AKTUALNOŚCI

Wtorek 03.06.2025

liczba odwiedzin: 5367133

DZWONKI

0.      7:10 - 7:55

1.      8:00 - 8:45

2.      8:50 - 9:35

3.      9:40 - 10:25

4.     10:35 - 11:20

5.     11:30 - 12:15

6.     12:30 - 13:15

7.     13:20 - 14:05

8.     14:10 - 14:55

9.     15:00 - 15:45

10.   15:50 - 16:35

11.   16:40 - 17:25

12.   17:30 - 18:15

Galeria zdjęć

  • TARGI EDUKACYJNE 21-22.03.2019.

    TARGI EDUKACYJNE 21-22.03.2019.
    21.03.2019

    Zapraszamy na

    CHORZOWSKIE TARGI EDUKACYJNE w SZTYGARCE


    21 marca 2019r.  od 9.00.-16.00

    22 marca 2019r.  od 9.00- 14.00

    Na targach prezentowana jest oferta edukacyjna szkół ponadpodstawowych w Chorzowie. Uczniowie klas 3 gimnazjów i klas 8 szkół podstawowych mogą skorzystać także z doradztwa w wyborze dalszego kierunku kształcenia. 

  • KURS BARISTY - współfinansowany ze środków EFS

    KURS BARISTY - współfinansowany ze środków EFS
    20.03.2019

     

    W dniach 19-21 marca 2019 uczniowie i nauczyciele naszej szkoły biorą udział w kolejnym, darmowym kursie. Tym razem zgłębiają tajniki kawy podczas KURSU BARISTY. Kilka osób naprawdę ma talent, o czym wcześniej nie wiedzieli.

     

  • BIEG DZIEWIĘCIU GÓRNIKÓW - PODZIĘKOWANIE

    BIEG DZIEWIĘCIU GÓRNIKÓW - PODZIĘKOWANIE
    20.03.2019
  • TERMINY EGZAMINÓW MATURALNYCH
    20.03.2019

    W zakładce EGZAMINY - EGZAMIN MATURALNY został dodany szczegółowy harmonogram egzaminów pisemnych i ustnych.

  • KSIĄŻKA TYGODNIA
    19.03.2019

    W cyklu KSIĄŻKA TYGODNIA klasa 2A poleca w tym tygodniu 18.-31.03. horrory Stephena Kinga.

  • RANKING KLAS

    RANKING KLAS
    18.03.2019

    Oto aktualne wyniki klas w całorocznym konkursie GASTRO ELITA:​​​​​​​

  • SPOTKANIE Z POLICJĄ

    SPOTKANIE Z POLICJĄ
    18.03.2019

    Dnia 13 marca 2019 r. odbyło się spotkanie klasy trzeciej ck ZSZ z  Policją. Zajęcia dotyczyły  tematyki dopalaczy  i narkotyków.  Problematyka poruszała zagadnienia z zakresu norm prawnych, profilaktyki i leczenia. Ponadto zostały przedstawione zdjęcia i filmik obrazujące skutki zdrowotne, fizyczne, osobowościowe oraz zachowania osób, zażywających narkotyki/dopalacze. Zajęcia były przedstawione w sposób ciekawy dla młodzieży i poruszający do refleksji.

  • DZIEŃ HORRORÓW STEPHENA KINGA

    DZIEŃ HORRORÓW STEPHENA KINGA
    16.03.2019

    Klasa 2A ogłasza konkurs na NAJLEPSZY PLAKAT związany z książkami Stephena Kinga.

    - do dnia 15.03. odbędzie się losowanie tytułu książki, do której wykonany ma być plakat

    - technika wykonania dowolna

    - format minimum A3.

  • ZBIÓRKA NA RZECZ CHORZOWSKIEGO SCHRONISKA DLA ZWIERZĄT

    ZBIÓRKA NA RZECZ CHORZOWSKIEGO SCHRONISKA DLA ZWIERZĄT
    16.03.2019

    Klasa 1c/k wraz z wychowawcą p.E.Ptok przeprowadziła zbiórkę pieniędzy na rzecz Chorzowskiego Schroniska przy ulicy Opolskiej 36. Udało nam się zebrać 160 zł. Za otrzymane pieniądze zakupiliśmy m.in. karmy dla psów i kotów i akcesoria dla zwierząt. Dnia 15 marca zawieźliśmy dary do schroniska. Jesteśmy bardzo wdzięczni naszym uczniów i nauczycielom za okazane serce. Dziękujemy za każdy grosz.

  • KONKURS PLASTYCZNY "DEPRESJA" ROZSTRZYGNIĘTY

    KONKURS PLASTYCZNY "DEPRESJA" ROZSTRZYGNIĘTY
    15.03.2019

    07.03. w ramach projektu DEPRESJA-ROZUMIESZ-POMAGASZ odbył się konkurs plastyczny, którego tematem była depresja.

