0. 7:10 - 7:55
1. 8:00 - 8:45
2. 8:50 - 9:35
3. 9:40 - 10:25
4. 10:35 - 11:20
5. 11:30 - 12:15
6. 12:30 - 13:15
7. 13:20 - 14:05
8. 14:10 - 14:55
9. 15:00 - 15:45
10. 15:50 - 16:35
11. 16:40 - 17:25
12. 17:30 - 18:15
Drodzy Rodzice, Drodzy Uczniowie,
w związku z tym, że obowiązują nas wytyczne dotyczące żółtej strefy i cały czas rośnie liczba zachorowań na COVID 19, musimy podjąć pewne kroki i decyzje, które będą zgodne z tymi wytycznymi, a przede wszystkim będą wyrazem troski o zdrowie uczniów, ich rodzin i pracowników szkoły.
Pewnie tak jak już Państwo wiecie z mediów od poniedziałku (19.10.2020r) szkoły ponadpodstawowe w mieście Chorzów znajdują się w strefie żółtej, tak więc przechodzimy na kształcenie hybrydowe.
Ze względu na specyfikę szkoły, liczebność, a także warunki lokalowo- techniczne, całe klasy naprzemiennie tydzień po tygodniu będą się uczyły w szkole stacjonarnie , a także w swoim domach.
Klasy uczące się stacjonarnie i online mają zajęcia wg ustalonego planu lekcji.Klasy, uczące się online nawiążą kontakt z nauczycielami, którzy poinformują Państwa, jak będzie wyglądała nauka zdalna tzn. część lekcji online, a część przeznaczona na pracę własną uczniów, która będzie na bieżąco monitorowana i oceniana.
Jeśli ktoś z Państwa ma problem ze sprzętem, tzn. z komputerem może zgłosić to wychowawcy i spróbujemy znaleźć rozwiązanie, tak aby każdy z uczniów miał dostęp do nauki.
Liczę na Waszą odpowiedzialność i współpracę, bo nadal obowiązuje Was (uczniów) obowiązek nauki i obecność na zajęciach - stacjonarnych lub online będzie traktowana jak do tej pory.
Liczę również na wsparcie Państwa i zrozumienie!
Klasy starsze mają już doświadczenie, bo od marca do czerwca pracowaliśmy zdalnie i wraz z nauczycielami wypracowali pewne sposoby kontaktu i pracy, które przyniosły oczekiwane efekty.
Uczniów klas pierwszych proszę, aby nie bali się pytać nauczycieli i jestem pewna, że w niedługim czasie wszyscy odnajdziemy się w tej nowej sytuacji, która nie wiem jak długo potrwa.
I- tydzień (19.10.-23.10.2020r.)
- stacjonarnie, w szkole są następujące klasy:
1KC, 1PKM, 1B, 2A, 2C, 2E, 4A, 4B, 4C,
- zdalnie: reszta klas
II-tydzień (26.10.-30.10.2020r.)
- stacjonarnie, w szkole są następujące klasy:
2G, 2P, 3CK, 1A, 1C, 2B, 2D, 2F, 3A, 3B,
- zdalnie: reszta klas.
Warsztaty pracują bez zmian, godzina rozpoczęcia zajęć na cukierni to 7.45, po południu 12.45.
Nowe informacje będę przekazywała za pomocą dziennika elektronicznego Vulcan.
Pozdrawiam i życzę wszystkim zdrowia
Joanna Szymczyk
dyrektor szkoły
Pani Katarzyna Jaron oraz pani Mirosława Król - nauczycielki Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych w uznaniu szczególnych zasług dla oświaty i wychowania zostały odznaczone Medalem Komisji Edukacji Narodowej.
Obu paniom serdecznie gratulujemy!
Od 1 września do 30 listopada 2020 r. Główny Urząd Statystyczny realizuje Powszechny Spis Rolny.
Drodzy Nauczyciele
Za serce, uśmiech, dobre słowo, zachętę do pracy, gdy nic się nie udawało i pochwałę, gdy wszystko szło dobrze.
Za pomoc w odkrywaniu tego, w czym jesteśmy najlepsi, za przekonywanie, że możemy zrobić więcej niż się spodziewamy.
