AKTUALNOŚCI

Czwartek 29.05.2025

liczba odwiedzin: 5358917

DZWONKI

0.      7:10 - 7:55

1.      8:00 - 8:45

2.      8:50 - 9:35

3.      9:40 - 10:25

4.     10:35 - 11:20

5.     11:30 - 12:15

6.     12:30 - 13:15

7.     13:20 - 14:05

8.     14:10 - 14:55

9.     15:00 - 15:45

10.   15:50 - 16:35

11.   16:40 - 17:25

12.   17:30 - 18:15

Galeria zdjęć

  • KURS NOWOCZESNYCH TECHNIK I TECHNOLOGII GASTRONOMICZNYCH

    KURS NOWOCZESNYCH TECHNIK I TECHNOLOGII GASTRONOMICZNYCH
    17.09.2021

    Projekt: Nowe umiejętności - nowe szanse na rynku pracy - doskonalenie umiejętności kadry nauczycielskiej i uczniów w Zespole Szkół Gastronomiczno- Usługowych Chorzowie" współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Społecznego

     

    KURS NOWOCZESNYCH TECHNIK I TECHNOLOGII GASTRONOMICZNYCH

    (11-12-13.10.2021)

    Lista uczniów zakwalifikowanych:

    Xavier K. kl. 2b

    Julia D. kl. 2b

    Łukasz P. kl. 2b

    Julia Sz. kl. lb

    Nikola K. kl. 2c

    Daria P. kl. lb

    Nadia R. kl. lb

    Ewa O.-nauczyciel

    Dariusz Ś. kl. 2b

    Magda D. kl. 1b

    Aleksandra K. kl. 1b

  • HARMONOGRAM KURSU BARISTY

    HARMONOGRAM KURSU BARISTY
    17.09.2021

    Projekt: Nowe umiejętności - nowe szanse na rynku pracy - doskonalenie umiejętności kadry nauczycielskiej i uczniów w Zespole Szkół Gastronomiczno- Usługowych Chorzowie" współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Społecznego

     

    HARMONOGRAM KURSU BARISTY

    21-22 września 2021r.

     

    MIEJSCE: SALA OBSŁUGI nr 45 Chorzów, Katowicka 64

    Godziny:

    8:00-9:30 przerwa 15minut

    9:45-11:15 przerwa 15 minut

    11:30-13:00 przerwa 15 minut

    13:15-14:45 przerwa 15 minut

     

    OBOWIĄZUJĄ STROJE DO OBSŁUGI

  • KURS BARISTY

    KURS BARISTY

    Projekt: Nowe umiejętności- nowe szanse na rynku pracy-doskonalenie umiejętności kadry nauczycielskiej i uczniów w Zespole Szkół Gastronomicza- Ushugowyclm Chorzowie" współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Społecznego

     

     

    KURS BARISTY (21-22.09.2021)

    Lista uczniów zakwalifikowanych:

    Karolina M. kl. 2a

    Weronika J. kl. 2a

    Sonia L. kl. 2a

    Natalia I. kl. 2a

    Natalia A. kl. 2a

    Bruno K. kl. 2a

    Zuzanna Ch. kl. 2a

    Kacper J. kl. 2b

    Natalia N. kl. 2b

    Kinga F. kl. 1b

    Katarzyna B.-nauczyciel

    Joanna Z.-nauczyciel

  • DZIEŃ SPORTU - PIKNIK INTEGRACYJNY

    DZIEŃ SPORTU - PIKNIK INTEGRACYJNY
    15.09.2021

    14 września w ramach Ogólnopolskiego Dnia Sportu odbył się w naszej szkole Dzień Sportu.

    Uczniowie brali udział w zawodach międzyklasowych składających się z różnych dyscyplin sportowych. W tym wyjątkowym dniu nagrodę dla drużyn i najlepszych graczy ufundował klub sportowy Ruch Chorzów.

    Przy tej okazji odbył się również szkolny piknik integracyjny, podczas którego delegaci klas pierwszych złożyli ślubowanie i odebrali dyplomy Pasowania na Ucznia Gastro !!!

  • DZIEŃ KROPKI

    DZIEŃ KROPKI
    13.09.2021

    15 września w ramach Międzynarodowego Dnia Kropki odbędzie się XVI Dzień Gastro "Dzień Kropki".

    W tym dniu uczniowie (również nauczyciele) mogą wykorzystać motyw kropki na ubraniach, w makijażu, dodatkach, itp.

    Każdy uczeń, biorący udział w Dniu Kropki będzie zwolniony z odpowiedzi ustnej.

