0. 7:10 - 7:55
1. 8:00 - 8:45
2. 8:50 - 9:35
3. 9:40 - 10:25
4. 10:35 - 11:20
5. 11:30 - 12:15
6. 12:30 - 13:15
7. 13:20 - 14:05
8. 14:10 - 14:55
9. 15:00 - 15:45
10. 15:50 - 16:35
11. 16:40 - 17:25
12. 17:30 - 18:15
Jednym z punktów NOCY W GASTRONOMIKU, która odbyła się 20.03.2025, była prezentacja śniadań inspirowanych kuchniami z różnych zakątków świata.
Uczniowie ZSGU samodzielnie przygotowali zestawy śniadaniowe i zaprezentowali je w klimacie krajów, które reprezentowali.
Wykazali się przy tym wielką pomysłowością;-)
Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomiczno -Usługowych w Chorzowie składa serdeczne podziękowania za współpracę w organizacji "Nocy w Gastronomiku", która odbyła się 20.03.2025r.
Dziękuję wszystkim 12 zespołom klasowym za aktywny udział w konkursie.
Wykazaliście się dużą wiedzą na temat ekologii i ochrony środowiska i to w języku angielskim!
Trzy zespoły z największą liczbą punków to:
I miejsce - klasa 2c,
II miejsce – klasa 4b,
III miejsce - klasa 3b
Trzy zwycięskie zespoły otrzymają stosowaną punktację w Gastroelicie (3,2,1)
i dodatkowo ocenę z języka angielskiego z wagą 2.
Pozostałe klasy: 2a, 3c, 3ckm, 4a, 3d, 5b, 5a, 3a, 1a dostają po 1 punkcie w Gastroelicie za uczestnictwo.
Dziękuję za zaangażowanie
Emilia Bielawska
21 marca uczniowie naszej szkoły mieli okazję gościć na swoich lekcjach Pana Prezydenta Chorzowa Szymona Michałka wraz z jego gośćmi specjalnymi.
Debata o karierze zawodowej naszych praktykantów z Europa Parku, wspólna lekcja przedsiębiorczości i obsługi kelnerskiej była fantastyczna!
Wstawiamy Panu Prezydentowi szóstkę za aktywność na lekcjach i bardzo dziękujemy za pochwały, motywację do działań i niesamowitą energię!
Po raz kolejny nasza impreza – tym razem Noc w Gastronomiku – zachwyciła cały Chorzów, i nie tylko.
20. marca wszyscy sympatycy naszej szkoły, uczniowie, rodzice, absolwenci, władze miasta, radni i dziennikarze mieli okazję spróbować przepysznych dań, podziwiać kulinarny talent uczniów i poczuć prawdziwą atmosferę kreatywności.
W programie nie zabrakło interesujących wykładów oraz pokazów - żywienie młodzieży - a zdrowe nawyki, śląska kucharka dokonała, jak zrobić Sushi i jak udekorować stół na rodzinne spotkanie.
Ukoronowaniem wieczoru był pokaz 22 śniadań inspirowanych kuchniami z różnych zakątków świata - przygotowany przez uczniów naszej szkoły.
To było wspaniałe przeżycie, które połączyło pasję do gotowania z radością odkrywania nowych smaków, historii i inspiracji!
Lokalna prasa pisała o nas tak:
https://mojchorzow.pl/i,noc-w-gastronomiku-juz-jutro-sprawdzcie-szczegoly,200274,969549.html
Klasa 2 Cu wyszła dziś na Legalny Dzień Wagarowicza.
Najpierw uczestniczyli w warsztatach z pizzy w Kultralna Bistro, a później młodzież postanowiła wyskakać pochłonięte kalorie we Freestyle Parku w Chorzowie.
Opiekun grupy: p. M. Malcherczyk
W tym roku nasza szkoła obchodzi jubileusz 80-lecia istnienia.
Z tej okazji będzie można nabyć pamiątkowe koszulki.
Koszulki damskie i męskie są w jednej wersji kolorystycznej - białe.
Koszt koszulki - 40,00 zł.
Koordynatorem sprzedaży jest p. Krzysztof Borowy.