Za pokazanie nam, że się liczymy i jesteśmy ważni.
Za to, że w tak wielu sytuacjach mogliśmy na Was liczyć.
Dziękujemy.
Samorząd Uczniowski ZSGU
Dzieje się!
Kurs nowoczesnych technik i technologii piekarniczo-cukierniczych współfinansowany ze środków unijnych.
REKRUTACJA
NA KURS
Zadanie 4: Zdobywanie przez uczniów dodatkowych uprawnień zwiększających ich szanse na rynku pracy:
Rok szkolny 2020/2021
Kurs pilotażu i rezydenta
Zgłoszenia uczniów należy składać
do p. K.Borowego do 9 października 2020.
HARMONOGRAM KURSÓW 2020/2021
KURS NOWOCZESNYCH TECHNIK I TECHNOLOGII PIEKARNICZO-CUKIERNICZYCH
6,7,8,9 PAŹDZIERNIKA 2020
Wtorek 6.X godz. 8:00-13:00
Środa 7.X godz. 8:00-14:30
Czwartek 8.X godz. 8:00-14:30
Piątek 9.X godz. 8:00-14:30
KURS BARISTY
15-16 PAŹDZIERNIKA 2020
Czwartek 15.X godz. 8:00-14:30
Piątek 16.X godz. 8:00-14:30
Szanowni Uczniowie i Rodzice
zwracamy się do Państwa z informacją dotyczącą projektu
„Kompetentni na rynku pracy”
RPSL.11.01.04-24-05CD/18-00, współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego
w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2014-2020. Oś Priorytetową XI. Wzmocnienie potencjału edukacyjnego. Działanie 11.1. Ograniczenie przedwczesnego kończenia nauki szkolnej oraz zapewnienie równego dostępu do dobrej jakości edukacji elementarnej, kształcenia podstawowego i średniego. Poddziałanie 11.1.4. Poprawa efektywności kształcenia ogólnego –konkurs, na podstawie umowy zawartej pomiędzy Województwem Śląskim, a Chorzowem - Miastem na Prawach Powiatu.
Od 1 września 2020r. przez kolejne 2 lata firma ASSECO DATA SYSTEMS objęła wsparciem
trzy zespoły szkół średnich w Chorzowie:
Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych,
Zespół Szkół Technicznych Nr 1,
Zespół Szkół Budowlanych.
W ramach wsparcia w szkołach uruchomione zostały Szkolne Biuro Karier, w ramach którego, uczniowie mają możliwość:
Diagnoza będzie przeprowadzana on-line, indywidualnie przez każdego ucznia.
Prosimy Państwa o życzliwość i aktywny udział w zadaniach Projektu.
Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie, mgr Joanna Szymczyk
Grono Pedagogiczne
oraz Zespół Zarządzający Projektem
Drodzy Rodzice, Uczniowie,
Cieszymy się niezmiernie, że wkrótce znów zobaczymy się w budynku naszej szkoły. Klasy I-wsze chcielibyśmy powitać szczególnie ciepło. Wszystkim nam z pewnością brak codziennej rutyny związanej z tradycyjną formą pracy i życia szkolnego: Rodzicom, Uczniom, Nauczycielom i wszystkim innym członkom naszego zespołu.