    Trzy klasy najliczniej biorące udział w zabawie otrzymają punkty w całorocznym konkursie KLASA ROKU - GASTRO ELITA.

  • OFERTA PRACY

    OFERTA PRACY
    13.09.2021

    Praca dla młodego kucharza w Chorzowie:

  • KIERMASZ PODRĘCZNIKÓW - WYDŁUŻENIE TERMINU

    KIERMASZ PODRĘCZNIKÓW - WYDŁUŻENIE TERMINU
    10.09.2021

    Termin kiermaszu podręczników zostaje wydłużony, związku z tym, że zaproponowana forma kiermaszu nie do końca została zrozumiana przez uczniów, którzy zamiast samodzielnie zająć się sprzedażą swoich podręczników, zostawili je w bibliotece licząc na to, że ktoś ich wyręczy.

    Aktualny harmonogram i zasady kiermaszu podręczników:

    1. Uczeń samodzielnie sprzedaje swoje książki przy przygotowanych stołach.

    2. Uczniowie zainteresowani kupnem książek finalizują zakup samodzielnie ze sprzedającym.

    3. Harmonogram kiermaszu:

    13.09. (poniedziałek) - patio szkolne na dużych przerwach 11:15 -11:30

    oraz 12:15 -12:30 (w razie niepogody w bibliotece szkolnej)

    15.09. (środa) - patio szkolne na dużych przerwach 11:15 -11.30 oraz 12:15 -12:30 (w razie niepogody w bibliotece szkolnej)

    16.09. (czwartek) - patio szkolne na dużych przerwach 11:15 -11:30 oraz 12:15 -12:30 (w razie niepogody parter przed biblioteką)

    17.09. (piątek) - patio szkolne tylko przerwa 11:15 -11:30 (w razie niepogody parter przed biblioteką)

    13.09. oraz 15.09. - kiermaszem opiekuje się p. A.Pawera

    16.09. i 17.09. - opiekuje się p. I.Miśtak

  • KONKURS PLASTYCZNY Z JĘZYKA NIEMIECKIEGO

    KONKURS PLASTYCZNY Z JĘZYKA NIEMIECKIEGO
    08.09.2021

    Jesteś kreatywny, masz zdolności plastyczne i ciekawe pomysły? A może twoją pasją są Niemcy i język niemiecki?

    Jeżeli chociaż na jedno z powyższych pytań odpowiedziałeś twierdząco, to znak, że ...

     

    TEN KONKURS JEST SPECJALNIE DLA CIEBIE!

     

    3 października 2021r. Niemcy będą obchodzić DZIEŃ JEDNOŚCI upamiętniający 31 rocznicę zjednoczenia Niemiec wschodnich i zachodnich.

     

    Z tej okazji serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie plastycznym z języka niemieckiego:

    WAS MACHT DEUTSCHLAND WELTBEKANNT?

    CO CZYNI NIEMCY ZNANE NA CAŁYM ŚWIECIE?

     

    Konkurs polega na wykonaniu plakatu bądź kolażu, obrazującego skojarzenia z naszym zachodnim sąsiadem.

     

    Czy jest to świat sportu, muzyki, nauki i techniki? A może jest to literatura, sztuka, historia czy zabytki architektury? A może jednak jest to krajobraz, świat natury i atrakcje turystyczne?

     

    Ocenie podlega kreatywność i pomysłowość w podejściu do tematu oraz estetyka i staranność wykonania pracy.

     

    Format: A3

    Technika: dowolna, np. farby, kredki, ołówek, kolaż, wyklejanka, itp.

    Termin składania prac: 01.10. 2021r.

    Prace należy składać u p. Katarzyny Borowej, sala 41

    Rozstrzygnięcie konkursu: 04.10.2021r.

     

    Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymają odpowiednio wysokie oceny z języka niemieckiego;-)

     

    Viel Spaβ :)

  • PRAKTYKA ZAWODOWA - TURCJA 2021

    PRAKTYKA ZAWODOWA - TURCJA 2021
    08.09.2021

    Praktyka uczniów ZSGU w Chorzowie w Oludeniz w Turcji w programie Erasmus+. Przez dwa tygodnie uczniowie zdobywają doświadczenie zawodowe, poznają kraj i jego kulturę.

