CZĘŚĆ PRAKTYCZNA:

    9,17,20 LISTOPADA 2020

     

    W sali tylko prowadzący reszta w domu przed ekranem

strona:

Kontakt

  • Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych
    ul.Katowicka 64
    41-500 Chorzów
  • (32) 24 11 725

Kontakt

Warsztat Szkolny

ul. Powstańców 6a

41-500 Chorzów


tel. (32) 24 11 075

Mapa

Sobota 19.07.2025