Ponieważ jednak pandemia trwa, musimy myśleć o bezpieczeństwie i dobru naszej szkolnej społeczności, dlatego wprowadzamy następujące procedury, obowiązujące od pierwszego dnia naszego powrotu:
- założenie maski
- zdezynfekowanie rąk płynem lub żelem antybakteryjnym (dostępnym przy wejściu)
- zachowanie dystansu społecznego (min. 2m)
- ograniczenie pobytu w budynku do absolutnego minimum
ZANIM uczniowie lub pracownicy wejdą do budynku szkoły, będą musieli:
Procedury bezpieczeństwa dotyczące zapobiegania i przeciwdziałania rozprzestrzenianiu się COVID-19 wśród uczniów i pracowników ZSG-U w Chorzowie
oraz klientów przebywających na terenie Warsztatów Szkolnych
1. Na teren Warsztatów Szkolnych wpuszczane są tylko osoby zdrowe
2. Wszyscy wchodzący na teren Warsztatów Szkolnych zobowiązani są do dezynfekcji
rąk korzystając z płynu dezynfekcyjnego znajdującego się w korytarzu
3. Uczniowie przynoszą własne maseczki lub przyłbice
4. Uczniowie i nauczyciele oraz pracownicy zobowiązani są do noszenia maseczek lub
przyłbic podczas przebywania na terenie Warsztatów Szkolnych
5. Kelnerzy i Dział Ekspedycyjny pracują w rękawiczkach
6. Uczniowie i nauczyciele często myją ręce i dezynfekują je w miejscach
przeznaczonych
7. Do toalet uczniowie wychodzą pojedynczo zgłaszając takie wyjście każdorazowo
nauczycielowi
8. Toalety i powierzchnie dotykowe będą dezynfekowane co 3 godziny
9. Posiłki powinny być spożywane w miejscach do tego przeznaczonych z zachowaniem
dystansu społecznego i szczególnych środków higieny (każdorazowe mycie i dezynfekcja
stolika po posiłku oraz mycie i dezynfekcja rąk)
10. Surowce z magazynu są pobierane zgodnie z harmonogramem, do magazynu
spożywczego uczniowie wchodzą pojedynczo
11. Uczniowie stosują się ściśle do harmonogramu zajęć i nie przebywają na terenie
Warsztatów Szkolnych poza własnymi zajęciami
12. Do szatni uczniowie wchodzą pojedynczo. W szatni może przebywać jednocześnie 3
lub 4 uczniów w zależności od możliwości zachowania dystansu społecznego
13. Zajęcia odbywają się bez przerwy, w związku z czym możliwe jest sukcesywne
wypuszczanie uczniów do szatni już 25 minut przed planowanym zakończeniem zajęć
14. Szatnie między zmianami będą wietrzone i dezynfekowane
15. Po zakończeniu zajęć uczniowie sprzątają stanowiska robocze i dezynfekują je
16. Produkcję i stan porządków przekazują sobie nauczyciele a nie szefowie grup
17. Obsługa gości odbywa się zgodnie z wytycznymi Państwowej Inspekcji Sanitarnej i
Ministerstwa Zdrowia
18. Uczeń pracujący w sklepiku warsztatowym posiada maseczkę lub przyłbicę oraz
rękawiczki
Chcielibyśmy, aby byli Państwo świadomi odpowiedzialności za podjęte decyzje na obecnym
etapie sytuacji związanej z pandemią.
Proszę zaapelować do swoich dzieci/podopiecznych o dojrzałe i odpowiedzialne podejście
do zaistniałej sytuacji i przekazanie tych informacji.
Licząc na Państwa zrozumienie i współpracę, łączymy wyrazy szacunku i serdeczności,
Dyrekcja Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych
w Chorzowie
Drodzy Uczniowie i Rodzice,
przekazujemy państwu harmonogram spotkań z wychowawcą w dniu 1-wszego
września 2020r. dla poszczególnych klas.
W tym roku szkolnym w związku z pandemią nie odbędzie się uroczystość
rozpoczęcia roku szkolnego w ogrodzie szkoły. Prosimy zapoznać się z
poniższym harmonogramem.
9.00 – spotkanie uczniów klas pierwszych w wychowawcami:
IA- sala 47
IB – sala 12
IC – sala 23
IKC – sala 38
IPKM – sala 37
9.30 - spotkanie uczniów klas drugich technikum z wychowawcami:
IIA – sala 17
IIB – sala 3
IIC – sala 20
IID – sala 39
IIE – sala 28
IIF – sala 22
9.45 – spotkanie uczniów klas drugich Branżowej Szkoły I Stopnia z
wychowawcami:
IIG – sala 38
IIP – sala 37
10.00 – spotkanie uczniów klas trzecich z wychowawcami:
IIIA - sala 17
IIIB – sala 12
IIICK – sala 37
10.15 – spotkanie uczniów klas czwartych z wychowawcami:
IVA – sala 23
IVB – sala 39
IVC – sala 22
Drodzy Uczniowie, Drodzy Rodzice,
Koniec roku szkolnego zbliża się małymi krokami i niestety akademia oraz rozdanie świadectw nie będzie możliwe w tradycyjny sposób.
