0. 7:10 - 7:55
1. 8:00 - 8:45
2. 8:50 - 9:35
3. 9:40 - 10:25
4. 10:35 - 11:20
5. 11:30 - 12:15
6. 12:30 - 13:15
7. 13:20 - 14:05
8. 14:10 - 14:55
9. 15:00 - 15:45
10. 15:50 - 16:35
11. 16:40 - 17:25
12. 17:30 - 18:15
KONKURS WIELKANOCNY
ZOSTAŁ ROZSTRZYGNIĘTY !!!
W obu kategoriach :
PREZENTACJA
„TRADYCYJNE POTRAWY WIELKANOCNE”
oraz
"SELFIE ZE STOŁEM WIELKANOCNYM W TLE"
zwyciężyła uczennica klasy 2 B
MAJA WURCEL
Gratulujemy wszystkim uczestnikom konkursu.
Nagroda zostanie wręczona zwycięzcy wraz ze świadectwem.
Serdecznie życzymy wszystkim Uczniom i ich Rodzinom, aby zbliżające się Święta Wielkanocne były czasem pełnym miłości, dobra, nadziei i spokoju.
Życzymy, aby przy świątecznym stole zagościły radość i szczęście, aby trudny czas pandemii minął, dając nam powrót do szkoły i pracy...
Życzymy wreszcie, aby to, co najcenniejsze, czyli zdrowie, miłość najbliższych i życzliwość ludzka towarzyszyły nam każdego dnia.
Wesołych Świąt Wielkanocnych !!!
Spośród prac nadesłanych w konkursie o tematyce "Wielkanoc", zorganizowanego w ramach przypadającego na dzień 15 marca Dnia Piekarzy i Cukierników zostali wyłonieni zwycięzcy w następujących kategoriach:
w kategorii wykonanie i opis
Agata K. z kl.3b
w kategorii pomysłowość i stopień trudności
Zosia S. z kl. 2P
za pomysłowość i estetykę wykonania
Magdalena G.z kl.4c
za prezentację i estetykę wykonania
Filip W. z kl.2F
oraz za pomysłowość i ciekawy opis.
Agata F. z kl.2c
Wszystkim biorącym udział dziękujemy i gratulujemy.
Nagrody zostaną wręczone w dniu rozdania świadectw.
Prezentacja nagrodzonych prac wkrótce.
Wyniki konkursu fotograficznego
"SPOJRZENIE MŁODEGO CZŁOWIEKA NA OTACZAJĄCY NAS ŚWIAT"
I MIEJSCE - Nikola Kreczmer kl.1C
II MIEJSCE - Dominika Szołtysek kl. 1B
GRATULUJEMY ZWYCIĘZCOM!!!
Nagrody będą czekały w sekretariacie od 17.marca 2021r.
Konkurs zorganizowała p. Daria Grzeszczyk
I miejsce - Nikola Kreczmer
II miejsce - Dominika Szołtysek: ,,Poza komputerem, grami i szkołą jest też prawdziwy świat - ten który teraz dostrzegamy bardziej"
"Z okazji Dnia Kobiet dla wszystkich Pań pracujących w naszej szkole oraz wszystkich naszych Koleżanek chciałem w imieniu Samorządu Uczniowskiego złożyć serdeczne życzenia uśmiechu, pogody ducha i optymizmu na każdy dzień. Mam nadzieję, że w końcu się spotkamy w szkole. Do zobaczenia wkrótce."
Szymon Sz. - Przewodniczący SU
Biblioteka zorganizowała konkurs upamiętniający dzień 1 marca - Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych.
Serdeczne gratulacje dla wszystkich uczniów, którzy wzieli udział w konkursie.
