0. 7:10 - 7:55
1. 8:00 - 8:45
2. 8:50 - 9:35
3. 9:40 - 10:25
4. 10:35 - 11:20
5. 11:30 - 12:15
6. 12:30 - 13:15
7. 13:20 - 14:05
8. 14:10 - 14:55
9. 15:00 - 15:45
10. 15:50 - 16:35
11. 16:40 - 17:25
12. 17:30 - 18:15
Klasa IV a hotelarz pisała próbny egzamin praktyczny z kwalifikacji T.12 .O ósmej rano zwarci i gotowi przystąpili do pisania .Humory im dopisywały , aż do momentu kiedy otrzymali swoje zadania.Nie było ono zbyt łatwe . Dużo treści , dużo dokumentów do wypełnienia . Na rozwiązanie było aż a może tylko 150 minut . Wszyscy zdążyli napisać .Po sprawdzeniu okazuje się ,że prawie wszyscy spisali się świetnie .Miejmy nadzieję ,że też tak będzie w styczniu .Już dziś wszyscy zaczynamy trzymać kciuki.
1 grudnia o godzinie 8.00 odbędzie się próbny praktyczny egzamin zawodowy natomiast 5 grudnia o godz 10.30 teoretyczny próbny egzamin zawodowy dla uczniów IV klasy Technikum Hotelarskiego. Egzamin odbędzie się w sali 35. Obowiązuje strój galowy . Proszę z sobą zabrać dowód tożsamości , czarny długopis i kalkulator. Obecność obowiązkowa.
Życzymy powodzenia
W dniu 8 listopada przeprowadziliśmy Szkolny Etap Olimpiady Hotelarskiej. Temat przewodni tegorocznej Olimpiady to „nietypowe obiekty noclegowe” . Dwie uczennice naszej szkoły Anna Fruehmark oraz Martyna Trembaczewska z klasy II hotelarz będą Nas reprezentować w etapie okręgowym w poniedziałek 08.01.2018 roku , który odbędzie się w Wiśle
Zagadnienia tematu przewodniego X OWH „nietypowe obiekty noclegowe”:
1. hotele w obiektach niededykowanych na potrzeby zakwaterowania: więzienia, klasztory, szpitale,
2. adaptacje obiektów zabytkowych i nietypowych,
3. usługi hotelarskie i gastronomiczne w środkach transportu
4. szukanie oryginalności i wyróżnienia dla obiektu noclegowego,
5. nawiązanie do historii hotelarstwa,
6. nawiązanie do „grup rekonstrukcyjnych”, powrót do standardów i stylizacji z przeszłości,
7. przeciwwaga do hoteli sieciowych (hotelowa „mcdonaldyzacja”),
8. rozwój technologii IT (także portale społecznościowe, komunikatory, YouTube itp.) – tańsza i szybsza forma reklamy,
9. stosowanie nowoczesnych rozwiązań w surowych wnętrzach obiektów,
10. filozofia slow-food – przeciwwaga do fast food,
11. technologia przygotowywania potraw na przestrzeni dziejów jako powrót do prostego, naturalnego żywienia nieprzetworzonego jedzenia,
12. żywność eko, wege i organiczna.
Rosyjskie małżeństwo bogaczy pojechało na luksusowe wakacje na jedną z egzotycznych wysp. Przyjeżdżają do apartamentu, rozpakowują się, nagle słychać krzyk żony bogacza.
- Kochanie co się stało?
- W tym apartamencie jest mysz! Tyle tysięcy dolarów a tu mysz! Szybko, dzwoń na recepcję i powiedz, żeby ją zabrali.
- Ale ja nie znam angielskiego! - odpowiada bogacz
- Ja też, ale poradzisz sobie, dzwoń!
Bogacz dzwoni na recepcję i mówi:
-Hello,
- Hello,
- Do you know Tom and Jerry?
- Yes.
- Jerry is here!
Warsztat Szkolny
ul. Powstańców 6a
41-500 Chorzów
tel. (32) 24 11 075