W tym roku ze względu na Covid-19, jesteśmy zmuszeni dla bezpieczeństwa uczniów i pracowników szkoły, aby odbiór świadectw odbywał się według następującego harmonogramu:
26.06.2020r.- piątek
8.00-9.55- klasa IIIa- wych. I. Miśtak
10.00-11.55 – klasa IIIb- wych. W. Lisoń
12.00- 13.55 – klasa IIIc- wych. E. Dobrowolska
29.06.2020r. – poniedziałek
8.00-9.55- klasa IIa- wych. B. Kuglin-Sojda
10.00-11.55 – klasa IIb- wych. B. Brzozowski
12.00- 13.55 – klasa IIck- wych. E. Ptok
30.06.2020r. – wtorek
8.00-9.55- klasa Ia – wych. M. Król
10.00-11.55 – klasa Ib – wych. A. Giza
12.00- 13.55 – klasa Ic - wych. K. Wieczorek
01.07.2020r. - środa
8.00-9.55- klasa Id- wych. K. Borowa
10.00-11.55 – klasa Ie – wych. A. Kubacka
12.00- 13.55 – klasa If – wych. E. Bielawska
02.07.2020r. – czwartek
8.00-9.55- klasa IP- wych. M. Malcherczyk
10.00-11.55 – klasa IG- wych. K. Borowy
Harmonogramy z konkretną godziną będą dostępne u wychowawcy klasy.
Zobowiązuję wszystkich odbierających świadectwa do posiadania maseczki . Przy drzwiach będzie stał dozownik z płynem do dezynfekcji rąk. Proszę przychodzić o wyznaczonych godzinach żeby nie tworzyła się długa kolejka. Po odbiór mogą zgłaszać się rodzice lub uczniowie. Do szkoły wchodzi na raz tylko jedna osoba. W sytuacji kiedy nastąpi przeszkoda w odebraniu świadectwa w wyznaczonym czasie, prosimy o indywidualny kontakt telefoniczny z sekretariatem szkoły 32 2141725 żeby umówić się na inny termin.
Życzę Wam drodzy Uczniowie spokojnych, zdrowych wakacji.
Pozdrawiam
Joanna Szymczyk
dyrektor szkoły
4 czerwca miesięcznik kulturalno-społeczny Goniec Górnośląski zamieścił artykuł na temat realizacji projektu "Kompetentni na rynku pracy", w którym nasza szkoła bierze udział.
W artykule "Kompetentni nauczyciele i kompetentni uczniowie z trzech zespołów szkół średnich w Chorzowie" czytamy:
"Dzięki pozyskanym środkom od 1 września trzy chorzowskie szkoły rozpoczęły realizację projektu „Kompetentni na rynku pracy” w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2014-2020 współ nansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego. Działanie 11.1. Ograniczenie przedwczesnego kończenia nauki szkolnej oraz zapewnienie równego dostępu do dobrej jakości edukacji elementarnej, kształcenia podstawowego i średniego."
Wydział Edukacji Urzędu Miasta Chorzów informuje, iż wniosek o skierowanie dziecka do kształcenia specjalnego na rok szkolny 2020/2021 rodzice/ prawni opiekunowie dziecka składają do Wydziału Edukacji Urzędu Miasta Chorzów w terminie do dnia 24 czerwca 2020r. w formie papierowej* lub elektronicznej **.
Skierowania uczniów na rok szkolny 2020/2021 do poszczególnych placówek zostaną wydane przez Wydział Edukacji Urzędu Miasta Chorzów w porozumieniu z Publiczną Poradnią Psychologiczno- Pedagogiczną w Chorzowie w terminie do dnia 31 lipca 2020r.
Dzieci, których rodzice/prawni opiekunowie nie złożą wniosku w terminie do 24 czerwca 2020r.,będą kierowane do oddziałów specjalnych w szkole ogólnodostępnej lub w zespole szkół specjalnych, do oddziałów lub na zajęcia wczesnego wspomagania rozwoju w terminie do dnia 31 sierpnia 2020r.