  • ZARZĄDZENIE DYREKTORA ZSGU

    ZARZĄDZENIE DYREKTORA ZSGU
    01.09.2021

    Zarządzenie z dnia 31 sierpnia Dyrektora Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych im. Marii Dąbrowskiej w Chorzowie w sprawie wprowadzenia procedur mających na celu zapobieganie i przeciwdziałanie rozprzestrzenianiu się COVID-19 w trakcie prowadzonych w szkole zajęć

     

    Na podstawie art. 68 ust. 1 pkt 6 Ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. Prawo oświatowe (t.j. Dz.U. z 2019 r. poz. 1148 ze zm.), w zw. z § 4d Rozporządzenia MEN z dnia 11 marca 2020 r. w sprawie czasowego ograniczenia funkcjonowania jednostek systemu oświaty w związku z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19 (Dz.U. 2020 r. poz. 410 ze zm.) oraz art. 8a ust. 5 pkt 2 Ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (t.j. Dz.U. z 2019 r. poz. 59 ze zm.) oraz na podstawie wytycznych MEiN, MZ i GIS dla szkół podstawowych i ponadpodstawowych,  zarządza się, co następuje:

    § 1

    1. Wprowadza się wewnętrzną procedurę bezpieczeństwa mającą na celu zapobieganie i przeciwdziałanie rozprzestrzenianiu się COVID-19 wśród uczniów, rodziców i pracowników szkoły w trakcie prowadzonych w szkole zajęć edukacji wczesnoszkolnej, stanowiącą Załącznik 1 do Zarządzenia.
    2. Wprowadza się procedurę postępowania na wypadek podejrzenia wystąpienia choroby zakaźnej COVID-19wywołanej koronawirusem SARS-CoV-2, stanowiącą Załącznik 2 do Zarządzenia.

    § 2

     

    Zarządzenie wchodzi w życie z dniem 1 września 2021r.

     

     

    mgr Joanna Szymczyk

    ..........................................

    /podpis na ryginale

     

    Wytyczne_MEiN_MZ_i_GIS_wrzesien_2021.docx

    Procedura_postepowania_na_wypadek_podejrzenia_wystapienia_objawow_choroby_COVID-19_(1).docx

  • KIERMASZ PODRĘCZNIKÓW

    KIERMASZ PODRĘCZNIKÓW
    05.09.2021

    Od poniedziałku 06.09. do piątku 10.09.2021 na dziedzińcu szkolnym (w razie niepogody - w bibliotece) osoby zainteresowane kupnem lub sprzedażą podręczników spotykają się na przerwach o godz.11:20 - 11:30 i 12:15 - 12:30. 

    Książki powinny być wycenione i podpisane imieniem i nazwiskiem

  • REKRUTACJA NA KURSY

    REKRUTACJA NA KURSY
    03.09.2021

     

    Zadanie 4: Zdobywanie przez uczniów dodatkowych uprawnień zwiększających ich szanse na rynku pracy:

     

    Rok szkolny 2021/2022

    • Kurs nowoczesnych technik i technologii gastronomicznych

    • Kurs baristy

    Zgłoszenia uczniów należy składać do p. K. Borowego sala 47

    do 10 września 2021

    Deklaracja do pobrania u p. Borowego sala 47.

  • ROZPOCZĘCIE ROKU SZKOLNEGO 2021/2022

    ROZPOCZĘCIE ROKU SZKOLNEGO 2021/2022
    30.08.2021

    ROZPOCZĘCIE ROKU SZKOLNEGO - 1 WRZEŚNIA 2021

    8.00 msza Św. w kościele pw. Św. Antoniego w Chorzowie

    9.00 spotkanie w szkole z wychowawcami wszystkich klas.

    sale:

    1a - technik hotelarstwa - 20

    1b - technik żywienia i usług gastronomicznych - 35

    1c - technik żywienia i usług gastronomicznych/technik usług kelnerskich - 23

    1kucharz/cukiernik - 39

    1kelner/magazynier/logistyk - 37

    2a - 46

    2b - 12

    2c - 22

    2PKM - 3

    2KC - 43

    3a - 17

    3b - 4

    3c - 25

    3d - 41

    3e - 28

    3f - 13

    3P - 45

    3G - 47

    4a - 38

    4b - sala gimnastyczna

  • PRAKTYKA ZAGRANICZNA - WŁOCHY 2021

    PRAKTYKA ZAGRANICZNA - WŁOCHY 2021
    30.08.2021

    Praktyka uczniów ZSGU w Chorzowie w Grottammare we Włoszech w programie Erasmus+. Przez miesiąc uczniowie zdobywają doświadczenie zawodowe, poznają kraj i jego kulturę.

