AKTUALNOŚCI

Poniedziałek 31.03.2025

liczba odwiedzin: 5253119

DZWONKI

0.      7:10 - 7:55

1.      8:00 - 8:45

2.      8:50 - 9:35

3.      9:40 - 10:25

4.     10:35 - 11:20

5.     11:30 - 12:15

6.     12:30 - 13:15

7.     13:20 - 14:05

8.     14:10 - 14:55

9.     15:00 - 15:45

10.   15:50 - 16:35

11.   16:40 - 17:25

12.   17:30 - 18:15

Galeria zdjęć

  • ŚNIADANIA Z RÓŻNYCH STRON ŚWIATA

    ŚNIADANIA Z RÓŻNYCH STRON ŚWIATA
    24.03.2025

    Jednym z punktów NOCY W GASTRONOMIKU, która odbyła się 20.03.2025, była prezentacja śniadań inspirowanych kuchniami z różnych zakątków świata.

    Uczniowie ZSGU samodzielnie przygotowali zestawy śniadaniowe i zaprezentowali je w klimacie krajów, które reprezentowali.

    Wykazali się przy tym wielką pomysłowością;-)

  • PODZIĘKOWANIA

    PODZIĘKOWANIA
    26.03.2025

     

    Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomiczno -Usługowych w Chorzowie składa serdeczne podziękowania za współpracę w organizacji "Nocy w Gastronomiku", która odbyła się 20.03.2025r.

     

  • NABÓR NA MOBILNOŚĆ KADRY DO GRECJI

    NABÓR NA MOBILNOŚĆ KADRY DO GRECJI
    25.03.2025
  • NABÓR NA PRAKTYKI DO WŁOCH

    NABÓR NA PRAKTYKI DO WŁOCH
    25.03.2025
  • WIOSENNY KONKURS EKOLOGICZNY - WYNIKI

    WIOSENNY KONKURS EKOLOGICZNY - WYNIKI
    24.03.2025

    Dziękuję wszystkim 12 zespołom klasowym za aktywny udział w konkursie.

    Wykazaliście się dużą wiedzą na temat ekologii i ochrony środowiska i to w języku angielskim!

    Trzy zespoły z największą liczbą punków to:

    I miejsce - klasa 2c,

    II miejsce – klasa 4b,

    III miejsce - klasa 3b

    Trzy zwycięskie zespoły otrzymają stosowaną punktację w Gastroelicie (3,2,1)
    i dodatkowo ocenę z języka angielskiego z wagą 2.

    Pozostałe klasy: 2a, 3c, 3ckm, 4a, 3d, 5b, 5a, 3a, 1a dostają po 1 punkcie w Gastroelicie za uczestnictwo.

    Dziękuję za zaangażowanie
    Emilia Bielawska

  • WIZYTA PREZYDENTA MIASTA

    WIZYTA PREZYDENTA MIASTA
    21.03.2025

    21 marca uczniowie naszej szkoły mieli okazję gościć na swoich lekcjach Pana Prezydenta Chorzowa Szymona Michałka wraz z jego gośćmi specjalnymi.

    Debata o karierze zawodowej naszych praktykantów z Europa Parku, wspólna lekcja przedsiębiorczości i obsługi kelnerskiej była fantastyczna!

    Wstawiamy Panu Prezydentowi szóstkę za aktywność na lekcjach i bardzo dziękujemy za pochwały, motywację do działań i niesamowitą energię!

  • NOC W GASTRONOMIKU

    NOC W GASTRONOMIKU
    21.03.2025

    Po raz kolejny nasza impreza – tym razem Noc w Gastronomiku – zachwyciła cały Chorzów, i nie tylko.

    20. marca wszyscy sympatycy naszej szkoły, uczniowie, rodzice, absolwenci, władze miasta, radni i dziennikarze mieli okazję spróbować przepysznych dań, podziwiać kulinarny talent uczniów i poczuć prawdziwą atmosferę kreatywności.

    W programie nie zabrakło interesujących wykładów oraz pokazów - żywienie młodzieży - a zdrowe nawyki, śląska kucharka dokonała, jak zrobić Sushi i jak udekorować stół na rodzinne spotkanie.

    Ukoronowaniem wieczoru był pokaz 22 śniadań inspirowanych kuchniami z różnych zakątków świata - przygotowany przez uczniów naszej szkoły.

    To było wspaniałe przeżycie, które połączyło pasję do gotowania z radością odkrywania nowych smaków, historii i inspiracji!

