AKTUALNOŚCI

Środa 28.05.2025

liczba odwiedzin: 5356624

DZWONKI

0.      7:10 - 7:55

1.      8:00 - 8:45

2.      8:50 - 9:35

3.      9:40 - 10:25

4.     10:35 - 11:20

5.     11:30 - 12:15

6.     12:30 - 13:15

7.     13:20 - 14:05

8.     14:10 - 14:55

9.     15:00 - 15:45

10.   15:50 - 16:35

11.   16:40 - 17:25

12.   17:30 - 18:15

Galeria zdjęć

  • ŚWIĘTO DYNI

    ŚWIĘTO DYNI
    29.10.2021

    29 października klasa 3C z Samorządem Uczniowskim przygotowała Święto Dyni. Tradycyjnie można było się częstować pyszną zupą dyniową, którą przygotowała p. I. Pieniowska z uczniami z klasy 3a i 4a.

  • PARA W KUCHNI - III MIEJSCE

    PARA W KUCHNI - III MIEJSCE
    28.10.2021

    28 października w Jastrzębiu Zdroju odbył III Międzyszkolny Konkurs Kulinarny "Para w Kuchni". 

    Nasza para zajęła III MIEJSCE!


    Gratulujemy!!!

  • 40 ROCZNICA STANU WOJENNEGO

    40 ROCZNICA STANU WOJENNEGO
    26.10.2021

    40. rocznica ogłoszenia stanu wojennego w Polsce – sesja popularnonaukowa w Zespole Szkół Gastronomiczno - Usługowych w Chorzowie

    25 października 2021r. godz. 12.30

    Honorowy patronat:

    Polskie Towarzystwo Historyczne Oddz. Katowice

    Niezależne Zrzeszenie Studentów 1980

    Stowarzyszenia Pamięci Armii Krajowej Oddz. Katowice i Bielsko - Biała

    Program:

    12:30 - Zbigniew Kopczyński (Prezes Stowarzyszenia NZS 1980, dr Adam Lisek (Wiceprezes Polskiego Towarzystwa Historycznego Oddz. Katowice).

    Otwarcie wystawy pt. ”Publikacje drugiego obiegu, czyli „bibuła” z okresu 1981 – 1989 roku”.

    Na wystawie prezentowane będą tylko oryginalne wydawnictwa, publikacje, biuletyny m.in. z okresu pierwszej Solidarności.

    13:00 - mgr Michał Dzióbek (Śląskie Centrum Wolności i Solidarności) „ Pacyfikacja kopalni Wujek – najkrwawsza zbrodnia stanu wojennego uwieczniona na zdjęciach”.

    13:20 - Panel dyskusyjny poświęcony "NZS":

    prof. dr hab. Piotr Wróblewski (Uniwersytet Śląski)

    Zbigniew Kopczyński (Prezes Stowarzyszenia NZS 1980),

    Aleksander Fiszer (członek Niezależnego Zrzeszenia Studentów)

    Dyskusję prowadzi: dr Adam Lisek (Polskie Towarzystwo Historyczne Oddz. Katowice)

    Organizatorzy:

    Zespół Szkół Gastronomiczno – Usługowych w Chorzowie

    Wystawę przygotowali uczniowie klasy II B ZSGU pod kierunkiem nauczyciela historii.

  • KURS NOWOCZESNYCH TECHNIK I TECHNOLOGII GASTRONOMICZNYCH

    KURS NOWOCZESNYCH TECHNIK I TECHNOLOGII GASTRONOMICZNYCH
    26.10.2021

     

    Projekt: Nowe umiejętności - nowe szanse na rynku pracy - doskonalenie umiejętności kadry nauczycielskiej i uczniów w Zespole Szkół Gastronomiczno- Usługowych Chorzowie" współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Społecznego

     

    LISTA OSÓB ZAKWALIFIKOWANYCH

    NA  KURS NOWOCZESNYCH TECHNIK I TECHNOLOGII GASTRONOMICZNYCH

     

    Remigiusz L. IIIG             Sławomir W. IIIB                       Karolina K. IIC                Kinga F. IB

    Martyna P. IIA                   Natalia A. IIA                            Daria C. IIA                  Oliwia K. IIA

    Natalia I. IIA                     Sonia L. IIA                              Marta S. IIA

    Katarzyna B. nauczyciel    Laura G. nauczyciel

     

    TERMIN: 15-17.XI.2021 

     

    OBOWIĄZUJE PEŁEN STRÓJ KUCHARSKI

     

    HARMONOGRAM 8:00-16:30

    8:00-09:30

    9:45-11:15

    11:30-13:00

    13:15-14:45

    15:00-16:30

  • KURS BARMAŃSKI

    KURS BARMAŃSKI
    26.10.2021

     

