0. 7:10 - 7:55
1. 8:00 - 8:45
2. 8:50 - 9:35
3. 9:40 - 10:25
4. 10:35 - 11:20
5. 11:30 - 12:15
6. 12:30 - 13:15
7. 13:20 - 14:05
8. 14:10 - 14:55
9. 15:00 - 15:45
10. 15:50 - 16:35
11. 16:40 - 17:25
12. 17:30 - 18:15
29 października klasa 3C z Samorządem Uczniowskim przygotowała Święto Dyni. Tradycyjnie można było się częstować pyszną zupą dyniową, którą przygotowała p. I. Pieniowska z uczniami z klasy 3a i 4a.
28 października w Jastrzębiu Zdroju odbył III Międzyszkolny Konkurs Kulinarny "Para w Kuchni".
Nasza para zajęła III MIEJSCE!
Gratulujemy!!!
40. rocznica ogłoszenia stanu wojennego w Polsce – sesja popularnonaukowa w Zespole Szkół Gastronomiczno - Usługowych w Chorzowie
25 października 2021r. godz. 12.30
Honorowy patronat:
Polskie Towarzystwo Historyczne Oddz. Katowice
Niezależne Zrzeszenie Studentów 1980
Stowarzyszenia Pamięci Armii Krajowej Oddz. Katowice i Bielsko - Biała
Program:
12:30 - Zbigniew Kopczyński (Prezes Stowarzyszenia NZS 1980, dr Adam Lisek (Wiceprezes Polskiego Towarzystwa Historycznego Oddz. Katowice).
Otwarcie wystawy pt. ”Publikacje drugiego obiegu, czyli „bibuła” z okresu 1981 – 1989 roku”.
Na wystawie prezentowane będą tylko oryginalne wydawnictwa, publikacje, biuletyny m.in. z okresu pierwszej Solidarności.
13:00 - mgr Michał Dzióbek (Śląskie Centrum Wolności i Solidarności) „ Pacyfikacja kopalni Wujek – najkrwawsza zbrodnia stanu wojennego uwieczniona na zdjęciach”.
13:20 - Panel dyskusyjny poświęcony "NZS":
prof. dr hab. Piotr Wróblewski (Uniwersytet Śląski)
Zbigniew Kopczyński (Prezes Stowarzyszenia NZS 1980),
Aleksander Fiszer (członek Niezależnego Zrzeszenia Studentów)
Dyskusję prowadzi: dr Adam Lisek (Polskie Towarzystwo Historyczne Oddz. Katowice)
Organizatorzy:
Zespół Szkół Gastronomiczno – Usługowych w Chorzowie
Wystawę przygotowali uczniowie klasy II B ZSGU pod kierunkiem nauczyciela historii.
Projekt: Nowe umiejętności - nowe szanse na rynku pracy - doskonalenie umiejętności kadry nauczycielskiej i uczniów w Zespole Szkół Gastronomiczno- Usługowych Chorzowie" współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Społecznego
LISTA OSÓB ZAKWALIFIKOWANYCH
NA KURS NOWOCZESNYCH TECHNIK I TECHNOLOGII GASTRONOMICZNYCH
Remigiusz L. IIIG Sławomir W. IIIB Karolina K. IIC Kinga F. IB
Martyna P. IIA Natalia A. IIA Daria C. IIA Oliwia K. IIA
Natalia I. IIA Sonia L. IIA Marta S. IIA
Katarzyna B. nauczyciel Laura G. nauczyciel
TERMIN: 15-17.XI.2021
OBOWIĄZUJE PEŁEN STRÓJ KUCHARSKI
HARMONOGRAM 8:00-16:30
8:00-09:30
9:45-11:15
11:30-13:00
13:15-14:45
15:00-16:30
Projekt: Nowe umiejętności - nowe szanse na rynku pracy - doskonalenie umiejętności kadry nauczycielskiej i uczniów w Zespole Szkół Gastronomiczno- Usługowych Chorzowie" współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Społecznego
LISTA OSÓB ZAKWALIFIKOWANYCH
NA KURS BARMAŃSKI
w terminie 28.X.2021, 3-4.XI.2021
Róża O. IB Nadia R. IB Julia S. IB Magda D. IB
Klaudia P. IB Xavier K. IIB Łukasz P. IIB Julia D. IIB
Natalia N. IIB Natalia R. IIB Nicola K. IIC Zuzanna U. IIIA
Roksana P. IIIA
Julia E. –nauczyciel
MIEJSCE: SALA OBSŁUGI NA WARSZTACIE SZKOLNYM UL. POWSTAŃCÓW
OBOWIĄZUJE PEŁEN STRÓJ KELNERSKI
HARMONOGRAM 8:00-16:30
8:00-09:30
9:45-11:15
11:30-13:00
13:15-14:45
15:00-16:30
Projekt: Nowe umiejętności - nowe szanse na rynku pracy - doskonalenie umiejętności kadry nauczycielskiej i uczniów w Zespole Szkół Gastronomiczno- Usługowych Chorzowie" współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Społecznego
NABÓR NA KURSY:
BARMAŃSKI
NOWOCZESNYCH TECHNIK
I TECHNOLOGII GASTRONOMICZNYCH
Tylko dla osób, które odbyły doradztwo zawodowe w projekcie.