    Lokalna prasa pisała o nas tak:

    https://chorzowianin.pl/2025/03/19/sniadanie-zjedza-w-nocy-wyjatkowe-wydarzenie-z-zsgu/fbclid=IwY2xjawJOQf1leHRuA2FlbQIxMQABHbYNvY651VUAM9QynjUcbFh1WkLvzxPokS2GA3zAfxmYad0scOw4K718-g_aem_3KRCNkvDikl4GhBurTGNcg

    https://mojchorzow.pl/i,noc-w-gastronomiku-juz-jutro-sprawdzcie-szczegoly,200274,969549.html

    https://www.tubachorzowa.pl/artykul/17577,chorzowski-gastronomik-zaprasza-do-swietowania-to-bedzie-noc-pelna-kulinarnych-doznan

    chorzowianin.pl

  • LEGALNY DZIEŃ WAGAROWICZA

    LEGALNY DZIEŃ WAGAROWICZA
    21.03.2025

    Klasa 2 Cu wyszła dziś na Legalny Dzień Wagarowicza.

    Najpierw uczestniczyli w warsztatach z pizzy w Kultralna Bistro, a później młodzież postanowiła wyskakać pochłonięte kalorie we Freestyle Parku w Chorzowie.

    Opiekun grupy: p. M. Malcherczyk

  • JUBILEUSZOWE KOSZULKI

    JUBILEUSZOWE KOSZULKI
    18.03.2025

    W tym roku nasza szkoła obchodzi jubileusz 80-lecia istnienia. 

    Z tej okazji będzie można nabyć pamiątkowe koszulki.

    Koszulki damskie i męskie są w jednej wersji kolorystycznej - białe.

    Koszt koszulki - 40,00 zł.

    Koordynatorem sprzedaży jest p. Krzysztof Borowy.

     

    Jak można zakupić koszulkę?

     

    sposób 1:

    • przelew na Konto Non Profit Rada Rodziców  
    • numer konta: 06 1090 2024 0000 0001 3351 6778 Rada Rodziców przy Zespole Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie
    • w tytule proszę umieścić "koszulka 80" oraz podać rozmiar (damski lub męski), ilość sztuk oraz nr telefonu do kontaktu

    sposób 2:

    • spotkać się bezpośrednio z p. K. Borowym
    • przekazać kwotę, podać rozmiar (damski lub męski) i ilość sztuk oraz nr telefonu do kontaktu.

    Wzór koszulek oraz rozmiarówka damska i męska na zdjęciach poniżej.

  • NOC W GASTRONOMIKU

    NOC W GASTRONOMIKU
    17.03.2025

    NOC W GASTRONOMIKU 2025 CHORZÓW

    Zaplanowana jest na 20 marca 2025 г.

    Miejsce wydarzenia budynek główny i boczny ZSGU

    PROGRAM:

    Słowo wstępne dyrektor szkoły mgr Joanna Szymczyk

    Wystąpienia:

    godz. 16:30-17:00     /sala 20/

     

    • mgr inż. Krzysztof Borowy - Żywienie młodzieży a zdrowie i nawyki

    godz. 17:00-18:30     III grupy     /sala 20, 22, 23/

     

    • Elżbieta Łabońska, mgr inż. Hanna Mansfeld - Śląska kucharka doskonała
    • Artur Strugaru, Hanna Główczyk-Strugaru- Jak zrobić Sushi (Gurin sushi)
    • Patryk Krysta - Kuchnia Włoska i śródziemnomorska (Śląska Kuźnia Smaku);

    Quiz: Język angielski w gastronomi - słowa i zwroty (test 10 min.)

     

    godz. 18:40-20:00     II grupy     /sala 47, 45/

     

    mgr Izabela Giersberg -Mataniak - Stołowe Widełki, czyli kariera widelca

    Dorota Łukaszczyk - Jak udekorować stół w jadalni na rodzinne spotkanie i nie tylko

     

    godz. 20:00-20:30     /sala 38/

     

    Poczęstunek - kolacja /tylko dla uczniów biorących udział w pokazach „Śniadania świata"

    godz. 20:40-21:30     II grupy     /sala 12, 17/

     

    • dr Adam Lisek, mgr inż. Ewa Ortyl - Porcelana stołowa od starożytności do współczesności - pokazy porcelany średniowiecznej i współczesnych naczyń,
    • mgr Mirosława Król, mgr Katarzyna Beier Żywność importowana na polskich stolach. Walory smakowe i odżywcze

    Przewidziany czas wystąpień około 30 minut

     

    godz. 22:00-23:00     /brak podziału na grupy/

     

    Wyjątkowa prezentacja:

    Śniadania z różnych stron świata, 21 śniadania inspirowanych kuchniami z różnych zakątków świata w wykonaniu uczniów ZSGU w Chorzowia

     

    godz. od 17.00 – do 20.00     /sala 47/

     

    Wystawa towarzysząca wydarzeniu:

    „Porcelana i naczynia z czasów PRL"

    pani Grażyna Tarasek

     

    Uwaga!