    Projekt: Nowe umiejętności - nowe szanse na rynku pracy - doskonalenie umiejętności kadry nauczycielskiej i uczniów w Zespole Szkół Gastronomiczno- Usługowych Chorzowie" współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Społecznego

     

     

    LISTA OSÓB ZAKWALIFIKOWANYCH

    NA  KURS BARMAŃSKI

    w terminie 28.X.2021, 3-4.XI.2021

     

    Róża  O.      IB                   Nadia R.      IB               Julia S.        IB                   Magda D.     IB

    Klaudia P.    IB                   Xavier K.     IIB              Łukasz P.    IIB                   Julia D.       IIB

    Natalia N.    IIB                  Natalia R.    IIB              Nicola K.     IIC                   Zuzanna U. IIIA

    Roksana P.  IIIA

    Julia E. –nauczyciel

     

    MIEJSCE: SALA OBSŁUGI NA WARSZTACIE SZKOLNYM  UL. POWSTAŃCÓW

     

    OBOWIĄZUJE PEŁEN STRÓJ KELNERSKI

     

    HARMONOGRAM 8:00-16:30

    8:00-09:30

    9:45-11:15

    11:30-13:00

    13:15-14:45

    15:00-16:30

  • NABÓR NA KURSY

    NABÓR NA KURSY
    20.10.2021

     

    Projekt: Nowe umiejętności - nowe szanse na rynku pracy - doskonalenie umiejętności kadry nauczycielskiej i uczniów w Zespole Szkół Gastronomiczno- Usługowych Chorzowie" współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Społecznego

     

     

    NABÓR NA KURSY:

     

    BARMAŃSKI

    NOWOCZESNYCH TECHNIK

    I TECHNOLOGII GASTRONOMICZNYCH

     

    Tylko dla osób, które odbyły doradztwo zawodowe w projekcie.

    Zgłoszenia do p. Borowego do dnia 25 października 2021.

     

       Ilość miejsc ograniczona

  • ŻYCZENIA

    ŻYCZENIA
    14.10.2021

    W DNIU EDUKACJI NARODOWEJ

    DYREKCJI SZKOŁY,

    NAUCZYCIELOM,

    PRACOWNIKOM ADMINISTRACJI i OBSŁUGI

    życzymy

    wielu sukcesów zawodowych,

    satysfakcji z wykonywanej pracy, pogody ducha,

    wyrozumiałości i cierpliwości.

     

    Dziękujemy za trud włożony w naszą edukację i wychowanie

     

    SAMORZĄD UCZNIÓW ZSGU

  • KURS NOWOCZESNYCH TECHNIK I TECHNOLOGII GASTRONOMICZNYCH

    KURS NOWOCZESNYCH TECHNIK I TECHNOLOGII GASTRONOMICZNYCH
    13.10.2021

    Od poniedziałku 11.10. trwa Kurs Nowoczesnych Technik i Technologii Gastronomicznych organizowany w ramach projektu: Nowe umiejętności - nowe szanse na rynku pracy - doskonalenie umiejętności kadry nauczycielskiej i uczniów w Zespole Szkół Gastronomiczno- Usługowych Chorzowie" współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Społecznego.

  • WARSZTATY "CUMA".

    WARSZTATY "CUMA".
    13.10.2021

    11 października klasa 3G i 3P wzięła udział ćwiczeniach autodiagnozy w ramach warsztatów: KREOWANIE UNIKATOWYCH POMYSŁÓW BIZNESOWYCH organizowanych przez CUMA Chorzów. 

  • WYCIECZKA PRZEDMIOTOWA DO WISŁY

    WYCIECZKA PRZEDMIOTOWA DO WISŁY
    13.10.2021

    11 października klasa 2a hotelarz udała się na wycieczkę przedmiotową do hotelu Crystal Mountain ***** w Wiśle. Opiekun: p. I. Pieniowska

  • OFERTA PRACY

    OFERTA PRACY
    07.10.2021

    Luksusowy 5* Hotel MONOPOL w Katowicach to najlepszy hotel na Śląsku. W konkursie TopHotel 2011 otrzymał pierwsze miejsce w Polsce w kategorii Luxury. W marcu 2012r. zwyciężył w plebiscycie magazynu FORBES i Newsweek Polska – Hotel Roku 2012, uzyskując pierwsze miejsce w Polsce w kategorii Design. przyznał Hotelowi Monopol na rok 2013 i 2014 certyfikat doskonałości świadczonych usług.