Zgłoszenia do p. Borowego do dnia 25 października 2021.
Ilość miejsc ograniczona
W DNIU EDUKACJI NARODOWEJ
DYREKCJI SZKOŁY,
NAUCZYCIELOM,
PRACOWNIKOM ADMINISTRACJI i OBSŁUGI
życzymy
wielu sukcesów zawodowych,
satysfakcji z wykonywanej pracy, pogody ducha,
wyrozumiałości i cierpliwości.
Dziękujemy za trud włożony w naszą edukację i wychowanie
SAMORZĄD UCZNIÓW ZSGU
Od poniedziałku 11.10. trwa Kurs Nowoczesnych Technik i Technologii Gastronomicznych organizowany w ramach projektu: Nowe umiejętności - nowe szanse na rynku pracy - doskonalenie umiejętności kadry nauczycielskiej i uczniów w Zespole Szkół Gastronomiczno- Usługowych Chorzowie" współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Społecznego.
11 października klasa 3G i 3P wzięła udział ćwiczeniach autodiagnozy w ramach warsztatów: KREOWANIE UNIKATOWYCH POMYSŁÓW BIZNESOWYCH organizowanych przez CUMA Chorzów.
11 października klasa 2a hotelarz udała się na wycieczkę przedmiotową do hotelu Crystal Mountain ***** w Wiśle. Opiekun: p. I. Pieniowska
Luksusowy 5* Hotel MONOPOL w Katowicach to najlepszy hotel na Śląsku. W konkursie TopHotel 2011 otrzymał pierwsze miejsce w Polsce w kategorii Luxury. W marcu 2012r. zwyciężył w plebiscycie magazynu FORBES i Newsweek Polska – Hotel Roku 2012, uzyskując pierwsze miejsce w Polsce w kategorii Design. przyznał Hotelowi Monopol na rok 2013 i 2014 certyfikat doskonałości świadczonych usług.
KELNER / BARMAN
śląskie / Katowice
Opis stanowiska:
Serwis restauracja, bar, obsługa bankietów
Wymagania:
odpowiedzialność
wysoka kultura osobista
komunikatywność i umiejętność pracy w zespole
uczciwość
wytrwałość
zaangażowanie i dbałość o pozytywny wizerunek firmy
co najmniej komunikatywna znajomość języka angielskiego
doświadczenie na podobnym stanowisku
Oferujemy:
umowę zlecenie lub o pracę z pełnym pakietem socjalnym (do wyboru)
premię uzależnioną od wyników restauracji i osobistego zaangażowania
pracę w doświadczonym zespole w stabilnej firmie
możliwość rozwoju zawodowego
Forma kontaktu: CV ze zdjęciem oraz list motywacyjny prosimy przesyłać na adres: HOTEL MONOPOL ul. Dworcowa 5, 40-012 Katowice lub mailowo: monopol@hotel.com.pl z dopiskiem "praca – kelner / barman " www.monopolkatowice.hotel.com.pl
KELNER ŚNIADANIA / KONFERENCJE / BANKIETY
śląskie / Katowice
Opis stanowiska:
Serwis śniadań, obsługa konferencji (przerwy kawowe, lunche), bankiety
Wymagania:
odpowiedzialność
wysoka kultura osobista
komunikatywność i umiejętność pracy w zespole
uczciwość
wytrwałość
zaangażowanie i dbałość o pozytywny wizerunek firmy
co najmniej komunikatywna znajomość języka angielskiego
doświadczenie na podobnym stanowisku mile widziane
Oferujemy:
umowę zlecenie lub umowę o pracę z pełną osłoną socjalną (do wyboru)
premię uzależnioną od wyników restauracji i osobistego zaangażowania
pracę w doświadczonym zespole w stabilnej firmie Forma kontaktu: CV ze zdjęciem oraz list motywacyjny prosimy przesyłać na adres: HOTEL MONOPOL ul. Dworcowa 5, 40-012 Katowice lub mailowo: monopol@hotel.com.pl z dopiskiem "praca – kelner sniadania/konferencje/bankiety".
Projekt: Nowe umiejętności - nowe szanse na rynku pracy - doskonalenie umiejętności kadry nauczycielskiej i uczniów w Zespole Szkół Gastronomiczno- Usługowych Chorzowie" współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Społecznego
HARMONOGRAM KURSU
NOWOCZESNYCH TECHNIK I TECHNOLOGII GASTRONOMICZNYCH
11-12-13 października 2021r.
