AKTUALNOŚCI

Niedziela 08.06.2025

liczba odwiedzin: 5375079

DZWONKI

0.      7:10 - 7:55

1.      8:00 - 8:45

2.      8:50 - 9:35

3.      9:40 - 10:25

4.     10:35 - 11:20

5.     11:30 - 12:15

6.     12:30 - 13:15

7.     13:20 - 14:05

8.     14:10 - 14:55

9.     15:00 - 15:45

10.   15:50 - 16:35

11.   16:40 - 17:25

12.   17:30 - 18:15

Galeria zdjęć

  • OLIMPIADA WIEDZY O ŻYWIENIU - SZKOLNY ETAP

    OLIMPIADA WIEDZY O ŻYWIENIU - SZKOLNY ETAP
    05.11.2018

    05. listopada odbył się pierwszy etap OLIMPIADY WIEDZY O ŻYWIENIU.

    Trzymamy kciuki za wyniki! Mamy nadzieję, że nasza szkoła będzie reprezentowana w następnym etapie.

    Koordynator - p. J. Wątroba​​​​​​​

  • 100 ZADAŃ NA 100-LECIE - PODSUMOWANIE KONKURSU

    100 ZADAŃ NA 100-LECIE - PODSUMOWANIE KONKURSU
    05.11.2018

     

    Uczniowie wyróżnieni za udział w konkursie:

    Kuzioła Marek – klasa III C ( najwięcej rozwiązanych zadań w 4 seriach)

    Toś Anna – klasa III C

    Żyłka Patryk – klasa III B

    Moroń Karolina – klasa IV A

  • DZIEŃ BEZ SMOGU - 22 LISTOPAD

    DZIEŃ BEZ SMOGU - 22 LISTOPAD
    04.11.2018

    Zapraszamy Wszystkich

    do udziału w Dniu bez Smogu czyli Anty Smog Day, który odbędzie się 22 listopada (czwartek) w naszej szkole.

    Jako, że polskie miasta zajmują niechlubne wysokie miejsca w statystykach najbardziej zanieczyszczonych miast na świecie, zapraszamy do wzięcia udziału w naszej szkolnej kampanii informacyjnej. Odpowiedz na pytania: czym jest smog, jak powstaje, i co możemy zrobić, by mu zapobiegać.

    Przygotuj plakat, prezentację, gazetkę ścienną lub inną formę artystyczną w języku polskim, angielskim lub niemieckim i pokaż, że problem smogu nie jest Ci obojętny!

    22 listopada każdy, kto ubierze się na zielono i wykaże wiedzą antysmogową nie będzie pytany.

    Przygotowane prace prosimy przynosić do nauczycieli koordynujących kampanię, czyli p. Emilii Bielawskiej i p. Ewy Ptok.

    Serdecznie zapraszamy do aktywnego udziału w akcji!

  • ANGIELSKA PRZYGODA ROZPOCZĘTA

    ANGIELSKA PRZYGODA ROZPOCZĘTA
    03.11.2018

    Dzisiaj, tj. 03.listopada, w południe kolejna grupa uczniów wyjechała na staż do Bournemouth w Wielkiej Brytanii w programie Erasmus+, projekt "Potęga umiejętności". Przez 4 tygodnie uczniowie klasy 3c będą zdobywać doświadczenie zawodowe pod okiem najlepszych szefów kuchni. Przed nimi wyzwanie numer jeden: przełamanie bariery językowej. W wolnym czasie zwiedzą Bournemouth, Poole, Southampton, Londyn, Lulworth Cove & Durdle Door.

  • PAMIĘTAMY O TYCH, KTÓRZY ODESZLI...

    PAMIĘTAMY O TYCH, KTÓRZY ODESZLI...
    31.10.2018

    Początek listopada to czas, kiedy z refleksją myślimy o przemijaniu i wspominamy tych, których już z nami nie ma.