Osobami wyróżnionymi są:
Hadamik Angelika, Grochola Nicola, Ramos Wiktoria, Gędek Wiktoria
Z OKAZJI WALENTYNEK BIBLIOTEKA ZORGANIZOWAŁA KONKURS W 3 KATEGORIACH:
1. LIST MIŁOSNY
2. OPOWIADANIE
3. WIERSZ
Konkurs wygrała Wiktoria Gędek z kl. 1c. Serdeczne gratulacje :)
Wiersz
Gdy patrzę na ciebie
Czuje się jak w niebie,
Pisząc wiersze, listy,
Doczekać się nie mogę,
By ujawnić me uczucie do Ciebie.
Lecz czasem się zastanawiam
Czy jednak wiesz o tym czy nie,
Nawet nie wiesz jak to dręczy mnie.
Na koniec ci powiem ze jestes
Marzeniem, mym promykiem słoneczka
I że Kocham Cię jak nikt inny dotąd.
ZAPRASZAMY DO UDZIAŁU W KONKURSIE WIELKANOCNYM
DO WYBORU JEDNA Z DWÓCH KATEGORII
Kategoria 1.
PREZENTACJA „TRADYCYJNE POTRAWY WIELKANOCNE”
Uczestnicy konkursu mają za zadanie wykonać prezentację dotyczącą przygotowania potraw wielkanocnych
lub
Kategoria 2.
PREZENTACJA "SELFIE ZE STOŁEM WIELKANOCNYM W TLE"
Prace prosimy nadsyłać do 8 kwietnia 2021 na adres : sbk@interia.com
WYNIKI zostaną ogłoszone 15 kwietnia przez komisję w składzie: p. M.Heyda
p. S.Pakosz
p. E.Ortyl
NA ZWYCIĘZCĘ CZEKA NAGRODA!!!
DLA UCZESTNIKÓW NAGRODY POCIESZENIA
ZAPRASZAMY!!!
REGULAMIN KONKURSU WIELKANOCNEGO
§ 1. Postanowienia ogólne
1. Organizatorem konkursu jest Zespół Szkół Gastronomiczno- Usługowych w Chorzowie.
2. Konkurs trwa do 8 kwietnia 2021 r. do godziny 24:00
3. Uczestnictwo w konkursie jest dobrowolne.
§ 2. Zasady konkursu
1. Uczestnikiem konkursu, na warunkach określonych w Regulaminie konkursu mogą być tylko uczniowie indywidualni. Konkurs jest przeznaczony dla wszystkich uczniów ZSGU w Chorzowie.
2. Konkurs polega na przesłaniu zdjęcia w formacie jpg nawiązującego do tematyki konkursu lub prezentacji na zadany temat na adres mailowy sbk@interia.com
3. Zdjęcia mogą być wykonane aparatem fotograficznym i telefonem komórkowym, a prezentacja w programie PowerPoint.
4. Każdy z autorów może przekazać maksymalnie 1 fotografię w formie elektronicznej lub 1 prezentację składającą się z co najmniej 6 slajdów.
5. Przesłana praca powinna być opisana (imię i nazwisko twórcy oraz klasa).
6. Komisja konkursowa, złożona jest z organizatorów konkursu oraz przedstawicieli Dyrekcji Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie.
7. W przyznaniu nagrody Komisja konkursowa będzie kierować się nawiązaniem do tematyki konkursu, oryginalnością, pomysłowością i estetyką nadesłanych prac.
8. Organizator będzie informował o werdykcie konkursu 15.04.2021r. Na stronie internetowej ZSGU w Chorzowie.
§ 3. Nagrody
1. Nagrodami w konkursie jest voucher na zakupy w Centrum Handlowym SILESIA
2. Informacja o sposobie przekazania nagrody zostanie udostępniona zwycięzcom przez Organizatora poprzez przesłanie wiadomości na vulcanie.
§ 4. Prawa autorskie
Uczestnik konkursu, biorąc w nim udział oświadcza, że przesłane materiały nie naruszają majątkowych i osobistych praw autorskich osób trzecich i wyraża zgodę na publikację ich w szkolnych mediach elektronicznych (takich jak strona internetowa Szkoły ZSGU, facebook i youtube).