MIEJSCE: SALA OBSŁUGI nr 42 Chorzów, Katowicka 64
Godziny:
8:00-9:30
przerwa 15minut
9:45-11:15
przerwa 15 minut
11:30-13:00
przerwa 15 minut
13:15-14:45
przerwa 15 minut
15:00-16:30
OBOWIĄZUJĄ STROJE GASTRONOMICZNE
5.10.2021r. odbyła się wycieczka klasy 3P do Bielska-Białej.
Uczniowie pokonali pieszo trasę na Szyndzielię, zjechali kolejką gondolową oraz zwiedzili część miasta.
Pogoda i humory dopisały
3 października 2021r. Niemcy obchodziły DZIEŃ JEDNOŚCI upamiętniający 31 rocznicę zjednoczenia Niemiec wschodnich i zachodnich.
Z tej okazji został zorganizowany konkurs na plakat: WAS MACHT DEUTSCHLAND WELTBEKANNT? czyli: CO CZYNI NIEMCY ZNANE NA CAŁYM ŚWIECIE?
Jury w sładzie: p.K. Borowa, p. B. Kuglin-Sojda i p. L. Kamionka przyznało:
I MIEJSCE dla Anety Jendrysik z klasy 3d - za wartość merytoryczną oraz szerokie opracowanie tematu
oraz
WYRÓŻNIENIE SPECJALNE dla Beaty Donieckiej z klasy 3a - za walory estetyczne oraz symboliczne przedstawienie zagadnienia podziału i zjednoczenia Niemiec.
GRATULUJEMY!!!
Dziękujemy za udział wszystkim uczestnikom konkursu
Z okazji Dnia Chłopaka klasa 4a zorganizowała wyjście klasowe na kręgle wraz z wychowawcą Panią Bożeną Sojdą.
Jak może wiecie, wrzesień to miesiąc, w którym obchodzimy Dzień Języków Obcych i Dzień Głośnego Czytania.
W tym roku postanowiliśmy połączyć oba święta i zaproponować Wam następujące wyzwanie.
1. Wybierzcie swój ulubiony wiersz, kawałek prozy, dialogu filmowego, żartu, artykułu na interesujący Was temat Tekst ma być w języku obcym. (bez wulgaryzmów, treści obraźliwych itp)
2. Nagrajcie krótki filmik, na którym czytacie na głos wybrany fragment (niekoniecznie musi być widoczna osoba czytająca- może to np. tło z tekstem)
3. Nagrany filmik prześlijcie swojemu nauczycielowi języka angielskiego/ lub niemieckiego
Wiemy, że wielu z Was ma talent recytatorki, piękny akcent w języku obcym (angielskim lub niemieckim) i duże poczucie humoru.
Na Wasze nagrania czekamy do 13 października!!!
Najciekawsze nagrania zostaną opublikowane na stronie/lub Facebooku naszej szkoły.
Przesyłając film wyrażacie zgodę na jego publikację na stronie ZSGU lub Facebooku szkolnym!
Zachęcamy do udziału!!!
Nauczyciele Języków Obcych
LET YOUR VOICE BE HEARD!
21 i 22 września uczniowie i nauczyciele zgłębiali tajniki kawy na KURSIE BARISTY.
24.09.2021r. uczniowie klasy II B i II A wzięli udział w spływie kajakowym RAJD RED RIVER. Podczas rajdu uczniowie zwiedzili jedno z najstarszych opactw cysterskich na Śląsku w Rudach Raciborskich. W trakcie wizyty uczniowie usłyszeli również informacje na temat cysterskiej kuchni księdza Jana oraz zwiedzili kawiarnię cysterską, a także dodatkowo wystawę porcelany.
Organizator dr. Adam Lisek.
Projekt: Nowe umiejętności- nowe szanse na rynku pracy-doskonalenie umiejętności kadry nauczycielskiej i uczniów w Zespole Szkół Gastronomicza- Ushugowyclm Chorzowie" współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Społecznego
KURS BARISTY (21-22.09.2021)
ZAKTUALIZOWANA lista uczniów zakwalifikowanych:
Karolina M. kl. 2a
Oliwia K. kl. 2a
Zuzanna Ch. kl. 2a
Weronika J. kl. 2a
Natalia A. kl. 2a
Martyna P. kl. 2a
Bruno K. kl. 2a
Daria C. kl. 2a
Kacper J. kl. 2b
Kinga F. kl. 1b
Katarzyna B. - nauczyciel
Joanna Z. - nauczyciel
15.09. w naszej szkole odbył się XVI DZIEŃ GASTRO - DZIEŃ KROPKI.
Uczniowie mogli wziąć w nim udział, ubierając się w kropki, mając makijaż w kropki itp. Dzięki temu zgodnie z tradycją "Dnia Gastro" byli zwolnieni z odpowiedzi na lekcjach. Poza tym uczniowie mogli rozwiązywać zadania zagadki związane z tematyką kropki.
Warsztat Szkolny
ul. Powstańców 6a
41-500 Chorzów
tel. (32) 24 11 075