Jak można zakupić koszulkę?
sposób 1:
sposób 2:
Wzór koszulek oraz rozmiarówka damska i męska na zdjęciach poniżej.
NOC W GASTRONOMIKU 2025 CHORZÓW
Zaplanowana jest na 20 marca 2025 г.
Miejsce wydarzenia budynek główny i boczny ZSGU
PROGRAM:
Słowo wstępne dyrektor szkoły mgr Joanna Szymczyk
Wystąpienia:
godz. 16:30-17:00 /sala 20/
godz. 17:00-18:30 III grupy /sala 20, 22, 23/
Quiz: Język angielski w gastronomi - słowa i zwroty (test 10 min.)
godz. 18:40-20:00 II grupy /sala 47, 45/
mgr Izabela Giersberg -Mataniak - Stołowe Widełki, czyli kariera widelca
Dorota Łukaszczyk - Jak udekorować stół w jadalni na rodzinne spotkanie i nie tylko
godz. 20:00-20:30 /sala 38/
Poczęstunek - kolacja /tylko dla uczniów biorących udział w pokazach „Śniadania świata"
godz. 20:40-21:30 II grupy /sala 12, 17/
Przewidziany czas wystąpień około 30 minut
godz. 22:00-23:00 /brak podziału na grupy/
Wyjątkowa prezentacja:
Śniadania z różnych stron świata, 21 śniadania inspirowanych kuchniami z różnych zakątków świata w wykonaniu uczniów ZSGU w Chorzowia
godz. od 17.00 – do 20.00 /sala 47/
Wystawa towarzysząca wydarzeniu:
„Porcelana i naczynia z czasów PRL"
pani Grażyna Tarasek
Uwaga!
Organizatorzy zastrzegają sobie możliwość zmiany numerów sali wykładowej
Wstęp wolny
SERDECZNIE ZAPRASZAMY
Organizatorzy: Zespół Szkół Gastronomiczno - Usługowych w Chorzowie, ul. Katowicka 64, koordynator projektu dr Adam Lisek,
41-500 Chorzów, 41-500
e-mail: zsgu@chorzow. eu
tel. (32) 24 11 725
Uwaga!
W trakcie pokazów będą prezentowane śniadania z następujących krajów:
Europa:
Polski, Francji, Włoch, Niemic, Litwy, Anglii, Szwecji, Hiszpanii, Grecji, Finlandii,
Azja:
Japonii, Chin, Indii, Tajlandii, Korei, Kazachstanu
Afryka
Egiptu
Ameryka
Stanów Zjednoczonych, Meksyku, Kanady
Będzie także zaprezentowane poza konkursem śniadanie rycerskie według przepisu św. Hildegardy z Bingen, zob. W. Strehlow, Żywność, która leczy. Terapia żywieniowa św. Hildegardy z Bingen. Przepisy, lekarstwa, diety.
Łącznie w konkursie weżnie udział 51 osób. Uczniowie oprócz prezentacji śniadań, które wcześniej przygotują, będą oceniani m.in. za wystrój stołu i ubiór nawiązujący do tradycji danego kraju.
We wtorek 11.03.2025 uczniowie klasy 2C i 1A wzięli udział w obsłudze gastronomicznej biznesowego spotkania w Muzeum Hutnictwa.
Opiekun grupy: p. K. Beier
13 marca 2025r. odbył się międzyklasowy Konkurs "Potyczki Językowe".
Z zawiłościami językowymi najlepiej poradziła sobie klasa 3B Technikum.
Miejsce 2 - zajęła klasa 1cpm.
Miejsce 3 - klasa 1a.
Laureatom serdecznie gratulujemy.
Konkurs zorganizowała mgr W. Lisoń
Dnia 13.03. odbył się szkolny etap Ogólnopolskiego Konkursu Sprachdoktor edycja 2025.
W konkursie wzięło udział 12 uczniów. Wyniki za 5 tygodni. Trzymamy kciuki za naszych uczniów.
Nagrody:
- Tygodniowy udział w Wakacyjnym Obozie Talentów (dofinansowany w 100% lub 82%)
- Bony upominkowe do księgarni internetowej Gandalf.com.pl
Koordynatorem konkursu była p. B. Sojda
7 marca w Krakowie odbył się finał XXVI Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych "Wiosenne przebudzenie". Brała w nim udział również młodzież ze szkół czeskich i słowackich.
