0. 7:10 - 7:55
1. 8:00 - 8:45
2. 8:50 - 9:35
3. 9:40 - 10:25
4. 10:35 - 11:20
5. 11:30 - 12:15
6. 12:30 - 13:15
7. 13:20 - 14:05
8. 14:10 - 14:55
9. 15:00 - 15:45
10. 15:50 - 16:35
11. 16:40 - 17:25
12. 17:30 - 18:15
05. listopada odbył się pierwszy etap OLIMPIADY WIEDZY O ŻYWIENIU.
Trzymamy kciuki za wyniki! Mamy nadzieję, że nasza szkoła będzie reprezentowana w następnym etapie.
Koordynator - p. J. Wątroba
Uczniowie wyróżnieni za udział w konkursie:
Kuzioła Marek – klasa III C ( najwięcej rozwiązanych zadań w 4 seriach)
Toś Anna – klasa III C
Żyłka Patryk – klasa III B
Moroń Karolina – klasa IV A
Zapraszamy Wszystkich
do udziału w Dniu bez Smogu czyli Anty Smog Day, który odbędzie się 22 listopada (czwartek) w naszej szkole.
Jako, że polskie miasta zajmują niechlubne wysokie miejsca w statystykach najbardziej zanieczyszczonych miast na świecie, zapraszamy do wzięcia udziału w naszej szkolnej kampanii informacyjnej. Odpowiedz na pytania: czym jest smog, jak powstaje, i co możemy zrobić, by mu zapobiegać.
Przygotuj plakat, prezentację, gazetkę ścienną lub inną formę artystyczną w języku polskim, angielskim lub niemieckim i pokaż, że problem smogu nie jest Ci obojętny!
22 listopada każdy, kto ubierze się na zielono i wykaże wiedzą antysmogową nie będzie pytany.
Przygotowane prace prosimy przynosić do nauczycieli koordynujących kampanię, czyli p. Emilii Bielawskiej i p. Ewy Ptok.
Serdecznie zapraszamy do aktywnego udziału w akcji!
Dzisiaj, tj. 03.listopada, w południe kolejna grupa uczniów wyjechała na staż do Bournemouth w Wielkiej Brytanii w programie Erasmus+, projekt "Potęga umiejętności". Przez 4 tygodnie uczniowie klasy 3c będą zdobywać doświadczenie zawodowe pod okiem najlepszych szefów kuchni. Przed nimi wyzwanie numer jeden: przełamanie bariery językowej. W wolnym czasie zwiedzą Bournemouth, Poole, Southampton, Londyn, Lulworth Cove & Durdle Door.
Początek listopada to czas, kiedy z refleksją myślimy o przemijaniu i wspominamy tych, których już z nami nie ma.
W 2018 roku pożegnaliśmy:
śp. WIESŁAWĘ WIECHUŁĘ - wieloletnią nauczycielkę i kierowniczkę praktycznej nauki zawodu przy Zespole Szkół Gastronomiczno-Usługowych;
śp. STEFANIĘ BARAŃSKĄ - nauczycielkę przedmiotów zawodowych w naszej szkole w latach 1981-2001;
śp. BOGUSŁAWĘ FICEK - dyrektora ZSGU oraz nauczycielkę przedmiotów zawodowych w latach 1986-2001.
NIE UMIERA TA OSOBA, KTÓRA W PAMIĘCI ŻYWYCH TRWA
Symboliczny znicz pamięci o zmarłych zapalili uczniowie klasy 4a, którzy z p. katechetką B. Kaulą odwiedzili grób nieodżałowanej p. W.Wiechuły.
31 października obchodzony był w szkole jako DZIEŃ DYNI. Na długiej przerwie uczniowie i nauczyciele mogli spróbować zupy dyniowej, którą przygotowała dla wszystkich p. Izabela Pieniowska z hotelarzami z klas 1A i 2A.
Zupa była bardzo smaczna - DZIĘKUJEMY!
25 października odbył się konkurs kulinarno-cukierniczy BIAŁO-CZERWONO.