Powyższe zapisy reguluje Zarządzenie nr OR.105.2020 Prezydenta Miasta Chorzów z dnia 28 kwietnia 2020 roku o zmianie zarządzenia nr OR.101.2018 Prezydenta Miasta Chorzów z dnia 11 maja 2018r. w sprawie określenia zasad organizacji kształcenia uczniów o specjalnych potrzebach edukacyjnych w Mieście Chorzów.
8.06.2020 GODZ.9.00 JĘZYK POLSKI
8.06.2020 GODZ.14.00 JĘZYK POLSKI
9.06.2020 GODZ.9.00 MATEMATYKA
10.06.2020 GODZ.9.00 JĘZYK ANGIELSKI
10.06.2020 GODZ.14.00 JĘZYK ANGIELSKI
16.06.2020 GODZ.9.00 BIOLOGIA
16.06.2020 GODZ.14.00 WOS
17.06.2020 GODZ.9.00 CHEMIA
19.06.2020 GODZ.9.00 GEOGRAFIA
24.06.2020 GODZ.14.00 HISTORIA
5-letnie Technikum Gastronomiczne
w zawodach:
•Technik hotelarstwa
•Technik żywienia i usług gastronomicznych
•Technik usług kelnerskich
3-letnia Branżowa Szkoła I stopnia
w zawodach:
•Kucharz
•Cukiernik
•Kelner
•Magazynier logistyk
•Pracownik obsługi hotelowej
15 czerwca - 10 lipca - złożenie wniosku o przyjęcie do szkoły ponadpodstawowej;
23 czerwca - 7 lipca - sprawdziany uzdolnień kierunkowych, kompetencji językowych, próby sprawności fizycznej;
26 czerca - 10 lipca - dostarczenie świadectwa ukończenia szkoły podstawowej;
31 lipca - 4 sierpnia - uzupełnienie wniosku o przyjęcie do szkoły ponadpodstawowej o zaświadczenie o wyniku egzaminu ósmoklasisty;
12 sierpnia - podanie listy kandydatów zakwalifikowanych i niezakwalifikowanych;
13 - 18 sierpnia - potwierdzenie woli przyjęcia do szkoły;
19 sierpnia - ogłoszenie listy kandydatów przyjętych i kandydatów nieprzyjętych.
Pożegnanie uczennicy
Z wielkim bólem i żalem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Joasi Pająk- uczennicy naszej szkoły. Łączymy się w bólu i żałobie z rodziną Zmarłej, wyrażając nasze współczucie.
Msza święta pogrzebowa odbędzie się 18.05.2020r. o godz. 11 .00 w kościele pod wezwaniem Najświętszego Serca Pana Jezusa ul. Długa 32 w Chorzowie Batorym.
Pokój Jej Duszy
Pogrążeni w głębokim smutku- Dyrekcja, Nauczyciele oraz Uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno- Usługowych w Chorzowie.
W poniedziałek 11.05.2020r. odeszła od nas Joanna Pająk - uczennica klasy 2a.
Nikt z nas nie przypuszczał, że nie spotkamy się z Tobą - Joasiu. Jeszcze dwa miesiące temu widzieliśmy Cię w szkole, skupioną na lekcjach i sprawach dnia codziennego. Żadne słowa nie są w stanie wyrazić tego, co czujemy. Jesteśmy wstrząśnięci. Tak trudno uwierzyć, że Ciebie już nie ma, że nie zobaczymy Cię w klasie, na szkolnym korytarzu, że nie obdarzysz nas swoim uśmiechem. Byłaś Joasiu uśmiechniętą, pomocną i zaradną osobą. Dziękujemy Ci za Twój każdy gest życzliwości i nasze wspólne rozmowy. Angażowałaś się w sprawy naszej klasy i sklepiku szkolnego. Śmierć przyszła nagle, niespodziewanie, za wcześnie, przekreślając Twoje plany i marzenia.
Żegnamy Cię nasza Droga Joasiu. Będziesz żyła w naszej pamięci zawsze… Spoczywaj w pokoju!
Koleżanki, Koledzy i Wychowawca klasy
Warsztat Szkolny
ul. Powstańców 6a
41-500 Chorzów
tel. (32) 24 11 075