§ 5. Postanowienia końcowe
1. Regulamin konkursu jest dostępny za pośrednictwem strony internetowej ZSGU w Chorzowie.
2. W sprawach nieuregulowanych niniejszym Regulaminem konkursu stosuje się przepisy powszechnie obowiązującego prawa polskiego.
3. Nadesłanie zdjęcia jest jednoznaczne z akceptowaniem Regulaminu konkursu.
4. Dane osobowe są przetwarzane wyłącznie w celach związanych z organizacją i przeprowadzeniem Konkursu i przyznaniem nagród.
5. Podanie danych ma charakter dobrowolny, lecz niezbędny do wzięcia udziału, a w przypadku przyznania nagrody - do jej wydania.
6. Organizator konkursu zastrzega sobie prawo zmiany Regulaminu i warunków konkursu w czasie trwania konkursu, jeżeli jest to uzasadnione celem konkursu i nie wpłynie na pogorszenie warunków uczestnictwa w konkursie. Zmiany te nie mogą naruszyć praw już nabytych przez uczestników konkursu. Wszyscy uczestnicy zostaną o tym fakcie powiadomieni poprzez zamieszczenie informacji o zmianie na stronie ZSGU w Chorzowie.
W związku z wyróżnieniem Technikum Gastronomicznego w Zespole Szkół Gastronomiczno-Usługowych im. Marii Dabrowskiej w Chorzowie w Rankingu Liceów i Techników Perspektywy 2021, I Zastępca Prezydenta Miasta Chorzów, pan Wiesław Ciężkowski złożył na ręcę pani dyrekror Joanny Szymczyk wyrazy uznania.
W liście gratulacyjnym napisał:
"Obecność szkoły w Rankingu Wojewódzkim Techników jest doskonałym świadectwem długoletniej, cięłkiej i sumiennej pracy dydaktyczno-wychowawczej. a także odzwierciedleniem profesjonalizmu w kształtowaniu młodych pokoleń.
Łącząc wyrazy szacunku, składam serdeczne podziękowania za jakościowy wkład w rozwój młodzieży.
Życzę wszelkiej pomyślności oraz dalszych sukcesów."
Z okazji Dnia Piekarzy i Cukierników, który przypada na 15 marca, ogłaszamy konkurs dla wszystkich chętnych!!!
Temat: Wielkanoc
Wykonaj wyrób wielkanocny piekarczniczy lub cukierniczy, sfotografuj etapy przygotowań oraz wykonany gotowy wyrób, opisz krótko co wykonałeś.
Zdjęcia z opisem prosimy wysłać na adres mailowy madzia232_84@onet.pl.
Prace ocenią panie Izabela Giersberg-Mataniak, Julia Ebert i Magdalena Malcherczyk.
Termin nadsyłania prac: 15 marca 2021
Wyniki ogłoszone zostaną 24 marca 2021
Będą nagrody i oceny za udział z przedmiotów zawodowych!!!
Zapraszamy gorąco!!!
Rozpoczął się Kurs Sommeliera. Dzisiaj odbyła się część teoretyczna.
Zero Waste Konkurs!!!
Jak zapewne wiecie, każdy z nas codziennie produkuje śmieci- czy to w formie
plastiku, papieru, czy odpadków organicznych. Według różnych źródeł,
przeciętny Polak wytwarza co roku od 250 do nawet 315 kg śmieci. Powszechnie
wiadomo, że aby zmniejszyć nasz negatywny wpływ na środowisko należy
śmieci segregować, aby ułatwić ich recykling czyli powtórne wykorzystanie.
Jednak, czy nie lepiej byłoby ograniczyć ilość śmieci, które produkujemy? Czy nie
warto wykorzystać materiały, które masowo lądują na wysypiskach śmieci do
stworzenia rzeczy przydatnych w domu?
Odpowiedzią na to pytanie może być filozofia Zero Waste- czyli Zero Odpadów.