Zwycięzcy w konkursie cukierniczym:
I miejsce: ANNA KRUPA - klasa 4B - "RED VELVET"
II miejsce: JUSTYNA SZKLANNY - klasa 3C/K - "POKE BALLE"
III miejsce: MARLENA NIŹNIKIEWICZ - klasa 4B - "SŁODKIE BUŁKI"
Zwycięzcy w konkursie kulinarnym:
I miejsce: ANNA TOŚ - klasa 3C - "PIERŚ Z KACZKI"
II miejsce: PAULINA IWANIUK - klasa 3C/K - "ROLADA, KLUSKI, BURACZKI I PUREE ZIEMNIACZANE"
III miejsce: BARTOSZ SADŁO - klasa 3C - "STEK Z POLĘDWICY"
Konkurs zorganizowały: p. J. Wątroba,H. Mansfeld, K. Beier
Dnia 25 i 26 października w ramach Kampanii WZW (wirusowe zapalenie wątroby) we współpracy z Wojewódzką Stacją Sanitarno- Epidemiologiczną, zostały przeprowadzone zajęcia nt. WZW typu A, B i C w klasach drugich.
Zajęcia zostały przeprowadzone przez pedagoga szkolnego- p. Karolinę Wehowską.
Na zajęciach została poruszona problematyka profilaktyki, zachorowań, objawów, leczenia w/w typów wirusa.
Uczniowie obejrzeli spot nt. podstawowych zagadnień WZW, wypełnili ankiety i otrzymali ulotki.
Grupa Młodzieżowego Lidera Profilaktyki utworzyła gazetki nt. WZW.
Propagowane są również plakaty nt. WZW.
Dnia 25 i 26 października br. odbyły się zajęcia z zakresu doradztwa zawodowego z Panią Moniką Przybylską-Trzeciak z OHP.
Spotkania zostały przeprowadzone dla klas: 4A, 4B i 3ck.
Uczniowie zdobyli informacje nt. obecnej sytuacji na rynku pracy, oczekiwań pracodawców i możliwości podnoszenia kwalifikacji zawodowych.
Zostali też zapoznani z aktualnymi przepisami, prawami pracodawcy i pracownika.
Ponadto młodzież zapoznała się z zasadami rejestracji w Urzędzie Pracy- wyjaśnione zostały różnice pomiędzy statutem osoby bezrobotnej, a szukającej pracy.
PRZYPOMINAMY, ŻE TRWA CAŁOROCZNY KONKURS DLA WSZYSTKICH KLAS ZSGU W CHORZOWIE:
"KLASA ROKU - GASTRO ELITA"
Zapraszamy wszystkie klasy do udziału, do aktywności i zaangażowania.
Dla najlepszej klasy DYPLOM i tytuł KLASY ROKU oraz NAGRODA - NIESPODZIANKA.
Szczegółowe informacje i regulamin konkursu znajdziecie poniżej.
Nasza szkoła przystąpiła do inicjatywy Rady Dzieci i Młodzieży wraz z Panią Minister do wspólnego śpiewania Hymnu Narodowego.
Pobijany będzie "REKORD DLA NIEPODLEGŁEJ".
Klasy, które w dniu 9 LISTOPADA będą obecne w szkole na czwartej godzinie lekcyjnej (10:30) przejdą razem z nauczycielami na salę gimnastyczną i o godz. 11:11 wspólnie zaśpiewają 4 zwrotki hymnu narodowego.
25 października br. odbyło się kolejne, ostatnie już, spotkanie eksperckie w ramach projektu WARSZTAT PO GODZINACH.
Tym razem mowa była o polityce antysmogowej. Oglądaliśmy filmiki, prezentacje, poszerzaliśmy wiedzę o informacje jak smog wpływa na zdrowie człowieka. W części warsztatowej zastanawialiśmy się jakie można podjąć działania oddolne, by walczyć z zanieczyszczeniem powietrza.
Teraz zabieramy się do pracy nad naszymi projektami upcyclingowymi. Powodzenia!!!
5 listopada (poniedziałek) klasa I A organizuje akcję sprzedaży ciasta.