    I MIEJSCE w konkursie zajęła drużyna klasy 2A: Sonia Dzienniak i Weronika Smoła

    II MIEJSCE zajęli uczniowie klasy 3A: Weronika Konieczna, Bartosz Jurecki i Patrycja Gołka

    III MIEJSCE zajęły dziewczęta z klasy 3B: Sonia Isztok, Milena Kowalska i Weronika Niesporek.

  • KURS BARISTY

    KURS BARISTY
    14.03.2019

     

    HARMONOGRAM KURSU

    BARISTY

    19-21 marca 2019 r. sala 43

     

    Obowiązuje strój gastronomiczny

     

    19 marca 2019 11:30 -13:45, 14:00-15:30

    20 marca 2019 11:30 - 13:45, 14:00-15:30

    21 marca 2019 11:30 -13:45, 14:00-16:15

  • "WIEM, CO JEM - ZDROWO JEM" - WARSZTATY DLA ÓSMOKLASISTÓW

    "WIEM, CO JEM - ZDROWO JEM" - WARSZTATY DLA ÓSMOKLASISTÓW
    13.03.2019

    12 marca kolejny raz w ramach realizacji programu "Wiem co jem - zdrowo jem" gościliśmy w warsztacie szkolnym 19-osobową grupę młodzieży wraz z opiekunami. Tym razem VIII klasa  przyjechała do nas z Rudy Śląskiej, ze Szkoły Podstawowej nr 23. Razem  przygotowywaliśmy muffinki, kiełbaski w cieście oraz pyszne mini pizze.

    Następnie klasa kelnerska zaprosiła naszych gości do sali obsługi  na wspólne ćwiczenia składania serwetek, parzenia kawy Latte Art, nakrycia naczyń i sztućców do poszczególnych posiłków.

    Ósmoklasiści zostali zapoznani także z innymi kierunkami , które oferuje nasza szkoła na rok szkolny 2019/2020.

    Warsztaty przygotowały i przeprowadziły: p. Ewa Ortyl, p. Hanna Mansfeld , p. Sabina Pakosz, p. Izabela Gielsberg-Mataniak.

  • KURS NOWOCZESNYCH TECHNIK I TECHNOLOGII GASTRONOMICZNYCH

    KURS NOWOCZESNYCH TECHNIK I TECHNOLOGII GASTRONOMICZNYCH
    13.03.2019

    W terminie 12-15 marca 2019 uczniowie i nauczyciele podnoszą kwalifikacje zawodowe w kolejnym kursie współfinansowanym ze środków unijnych.
    Kurs prowadzony jest przez pana Adriana Feliksa, znanego i cenionego szefa kuchni, właściciela firmy Spoon.
    Umiejętności nabyte podczas tego kursu wykorzystają nauczyciele w swojej codziennej pracy, a uczniowie w trakcie swojej kariery zawodowej.

  • KSIĄŻKA TYGODNIA
    12.03.2019

     

     

    W tygodniu 11.03.-18.03. uczennica klasy 2C Dagmara Fer poleca super książkę Agaty Czykierdy-Grabowskiej:

     "JAK POWIETRZE".

    ZAPRASZAMY DO WYPOŻYCZEŃ!

  • RĄCZKA GOTUJE W ZSGU

    RĄCZKA GOTUJE W ZSGU
    11.03.2019

    Dzisiaj w Warsztacie Szkolnym odbyło się nagranie odcinka programu kulinarnego "RĄCZKA GOTUJE".

    Panu Remigiuszowi Rączce w gotowaniu pomagali uczniowie: Marlena Niźnikiewicz z kl. 4B oraz Martyna Potopa i Marcel Flisiak z kl. 3B.

     

    Program zostanie wyemitowany w TVP3 KATOWICE w sobotę 16.03. o godz. 18.00, a powtórkę będzie można zobaczyć w niedzielę 17.03. o godz.10.00.

  • KURS NOWOCZESNYCH TECHNIK I TECHNOLOGII GASTRONOMICZNYCH

    KURS NOWOCZESNYCH TECHNIK I TECHNOLOGII GASTRONOMICZNYCH
    11.03.2019

    12. marca rozpoczyna się kurs Nowoczesnych Technik i Technologii Gastronomicznych.

    Prosimy zapoznać się z harmonogramem.

  • KONKURS "PROFESSIONALS IN ACTION"

    KONKURS "PROFESSIONALS IN ACTION"
    11.03.2019

    Serdecznie zapraszamy uczniów do uczestnictwa w II edycji międzyszkolnego konkursu pt: Professionals in action. 