Polega na ponownym wykorzystaniu materiałów, które w innym wypadku
trafiłyby na wysypisko śmieci.
Zasady Konkursu Zero Waste:
- znajdź materiały, które są powszechnie traktowane jak odpadki/śmieci
- wykorzystaj je do stworzenia czegoś użytecznego
- sfotografuj swoje dzieło i prześlij przez MS Teams, dziennik Vulcan lub na maila
do nauczycieli : Emilia Bielawska i Ewa Ptok do 15 marca 2021.
- do zdjęcia należy dołączyć opis przedmiotu i jego zastosowanie– w języku
angielskim lub polskim.
Prace zostaną zaprezentowane na stronie szkoły (przesyłając zdjęcie wyrażacie
zgodę na jego publikację)
Wszyscy uczestnicy dostaną ocenę za udział w projekcie, a największą nagrodą
będzie satysfakcja, że zrobiliście coś pozytywnego dla naszej planety!!!:)
Organizatorzy konkursu:
p. Emilia Bielawska i p. Ewa Ptok
Poniżej zapoznajcie się z filozofią Zero Waste- może i Was zainspiruje do zmian
codziennych nawyków:
Styl życia Zero Waste opiera się na 5 krokach, które powinny przebiegać w
następującej kolejności:
Refuse (odmawiać) – powstrzymywanie się od kupowania rzeczy, których
tak na dobrą sprawę nie potrzebujemy;
Reduce (ograniczać) – ograniczanie się w nabywaniu dóbr materialnych;
Reuse (ponownie używać) – wielokrotne używanie tego samego
przedmiotu;
Recycle (poddawać recyklingowi) – wykorzystywanie rzeczy, które
pierwotnie nie miały być używane więcej niż jeden raz;
Rot (kompostować) – składowanie odpadków kuchennych lub roślin w
postaci kompostu.
Co istotne, stosowanie się do powyższych czynności nie zabiera dodatkowego
czasu, a jedynie wymaga zmiany dotychczasowych przyzwyczajeń.
Zastanawiasz się, jak zacząć żyć w zgodzie z ideą Zero Waste? Na początek warto
zrezygnować z nadmiernego gromadzenia żywności. Staraj się planować posiłki na
kolejne dni i na bieżąco dokonywać przemyślanych zakupów. W ten sposób
ograniczysz ilość niepotrzebnych odpadów. Dodatkowo należy dbać o
odpowiednie przechowywanie żywności. Dzięki temu produkty będą przez dłuższy
czas zdatne do spożycia.
Innym dobrym nawykiem jest korzystanie z opakowań wielokrotnego użytku:
bawełnianej torby na zakupy (zamiast foliówek), śniadaniówki (zamiast papieru
lub folii spożywczej) czy bidonu (zamiast butelek plastikowych z wodą).
SZKOLIMY SIĘ!
W dniach 15-17 lutego 2021r. młodzież naszej szkoły miała możliwość doskonalenia umiejętności zawodowych podczas
KURSU BARMAŃSKIEGO.
Dla wielu z nich było to zupełnie nowe doświadczenie. W czasach nauczania zdalnego, praktyczne doświadczenie i możliwość realnego zdobywania umiejętności zawodowych było szczególnie cenne.
HOTEL MONOPOL
Ekskluzywny 5***** Hotel Monopol położony jest w samym centrum w starej części miasta, u zbiegu ulic Dworcowej i Dyrekcyjnej. Odrestaurowany z rozmachem hotel oddaje do dyspozycji Gości 108 pokoi.
Przyjeżdżając do Hotelu Monopol obok wypoczynku w komfortowych warunkach Goście mogą rozkoszować się doskonałymi daniami serwowanymi w naszych dwu restauracjach, gdzie menu zmienia się wraz z porami roku.
Miły i profesjonalny personel pracujący w Hotelu Monopol jest gwarancją usług na najwyższym poziomie.