Uczniowie sami upieką ciasta i będą je sprzedawać w czasie przerw w holu szkoły obok biblioteki.
Pieniądze ze sprzedaży uczniowie chcą przeznaczyć na Schronisko dla zwierząt w Chorzowie.
Środę 31.10. Samorząd Uczniowski ogłasza DNIEM DYNI.
PROGRAM DNIA :
1. Dekoracja szkoły – wariacje na temat dyni.
2. Rekomendowane kolory ubioru w tym dniu – pomarańczowy , czerwony i żółty.
3. Konkurs dla klas – wykonanie dekoracji drzwi sali danej klasy (jak nie mają sali lub drzwi są zajęte „PRZYSTANKIEM” ZE 100-LECIA – dekorację klasa wykonuje na dużym brystolu mocuje obok sali lub na korytarzu szkoły na II piętrze) . Będzie tam dodatkowa tablica korkowa. Dekoracja ma być dyniowa (z papieru, bibuły, szarego papieru – mile widziana inwencja twórcza) . W ramach dekoracji ma pojawić się ciekawy przepis na potrawę z dyni ze zdjęciem lub rysunkiem. Dekoracja ma być podpisana- przez którą klasę jest wykonana.
4. Na dużej przerwie 9.55. - 10.15 odbędzie się degustacja zupy dyniowej dla chętnych uczniów i nauczycieli - ugotowanie pysznej zupy zaoferowała Pani Izabela Pieniowska. Za co bardzo jej dziękujemy.
W bieżącym roku szkolnym w ramach wieloletniego NARODOWEGO PROGRAMU ROZWOJU CZYTELNICTWA nasza szkoła otrzymała dotację na zakup nowości wydawniczych znajdujących się w aktualnej ofercie księgarskiej (nie będących podręcznikami).
To wzbogacenie księgozbioru w zgłoszonych i wybranych bibliotekach szkolnych ma dotychczas w Polsce niespotykaną skalę .
W wielu bibliotekach pojawiła się bogata, atrakcyjna dla uczniów oferta czytelnicza.
Program ma na celu promować czytelnictwo wśród młodzieży poprzez propagowanie na terenie szkoły rozmaitych akcji związanych z książką.
Wszystkie zamówione książki w ramach Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa konsultowane i opiniowane były z radą rodziców, uczniami szkoły oraz nauczycielami przedmiotów ogólnokształcących i zawodowych zgodnie z Priorytetem 3 Rozporządzenia NPRCz.
Pierwsza duża paczka nowości i lektur jest już z nami.
W dniu 24 paździenika druga grupa młodzieży naszej szkoły wzięła udział w tegorocznej edycji Cake Festiwal Poland w katowickim Spodku. Nasi przyszli cukiernicy uczestniczyli w pokazach cukierniczych, mieli możliwość zobaczenia wielu prac konkursowych w różnej tematyce, tj., torty okolicznościowe, babeczki, ciastka, pierniczki dekorowane różnymi innowacyjnymi metodami. Wrócili pełni wrażeń i pozytywnych emocji.
(M.Malcherczyk)
Nauczycielowi naszej szkoły panu dr Adamowi Liskowi został nadany honorowy tytuł PROFESORA OŚWIATY.
GRATULUJEMY!
23. października klasy 2C i 3C z opiekunami p. J.Wątrobą, I.Giersberg-Mataniak i H. Mansfeld udały się do katowickiego Spodka na CAKE FESTIVAL POLAND.
To już ostatni tydzień praktyk 12 uczniów klasy 3b, technik żywienia i usług gastronomicznych.
Uczniowie od 1 października 2018 zgłębiają tajniki gastronomii w Bournemouth w Wielkiej Brytanii dzięki projektowi „Potęga umiejętności” w programie Erasmus+.
Cały wyjazd, a nawet kieszonkowe jest w 100% finansowane ze środków Unii Europejskiej. W czasie wolnym zwiedzili Londyn, Durdle Door&Lulworth Cove, Southampton.
Warsztat Szkolny
ul. Powstańców 6a
41-500 Chorzów
tel. (32) 24 11 075