    Zadaniem uczniów jest przygotowanie prezentacji multimedialnej, np. w programie PowerPoint na temat swojego zawodu i swoich doświadczeń zawodowych.

    Prace przygotowujemy indywidualnie lub w zespołach dwuosobowych, w języku angielskim.

    Termin dostarczania prezentacji to 5 kwiecień.

    Najlepsze prace zostaną zaprezentowane i nagrodzone na międzyszkolnej gali.

    Szczegółowych informacji udzielają: p.E.Ptok i p. E. Bielawska

    Regulamin_konkursu_Prefessionals_in_action.docx

  • JAK PORADZIĆ SOBIE Z DEPRESJĄ?

    JAK PORADZIĆ SOBIE Z DEPRESJĄ?
    10.03.2019

    W czwartek, 7 marca 2019 r. uczniowie klasy 2B przedstawili projekt poświęcony DEPRESJI. Młodzież odwołała się do książek,  podejmujących problem depresji.  Są to nowości wydawnicze i można je   wypożyczyć w szkolnej bibliotece: S.C. Hayes`a "W pułapce myśli. Jak skutecznie poradzić sobie z depresją, stresem i lękiem", D. Gromnickiej  "Jak zbudować poczucie własnej wartości?".  Każda z klas mogła  obejrzeć scenkę, w której uczniowie za pomocą muzyki, gestu i słowa pisanego, zilustrowali uczucia towarzyszące depresji.  Następnie młodzież  podała  informacje na temat uwarunkowań choroby oraz sposobów naturalnego jej  leczenia i zapobiegania.

    Mogliśmy uzmysłowić sobie, że depresja może dotknąć każdego z nas. Aby móc jej uniknąć: należy z życia wyeliminować stres, zdrowo się odżywiać i  wysypiać, otaczać się przyjaciółmi,  zwierzętami i radosnymi kolorami. Należy być aktywnym fizycznie oraz myśleć pozytywnie, powtarzać sobie afirmacje typu: "Dam radę, będzie dobrze". Jeśli naturalne metody nie będą skuteczne należy poszukać pomocy u rodziców, psychologa, psychiatry. Komunikacja z osobą z objawami depresji powinna być życzliwa i wspierająca. 

    Projekt poświęcony depresji  zamykał czekoladowy cukierek, którego dostali wszyscy słuchacze. Każdy chętny otrzymał ulotkę na temat depresji, przygotowaną przez p. pedagog - Karolinę Wehowską.

    W szkolnej bibliotece na dużej przerwie  uczniowie mieli okazję przedstawić depresję w sposób graficzny. Najlepsze prace zostały nagrodzone.  Projekt powstał przy udziale wychowawcy - Wiolety Lisoń i p. bibliotekarki - Agnieszki Pawery. 

  • RĄCZKA GOTUJE W ZSGU

    RĄCZKA GOTUJE W ZSGU
    08.03.2019

    W poniedziałek 11.03.2019. w Warsztacie Szkolnym odbędzie się nagranie kolejnego odcinka programu kulinarnego p. Remigiusza Rączki "RĄCZKA GOTUJE", z udziałem naszych uczniów i nauczycieli.

    Odcinek ten zostanie wyemitowany w TVP3 KATOWICE w sobotę 16.03. o godz. 18.00., a powtórkę będzie można zobaczyć w niedzielę 17.03. o godz.10.00.

    ZAPRASZAMY DO OGLĄDANIA!

  • WYCIECZKA DO ARESZTU ŚLEDCZEGO

    WYCIECZKA DO ARESZTU ŚLEDCZEGO
    06.03.2019

    Dnia 28 lutego 2019 r. klasa 3A była na wycieczce w Areszcie Śledczym w Bytomiu. Uczniowie zobaczyli nowo otwartą wystawę ,,Izolacja a rzeczywistość więzienna”, która przedstawiała areszt dawniej i dziś. Funkcjonariusze omówili poszczególne eksponaty zgromadzone w ramach wystawy między innymi: urządzenia dawnego oddziału chirurgicznego, okulistycznego, wyposażenie celi mieszkalnej. Ciekawą atrakcją była również wystawa różnych przedmiotów połkniętych przez ludzi, przebywających w środowisku więziennym. Ponadto został wyświetlony film pt. „Więzienie- stracony czas”. Uczniowie również zapoznali się z problematyką więziennictwa. ​​​​​​​

strona:

Kontakt

  • Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych
    ul.Katowicka 64
    41-500 Chorzów
  • (32) 24 11 725

Kontakt

Warsztat Szkolny

ul. Powstańców 6a

41-500 Chorzów


tel. (32) 24 11 075

Mapa

Wtorek 03.06.2025