Wśród Gości, którzy docenili nasze usługi znaleźli się między innymi: Angielska Reprezentacja Piłki Nożnej, grupa Deep Purple oraz wiele innych czołowych postaci ze świata kultury i sportu.
KELNER / BARMAN
śląskie / Katowice
Opis stanowiska:
profesjonalna obsługa konsumenta
zaangażowanie i dbałość o pozytywny wizerunek firmy
Wymagania:
dobra znajomość języka angielskiego
doświadczenie zawodowe
komunikatywność i umiejętność pracy w zespole
wysoka kultura osobista, zaangażowanie
Oferujemy:
umowę o pracę
atrakcyjne wynagrodzenie oraz warunki pracy
miłą atmosferę
ciekawą pracę w młodym, dynamicznym zespole
Forma kontaktu:
CV ze zdjęciem oraz list motywacyjny prosimy przesyłać na adres: HOTEL MONOPOL ul. Dworcowa 5, 40-012 Katowice
lub mailowo: cristallo@hotel.com.pl lub monopol@hotel.com.pl
z dopiskiem "praca kelner/barman".
Kartka walentynkowa była pierwszym etapem konkursu z języka angielskiego.
HARMONOGRAM KURSU
BARMAŃSKIEGO
15-17 luty 2021r.
MIEJSCE: SALA OBSŁUGI nr 45
Chorzów, Katowicka 64
Godziny:
8:30-19:30 przerwa 15minut
9:45-11:15 przerwa 15 minut
11:30-13:00 przerwa 15 minut
13:15-14:45 przerwa 15 minut
15:00-16:30 przerwa 15 minut
OBOWIĄZUJĄ STROJE DO OBSŁUGI
Proszę pamiętać o maseczkach!
HARMONOGRAM KURSU
SOMMELIERA
22-24 luty 2021r.
MIEJSCE: SALA OBSŁUGI nr 45
Chorzów, Katowicka 64
Godziny:
8:30-19:30 przerwa 15minut
9:45-11:15 przerwa 15 minut
11:30-13:00 przerwa 15 minut
13:15-14:45 przerwa 15 minut
15:00-16:30 przerwa 15 minut
OBOWIĄZUJĄ STROJE DO OBSŁUGI
Proszę pamiętać o maseczkach!
Jak co roku - miesięcznik Perspektywy.pl opublikował ranking najlepszych szkół ponadpodstawowych w Polsce !
W rankingu wojewódzkim liceów 2021 najwyżej bo aż na 10. miejscu znalazło się Uniwersyteckie I LO w Chorzowie - Słowak ("Złota Szkoła"). Doceniono również Katolik Chorzów i 3 LO Batory Chorzów !
W kategorii techników 2021 najwyżej w województwie uplasowało się Technikum Ekonomiczne w CKZiU w Chorzowie ("Srebrna Szkoła").
Wyróżniono również Technikum Mechaniczno-Elektryczne (ZSTiO nr 3 w Chorzowie), Technikum Gastronomiczne (Zsgu Chorzów) i Technikum Elektroniczne (Zespół Szkół Technicznych nr 1 w Chorzowie)!
Wszystkim bardzo serdecznie gratulujemy!
Pani D. Grzeszczak zaprasza chętnych uczniów ZSGU do wzięcia udziału w konkursie fotograficznym:
"SPOJRZENIE MŁODEGO CZŁOWIEKA NA OTACZAJĄCY NAS ŚWIAT"
REGULAMIN
konkursu ,, Spojrzenie młodego człowieka na otaczający nas świat’’.
§ 1. Postanowienia ogólne
1. Organizatorem konkursu jest Zespół Szkół Gastronomiczno- Usługowych w Chorzowie.
2. Konkurs rozpoczyna się w dniu 04.02.2021r. i trwa do 26.02.2021r. do godziny 24:00
3. Uczestnictwo w konkursie jest dobrowolne.
§ 2. Zasady konkursu
1. Uczestnikiem konkursu, na warunkach określonych w Regulaminie konkursu mogą być uczniowie indywidualni. Konkurs jest przeznaczony dla wszystkich uczniów ZSGU w Chorzowie.