    Organizatorzy zastrzegają sobie możliwość zmiany numerów sali wykładowej

     

    Wstęp wolny

     

    SERDECZNIE ZAPRASZAMY

     

    Organizatorzy: Zespół Szkół Gastronomiczno - Usługowych w Chorzowie, ul. Katowicka 64, koordynator projektu dr Adam Lisek,

    41-500 Chorzów, 41-500

    e-mail: zsgu@chorzow. eu

    tel. (32) 24 11 725

     

    Uwaga!

    W trakcie pokazów będą prezentowane śniadania z następujących krajów:

    Europa:

    Polski, Francji, Włoch, Niemic, Litwy, Anglii, Szwecji, Hiszpanii, Grecji, Finlandii,

    Azja:

    Japonii, Chin, Indii, Tajlandii, Korei, Kazachstanu

    Afryka

    Egiptu

    Ameryka

    Stanów Zjednoczonych, Meksyku, Kanady

    Będzie także zaprezentowane poza konkursem śniadanie rycerskie według przepisu św. Hildegardy z Bingen, zob. W. Strehlow, Żywność, która leczy. Terapia żywieniowa św. Hildegardy z Bingen. Przepisy, lekarstwa, diety.

    Łącznie w konkursie weżnie udział 51 osób. Uczniowie oprócz prezentacji śniadań, które wcześniej przygotują, będą oceniani m.in. za wystrój stołu i ubiór nawiązujący do tradycji danego kraju.

  • OBSŁUGA GASTRONOMICZNA W MUZEUM HUTNICTWA

    OBSŁUGA GASTRONOMICZNA W MUZEUM HUTNICTWA
    17.03.2025

     

    We wtorek 11.03.2025 uczniowie klasy 2C i 1A wzięli udział w obsłudze gastronomicznej biznesowego spotkania w Muzeum Hutnictwa.

    Opiekun grupy: p. K. Beier

     

  • POTYCZKI JĘZYKOWE

    POTYCZKI JĘZYKOWE
    17.03.2025

    13 marca 2025r. odbył się międzyklasowy Konkurs "Potyczki  Językowe". 

    Z zawiłościami językowymi najlepiej poradziła sobie klasa 3B Technikum.

    Miejsce 2 - zajęła klasa 1cpm.

    Miejsce 3  - klasa 1a. 

    Laureatom serdecznie gratulujemy.

    Konkurs  zorganizowała mgr W. Lisoń 

  • "SPRACHDOKTOR" - KONKURS J. NIEMIECKIEGO

    "SPRACHDOKTOR" - KONKURS J. NIEMIECKIEGO
    14.03.2025

    Dnia 13.03. odbył się szkolny etap Ogólnopolskiego Konkursu Sprachdoktor edycja 2025.
    W konkursie wzięło udział 12 uczniów. Wyniki za 5 tygodni. Trzymamy kciuki za naszych uczniów.


    Nagrody:


    - Tygodniowy udział w Wakacyjnym Obozie Talentów (dofinansowany w 100% lub 82%)
    - Bony upominkowe do księgarni internetowej Gandalf.com.pl


    Koordynatorem konkursu była p. B. Sojda

  • KONKURS GASTRONOMICZNY "WIOSENNE PRZEBUDZENIE"

    KONKURS GASTRONOMICZNY "WIOSENNE PRZEBUDZENIE"
    10.03.2025

    7 marca w Krakowie odbył się finał XXVI Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych "Wiosenne przebudzenie". Brała w nim udział również młodzież ze szkół czeskich i słowackich.

    Uczniowie naszej szkoły: Julia Szynalska i Daniel Pyka zajęli 3 miejsce w kategorii kelner, a Natalia Janik otrzymała wyróżnienie w kategorii cukiernik.

    Gratulujemy!

  • WYJŚCIE DO KINA

    WYJŚCIE DO KINA
    07.03.2025

    14 lutego 2025r. klasa 3A Technikum, w celu uczczenia walentynek, wybrała się do kina na film "Kapitan Ameryka".

    Było miło i walentynkowo;-)

  • WYJŚCIE NA SPEKTAKL "TANGO"

    WYJŚCIE NA SPEKTAKL "TANGO"
    07.03.2025

    6 marca uczniowie klas piątych Technikum udali się z p. M. Król do Bytomskiego Centrum Kultury, żeby zobaczyć spektakl "Tango" w wykonaniu Teatru Cracovia.