    KELNER / BARMAN

    śląskie / Katowice

    Opis stanowiska:

     Serwis restauracja, bar, obsługa bankietów

    Wymagania:

     odpowiedzialność

     wysoka kultura osobista

     komunikatywność i umiejętność pracy w zespole

     uczciwość

     wytrwałość

     zaangażowanie i dbałość o pozytywny wizerunek firmy

     co najmniej komunikatywna znajomość języka angielskiego

     doświadczenie na podobnym stanowisku

    Oferujemy:

     umowę zlecenie lub o pracę z pełnym pakietem socjalnym (do wyboru)

     premię uzależnioną od wyników restauracji i osobistego zaangażowania

     pracę w doświadczonym zespole w stabilnej firmie

     możliwość rozwoju zawodowego

    Forma kontaktu: CV ze zdjęciem oraz list motywacyjny prosimy przesyłać na adres: HOTEL MONOPOL ul. Dworcowa 5, 40-012 Katowice lub mailowo: monopol@hotel.com.pl z dopiskiem "praca – kelner / barman " www.monopolkatowice.hotel.com.pl

    KELNER ŚNIADANIA / KONFERENCJE / BANKIETY

    śląskie / Katowice

    Opis stanowiska:

     Serwis śniadań, obsługa konferencji (przerwy kawowe, lunche), bankiety

    Wymagania:

     odpowiedzialność

     wysoka kultura osobista

     komunikatywność i umiejętność pracy w zespole

     uczciwość

     wytrwałość

     zaangażowanie i dbałość o pozytywny wizerunek firmy

     co najmniej komunikatywna znajomość języka angielskiego

     doświadczenie na podobnym stanowisku mile widziane

    Oferujemy:

     umowę zlecenie lub umowę o pracę z pełną osłoną socjalną (do wyboru)

     premię uzależnioną od wyników restauracji i osobistego zaangażowania

     pracę w doświadczonym zespole w stabilnej firmie Forma kontaktu: CV ze zdjęciem oraz list motywacyjny prosimy przesyłać na adres: HOTEL MONOPOL ul. Dworcowa 5, 40-012 Katowice lub mailowo: monopol@hotel.com.pl z dopiskiem "praca – kelner sniadania/konferencje/bankiety".

  • HARMONOGRAM KURSU NOWOCZESNYCH TECHNIK I TECHNOLOGII GASTRONOMICZNYCH

    HARMONOGRAM KURSU NOWOCZESNYCH TECHNIK I TECHNOLOGII GASTRONOMICZNYCH
    07.10.2021

    Projekt: Nowe umiejętności - nowe szanse na rynku pracy - doskonalenie umiejętności kadry nauczycielskiej i uczniów w Zespole Szkół Gastronomiczno- Usługowych Chorzowie" współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Społecznego

     

    HARMONOGRAM KURSU

    NOWOCZESNYCH TECHNIK I TECHNOLOGII GASTRONOMICZNYCH

    11-12-13 października 2021r.

     

    MIEJSCE: SALA OBSŁUGI nr 42 Chorzów, Katowicka 64

    Godziny:

    8:00-9:30

    przerwa 15minut

    9:45-11:15

    przerwa 15 minut

    11:30-13:00

    przerwa 15 minut

    13:15-14:45

    przerwa 15 minut

    15:00-16:30

     

    OBOWIĄZUJĄ STROJE GASTRONOMICZNE

  • WYCIECZKA DO BIELSKA-BIAŁEJ I NA SZYNDZIELNIĘ

    WYCIECZKA DO BIELSKA-BIAŁEJ I NA SZYNDZIELNIĘ
    06.10.2021

    5.10.2021r. odbyła się wycieczka klasy 3P do Bielska-Białej.

    Uczniowie pokonali pieszo trasę na Szyndzielię, zjechali kolejką gondolową oraz zwiedzili część miasta.

    Pogoda i humory dopisały 🙂

  • WYNIKI KONKURSU PLASTYCZNEGO Z JĘZYKA NIEMIECKIEGO

    WYNIKI KONKURSU PLASTYCZNEGO Z JĘZYKA NIEMIECKIEGO
    05.10.2021

    3 października 2021r. Niemcy obchodziły DZIEŃ JEDNOŚCI upamiętniający 31 rocznicę zjednoczenia Niemiec wschodnich i zachodnich.

    Z tej okazji został zorganizowany konkurs na plakat: WAS MACHT DEUTSCHLAND WELTBEKANNT? czyli: CO CZYNI NIEMCY ZNANE NA CAŁYM ŚWIECIE?

    Jury w sładzie: p.K. Borowa, p. B. Kuglin-Sojda i p. L. Kamionka przyznało:

    I MIEJSCE dla Anety Jendrysik z klasy 3d - za wartość merytoryczną oraz szerokie opracowanie tematu

    oraz

    WYRÓŻNIENIE SPECJALNE dla Beaty Donieckiej z klasy 3a - za walory estetyczne oraz symboliczne przedstawienie zagadnienia podziału i zjednoczenia Niemiec.