2. Konkurs polega na przesłaniu zdjęcia w formacie jpg nawiązującego do tematyki konkursu na adres mailowy fotokonkurs.zsgu@op.pl
3. Zdjęcia mogą być wykonane aparatem fotograficznym i telefonem komórkowym.
4. Każdy z autorów może przekazać maksymalnie 1 fotografię w formie elektronicznej.
5. Przesłana praca powinna być opisana (imię i nazwisko twórcy oraz klasa).
6. Komisja konkursowa, złożona jest z organizatora konkursu oraz przedstawicieli Rady Pedagogicznej Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie.
7. W przyznaniu nagrody Komisja konkursowa będzie kierować się nawiązaniem do tematyki konkursu, oryginalnością, pomysłowością nadesłanych prac.
8. Organizator będzie informował o werdykcie konkursu 12.03.2021r. Na stronie internetowej ZSGU w Chorzowie.
§ 3. Nagrody
1. Nagrodami w konkursie jest voucher na zakupy w Empiku.
2. Informacja o sposobie przekazania nagrody zostanie udostępniona zwycięzcom przez Organizatora poprzez przesłanie wiadomości na vulcanie.
§ 4. Prawa autorskie
Uczestnik konkursu, biorąc w nim udział oświadcza, że przesłane materiały nie naruszają majątkowych i osobistych praw autorskich osób trzecich i wyraża zgodę na publikację ich w szkolnych mediach elektronicznych (takich jak strona internetowa Szkoły ZSGU, facebook i youtube).
§ 5. Postanowienia końcowe
1. Regulamin konkursu jest dostępny za pośrednictwem strony internetowej ZSGU w Chorzowie.
2. W sprawach nieuregulowanych niniejszym Regulaminem konkursu stosuje się przepisy powszechnie obowiązującego prawa polskiego.
3. Nadesłanie zdjęcia jest jednoznaczne z akceptowaniem Regulaminu konkursu.
4. Dane osobowe są przetwarzane wyłącznie w celach związanych z organizacją i przeprowadzeniem Konkursu i przyznaniem nagród.
5. Podanie danych ma charakter dobrowolny, lecz niezbędny do wzięcia udziału, a w przypadku przyznania nagrody-do jej wydania.
6. Organizator konkursu zastrzega sobie prawo zmiany Regulaminu i warunków konkursu w czasie trwania konkursu, jeżeli jest to uzasadnione celem konkursu i nie wpłynie na pogorszenie warunków uczestnictwa w konkursie. Zmiany te nie mogą naruszyć praw już nabytych przez uczestników konkursu. Wszyscy uczestnicy zostaną o tym fakcie powiadomieni poprzez zamieszczenie informacji o zmianie na stronie ZSGU w Chorzowie.
Wyniki Wojewódzkiego Konkursu pt. "Człowiek żyje tak długo, jak długo trwa pamięć o nim". Szlakiem Marszów Śmierci z KL Auschwitz - styczeń 1945r.
Cieszymy się, że prace konkursowe uczennic ZSG-U zostały nagrodzone i wyróżnione.
W Kategorii plastycznej nagrodzone zostały:
Nikola Kreczmer - zdobyła nagrodę specjalną, przyznaną przez organizatora
Agata Franczak zdobyła II miejsce.
Wyróżnienia: zdobyły prace uczennic: Amelii Fiłonowicz, Karoliny Krysy, Natalii Kluczniok, Magdaleny Glik i Wiktorii Smudel.
Nagrodzonym serdecznie gratulujemy !
Praca konkursowa Nikoli Kreczmer
Praca konkursowa Agaty Franczak
Klikając poniższy link zobaczysz prace konkursowe:
Warsztat Szkolny
ul. Powstańców 6a
41-500 Chorzów
tel. (32) 24 11 075