    Taka powtórka przed... maturą ;-)

  • NOC W GASTRONOMIKU

    NOC W GASTRONOMIKU
    06.03.2025

    Noc w Gastronomiku - sesja zorganizowana w ramach jubileuszu 80. lecia Zespołu Szkół Gastronomiczno - Usługowych w Chorzowie

    CZWARTEK, 20 MARCA, 2025


    W PROGRAMIE M.IN. WYKŁADY I POKAZY:


    godz. 16:30 - 17:00
    • Mgr inż. Krzysztof Borowy, Żywienie młodzieży – a zdrowie i nawyki;


    godz. 17:00 - 18:30
    • Elżbieta Łabońska, mgr inż. Hanna Mansfeld, Śląska kucharka doskonała;
    • Artur Strugaru, Hanna Główczyk - Strugaru (Gurin sushi), Jak zrobić Sushi;
    • Patryk Krysta (Śląska Kuźnia Smaku), Kuchnia Włoska i śródziemnomorska;


    godz. 18:50 - 20:00
    • Mgr Izabela Giersberg - Mataniak, Stołowe Widełki, czyli kariera widelca;
    • Dorota Łukaszczyk, Jak udekorować stół w jadalni na rodzinne spotkanie i nie tylko;


    godz. 20:40 – 21:20
    • Dr Adam Lisek, mgr inż. Ewa Ortyl, Porcelana stołowa od starożytności do współczesności – pokazy porcelany średniowiecznej i współczesnych naczyń;
    • Mgr Mirosława Król, mgr Katarzyna Beier, Żywność importowana na polskich stołach. Walory smakowe i odżywcze;


    godz. 22:00 – 23:00
    Śniadania z różnych stron świata. 22 śniadania inspirowanych kuchniami z różnych zakątków świata w wykonaniu uczniów ZSGU w Chorzowie;
    Wystawa towarzysząca wydarzeniu: Porcelana i naczynia z czasów PRL. Pani Grażyna Tarasek

    Wstęp wolny

    SERDECZNIE ZAPRASZAMY

    Organizatorzy: Zespół Szkół Gastronomiczno - Usługowych w Chorzowie

    ul. Katowicka 64
    41-500 Chorzów, 41 -500
    e – mail: zsgu@chorzow. eu
    tel. (32) 24 11 725

  • ZMIANY W STATUCIE ZSGU

    ZMIANY W STATUCIE ZSGU
    05.03.2024

    Informujemy, że z dniem 05.03.2025r. został znowelizowany Statut Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych.

     

    Zmiany w Statucie ZSGU w Chorzowie dotyczą:

    1. Systemu oceniania- $ 43, pkt.12: "W sytuacjach, których nie przewiduje system oceniania, ostateczną decyzję w sprawie wystawianej oceny podejmuje nauczyciel danego przedmiotu"
    2. Podstawy do skreślenia ucznia pełnoletniego- $ 34 pkt.2. 7): "Uczeń może zostać skreślony z listy uczniów w następujących przypadkach: 7) za nieobecności na zajęciach szkolnych - frekwencja poniżej 50% (dotyczy uczniów pełnoletnich). Uczniowie niepełnoletni podlegają postępowaniu egzekucyjnemu w zakresie obowiązku nauki".
    3. Pozostałe punkty Statutu pozostają bez zmian.

     

    Statut ZSGU dostępny jest w zakładkach:

    - NASZA SZKOŁA - STATUTY I REGULAMINY

    - DLA RODZICA - STATUTY I REGULAMINY

    - DLA UCZNIA - STATUTY I REGULAMINY

  • WALENTYNKI W ZSGU '2025

    WALENTYNKI W ZSGU '2025
    14.02.2025

    W tym roku podczas walentynkowej zabawy można było wysłać tradycyjną Walentynkę, poznać imię swojej przyszłej "drugiej połówki", wziąć udział w quizie znajomości piosenek romantycznych, sprawdzić jak dobrze znamy swojego przyjaciela/przyjaciółkę oraz zrobić sobie słodką fotkę w romantycznej oprawie.

    Zabawę przygotował Samorząd Uczniowski z klasą 5A.

  • TARGI EDUKACYJNE W CHORZOWIE

    TARGI EDUKACYJNE W CHORZOWIE
    14.02.2025

    13 lutego w Muzeum Hutnictwa w Chorzowie odbyły się Targi Edukacyjne 2025 pod hasłem "Moc w chorzowskich szkołach", które były zwieńczeniem wycieczek uczniów klas ósmych po szkołach średnich.

    Nasza szkoła zaprezentowała się rewelacyjnie!

    Jest moc - jest zabawa - Gastronomik i Europa Park rządzi!

strona:

Kontakt

  • Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych
    ul.Katowicka 64
    41-500 Chorzów
  • (32) 24 11 725

Kontakt

Warsztat Szkolny

ul. Powstańców 6a

41-500 Chorzów


tel. (32) 24 11 075

Mapa

Poniedziałek 31.03.2025