  • UWAGA UCZNIOWIE 

    UWAGA UCZNIOWIE 
    26.08.2021

    INFORMACJA DLA UCZNIÓW 

    O STROJU NA ZAJĘCIA PRAKTYCZNE

    dotyczy:

     

    KLASA I:

    TECHNIKUM - w zawodzie TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

    BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA -  w zawodzie KUCHARZ

    KLASA II:

    TECHNIKUM - w zawodzie KELNER

    BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA - w zawodzie KELNER

    KLASA III:

    TECHNIKUM -  w zawodzie TECHNIK HOTELARSTWA

     

    Na zajęciach praktycznych obowiązuje strój roboczy:

    - biała bluza kucharska

    - spodnie kucharskie

    - zapaska

    - czepek

    - obuwie zmienne na białej podeszwie

     

    Stroje i obuwie należy zakupić we własnym zakresie.

    W dniu 06.09.2021r. od godz. 11.00 będzie możliwość zakupu strojów używanych na terenie szkoły. 

     

    Uczniowie mają obowiązek posiadania aktualnej książeczki zdrowia, której kopię należy złożyć u nauczyciela prowadzącego zajęcia,  do 15.09.2021r.

  • OFERTA PRACY

    OFERTA PRACY
    26.08.2021

    LOS KURCZAKOS

    Chorzów, Armii Krajowej

    ZAPRASZAMY DO PRACY ABSOLWENTÓW SZKOŁY W NOWOPOWSTAŁYM PUNKCIE GASTRONOMICZNYM. 

    JEŚLI JESTEŚ MIŁOŚNIKIEM KURCZAKÓW, LUBISZ WYZWANIA I CHCESZ ZDOBYĆ DOŚWIADCZENIE KULINARNE, PRZYJDŹ DO NAS PRACOWAĆ.

    INFORMACJE SZCZEGÓŁOWE POD NR TELEFONU: TEL.: 511 800 890

  • SZCZEPIENIA UCZNIÓW W WIEKU 12-18 LAT

    SZCZEPIENIA UCZNIÓW W WIEKU 12-18 LAT
    20.08.2021

    Organizacja szczepień

     

    Szczepienia będą odbywały się w istniejącej bazie punktów szczepień populacyjnych i powszechnych oraz w trybie mobilnym na terenie placówek oświatowych.

     

    Tryb mobilny będzie realizowany przez doświadczone podmioty lecznicze prowadzące stacjonarne punkty szczepień.

     

    Gdzie i kiedy uczniowie mogą się szczepić?

     

    Już od 7 czerwca rodzice mogą rejestrować dzieci od 12. roku życia na szczepienie przeciw COVID-19. Aktualnie szczepienia odbywają się w punktach populacyjnych i powszechnych. W tych miejscach jest realizowany cały proces szczepienia, który obejmuje:

    zgodę rodzica,

    - kwestionariusz.

    - kwalifikację lekarza,

    - szczepienie.

     

    Harmonogram szczepień po wakacjach

     

    Po zakończeniu wakacji szczepienia będą wykonane w dotychczasowych miejscach oraz w tymczasowych mobilnych punktach szczepień. Zorganizują je podmioty lecznicze (POZ) prowadzące stacjonarne punkty szczepień. Szczepienia będą obywały się według następującego harmonogramu:

    - I tydzień września (1.09-5.09) - tydzień informacyjny lekcje wychowawcze i spotkania z rodzicami o charakterze informacyjno-edukacyjnym,

    - Il tydzień września (6.09-12.09) - tydzień przygotowania do szczepienia zbieranie przez wychowawców zgód od rodziców i opiekunów prawnych na szczepienie dzieci,

    - Ill tydzień września (13.09-19.09) tydzień szczepień.

     

    Szczepionka przeciw COVID-19 jest darmowa i dobrowolna.

  • PODRĘCZNIKI

    PODRĘCZNIKI
    11.08.2021

    Informujemy, że w zakładce DLA UCZNIA została dodana lista podręczników na rok szkolny 2021/2022.

  • OFERTA PRACY

    OFERTA PRACY
    02.08.2021

    Stanowisko:

    CUKIERNIK

    Miejsce pracy:

    Katowice Hipermarket Auchan

    Trasa N.i J. Renców 30

  • UWAGA ÓSMOKLASIŚCI!

    UWAGA ÓSMOKLASIŚCI!
    30.06.2021

    Mamy jeszcze wolne miejsca!!!

    Można się logować do 14 lipca 2021r.

    Zapraszamy!!!

strona:

Kontakt

  • Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych
    ul.Katowicka 64
    41-500 Chorzów
  • (32) 24 11 725

Kontakt

Warsztat Szkolny

ul. Powstańców 6a

41-500 Chorzów


tel. (32) 24 11 075

Mapa

Czwartek 29.05.2025