Uczniowie naszej szkoły: Julia Szynalska i Daniel Pyka zajęli 3 miejsce w kategorii kelner, a Natalia Janik otrzymała wyróżnienie w kategorii cukiernik.
Gratulujemy!
14 lutego 2025r. klasa 3A Technikum, w celu uczczenia walentynek, wybrała się do kina na film "Kapitan Ameryka".
Było miło i walentynkowo;-)
6 marca uczniowie klas piątych Technikum udali się z p. M. Król do Bytomskiego Centrum Kultury, żeby zobaczyć spektakl "Tango" w wykonaniu Teatru Cracovia.
Taka powtórka przed... maturą ;-)
Noc w Gastronomiku - sesja zorganizowana w ramach jubileuszu 80. lecia Zespołu Szkół Gastronomiczno - Usługowych w Chorzowie
CZWARTEK, 20 MARCA, 2025
W PROGRAMIE M.IN. WYKŁADY I POKAZY:
godz. 16:30 - 17:00
• Mgr inż. Krzysztof Borowy, Żywienie młodzieży – a zdrowie i nawyki;
godz. 17:00 - 18:30
• Elżbieta Łabońska, mgr inż. Hanna Mansfeld, Śląska kucharka doskonała;
• Artur Strugaru, Hanna Główczyk - Strugaru (Gurin sushi), Jak zrobić Sushi;
• Patryk Krysta (Śląska Kuźnia Smaku), Kuchnia Włoska i śródziemnomorska;
godz. 18:50 - 20:00
• Mgr Izabela Giersberg - Mataniak, Stołowe Widełki, czyli kariera widelca;
• Dorota Łukaszczyk, Jak udekorować stół w jadalni na rodzinne spotkanie i nie tylko;
godz. 20:40 – 21:20
• Dr Adam Lisek, mgr inż. Ewa Ortyl, Porcelana stołowa od starożytności do współczesności – pokazy porcelany średniowiecznej i współczesnych naczyń;
• Mgr Mirosława Król, mgr Katarzyna Beier, Żywność importowana na polskich stołach. Walory smakowe i odżywcze;
godz. 22:00 – 23:00
Śniadania z różnych stron świata. 22 śniadania inspirowanych kuchniami z różnych zakątków świata w wykonaniu uczniów ZSGU w Chorzowie;
Wystawa towarzysząca wydarzeniu: Porcelana i naczynia z czasów PRL. Pani Grażyna Tarasek
Wstęp wolny
SERDECZNIE ZAPRASZAMY
Organizatorzy: Zespół Szkół Gastronomiczno - Usługowych w Chorzowie
ul. Katowicka 64
41-500 Chorzów, 41 -500
e – mail: zsgu@chorzow. eu
tel. (32) 24 11 725
Informujemy, że z dniem 05.03.2025r. został znowelizowany Statut Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych.
Zmiany w Statucie ZSGU w Chorzowie dotyczą:
Statut ZSGU dostępny jest w zakładkach:
- NASZA SZKOŁA - STATUTY I REGULAMINY
- DLA RODZICA - STATUTY I REGULAMINY
- DLA UCZNIA - STATUTY I REGULAMINY
W tym roku podczas walentynkowej zabawy można było wysłać tradycyjną Walentynkę, poznać imię swojej przyszłej "drugiej połówki", wziąć udział w quizie znajomości piosenek romantycznych, sprawdzić jak dobrze znamy swojego przyjaciela/przyjaciółkę oraz zrobić sobie słodką fotkę w romantycznej oprawie.
Zabawę przygotował Samorząd Uczniowski z klasą 5A.
13 lutego w Muzeum Hutnictwa w Chorzowie odbyły się Targi Edukacyjne 2025 pod hasłem "Moc w chorzowskich szkołach", które były zwieńczeniem wycieczek uczniów klas ósmych po szkołach średnich.
Nasza szkoła zaprezentowała się rewelacyjnie!
Jest moc - jest zabawa - Gastronomik i Europa Park rządzi!
Warsztat Szkolny
ul. Powstańców 6a
41-500 Chorzów
tel. (32) 24 11 075