    GRATULUJEMY!!!

     

    Dziękujemy za udział wszystkim uczestnikom konkursu 

  • DZIEŃ CHŁOPAKA W KLASIE 4A

    DZIEŃ CHŁOPAKA W KLASIE 4A
    30.09.2021

    Z okazji Dnia Chłopaka klasa 4a zorganizowała wyjście klasowe na kręgle wraz z wychowawcą Panią Bożeną Sojdą.

  • DZIEŃ GŁOŚNEGO CZYTANIA I JĘZYKÓW OBCYCH

    DZIEŃ GŁOŚNEGO CZYTANIA I JĘZYKÓW OBCYCH
    28.09.2021

     

    Jak może wiecie, wrzesień to miesiąc, w którym obchodzimy Dzień Języków Obcych i Dzień Głośnego Czytania.

    W tym roku postanowiliśmy połączyć oba święta i zaproponować Wam następujące wyzwanie.

    1. Wybierzcie swój ulubiony wiersz, kawałek prozy, dialogu filmowego, żartu, artykułu na interesujący Was temat Tekst ma być w języku obcym. (bez wulgaryzmów, treści obraźliwych itp)

    2. Nagrajcie krótki filmik, na którym czytacie na głos wybrany fragment (niekoniecznie musi być widoczna osoba czytająca- może to np. tło z tekstem)

    3. Nagrany filmik prześlijcie swojemu nauczycielowi języka angielskiego/ lub niemieckiego

    Wiemy, że wielu z Was ma talent recytatorki, piękny akcent w języku obcym (angielskim lub niemieckim) i duże poczucie humoru.

    Na Wasze nagrania czekamy do 13 października!!!

    Najciekawsze nagrania zostaną opublikowane na stronie/lub Facebooku naszej szkoły.

    Przesyłając film wyrażacie zgodę na jego publikację na stronie ZSGU lub Facebooku szkolnym!

    Zachęcamy do udziału!!!

    Nauczyciele Języków Obcych

    LET YOUR VOICE BE HEARD!

  • KURS BARISTY

    KURS BARISTY
    27.09.2021

    21 i 22 września uczniowie i nauczyciele zgłębiali tajniki kawy na KURSIE BARISTY.

  • RAJD RED RIVER

    RAJD RED RIVER

    24.09.2021r. uczniowie klasy II B i II A wzięli udział w spływie kajakowym RAJD RED RIVER. Podczas rajdu uczniowie zwiedzili jedno z najstarszych opactw cysterskich na Śląsku w Rudach Raciborskich. W trakcie wizyty uczniowie usłyszeli również informacje na temat cysterskiej kuchni księdza Jana oraz zwiedzili kawiarnię cysterską, a także dodatkowo wystawę porcelany.

    Organizator dr. Adam Lisek.

  • KURS BARISTY - AKTUALIZACJA

    KURS BARISTY - AKTUALIZACJA
    20.09.2021

    Projekt: Nowe umiejętności- nowe szanse na rynku pracy-doskonalenie umiejętności kadry nauczycielskiej i uczniów w Zespole Szkół Gastronomicza- Ushugowyclm Chorzowie" współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Społecznego

     

    KURS BARISTY (21-22.09.2021)

     ZAKTUALIZOWANA lista uczniów zakwalifikowanych:

    Karolina M. kl. 2a

    Oliwia K. kl. 2a

    Zuzanna Ch. kl. 2a

    Weronika J. kl. 2a

    Natalia A. kl. 2a

    Martyna P. kl. 2a

    Bruno K. kl. 2a

    Daria C. kl. 2a

    Kacper J. kl. 2b

    Kinga F. kl. 1b

    Katarzyna B. - nauczyciel

    Joanna Z. -  nauczyciel

  • DZIEŃ KROPKI

    DZIEŃ KROPKI
    20.09.2021

    15.09. w naszej szkole odbył się XVI DZIEŃ GASTRO - DZIEŃ KROPKI.

    Uczniowie mogli wziąć w nim udział, ubierając się w kropki, mając makijaż w kropki itp. Dzięki temu zgodnie z tradycją "Dnia Gastro" byli zwolnieni z odpowiedzi na lekcjach. Poza tym uczniowie mogli rozwiązywać zadania zagadki związane z tematyką kropki.

strona:

Kontakt

  • Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych
    ul.Katowicka 64
    41-500 Chorzów
  • (32) 24 11 725

Kontakt

Warsztat Szkolny

ul. Powstańców 6a

41-500 Chorzów


tel. (32) 24 11 075

Mapa

Środa 28.05.2025