    W 2018 roku pożegnaliśmy:

    śp. WIESŁAWĘ WIECHUŁĘ - wieloletnią nauczycielkę i kierowniczkę praktycznej nauki zawodu przy Zespole Szkół Gastronomiczno-Usługowych;

    śp. STEFANIĘ BARAŃSKĄ - nauczycielkę przedmiotów zawodowych w naszej szkole w latach 1981-2001;

    śp. BOGUSŁAWĘ FICEK - dyrektora ZSGU oraz nauczycielkę przedmiotów zawodowych w latach 1986-2001.

    NIE UMIERA TA OSOBA, KTÓRA W PAMIĘCI ŻYWYCH TRWA

    Symboliczny znicz pamięci o zmarłych zapalili uczniowie klasy 4a, którzy z p. katechetką B. Kaulą odwiedzili grób nieodżałowanej p. W.Wiechuły.

  • DZIEŃ DYNI - DEGUSTACJA ZUPY DYNIOWEJ

    DZIEŃ DYNI - DEGUSTACJA ZUPY DYNIOWEJ
    31.10.2018

    31 października obchodzony był w szkole jako DZIEŃ DYNI. Na długiej przerwie uczniowie i nauczyciele mogli spróbować zupy dyniowej, którą przygotowała dla wszystkich p. Izabela Pieniowska z hotelarzami z klas 1A i 2A.

    Zupa była bardzo smaczna - DZIĘKUJEMY!​​​​​​​

  • KOLEJNE PACZKI ZAMÓWIONYCH KSIĄŻEK - DZIĘKI NPRCz

    KOLEJNE PACZKI ZAMÓWIONYCH KSIĄŻEK - DZIĘKI NPRCz
    31.10.2018
  • KONKURS SUPER KUCHARZ I CUKIERNIK

    KONKURS SUPER KUCHARZ I CUKIERNIK
    30.10.2018

    25 października odbył się konkurs kulinarno-cukierniczy BIAŁO-CZERWONO.

    Zwycięzcy w konkursie cukierniczym:

    I miejsce: ANNA KRUPA - klasa 4B - "RED VELVET"

    II miejsce: JUSTYNA SZKLANNY - klasa 3C/K - "POKE BALLE"

    III miejsce: MARLENA NIŹNIKIEWICZ - klasa 4B - "SŁODKIE BUŁKI"

    Zwycięzcy w konkursie kulinarnym:

    I miejsce: ANNA TOŚ - klasa 3C - "PIERŚ Z KACZKI"

    II miejsce: PAULINA IWANIUK - klasa 3C/K - "ROLADA, KLUSKI, BURACZKI I PUREE ZIEMNIACZANE"

    III miejsce: BARTOSZ SADŁO - klasa 3C - "STEK Z POLĘDWICY"

    Konkurs zorganizowały: p. J. Wątroba,H. Mansfeld, K. Beier

  • PROFILAKTYKA WZW

    PROFILAKTYKA WZW
    29.10.2018

    Dnia 25 i 26 października w ramach Kampanii WZW (wirusowe zapalenie wątroby) we współpracy z Wojewódzką Stacją Sanitarno- Epidemiologiczną, zostały przeprowadzone zajęcia nt. WZW typu A, B i C w klasach drugich.

    Zajęcia zostały przeprowadzone przez pedagoga szkolnego- p. Karolinę Wehowską.

    Na zajęciach została poruszona problematyka profilaktyki, zachorowań, objawów, leczenia w/w typów wirusa. 

    Uczniowie obejrzeli spot nt. podstawowych zagadnień WZW, wypełnili ankiety i otrzymali ulotki.

    Grupa Młodzieżowego Lidera Profilaktyki utworzyła gazetki nt. WZW.

    Propagowane są również plakaty nt. WZW.

  • DORADZTWO ZAWODOWE

    DORADZTWO ZAWODOWE
    29.10.2018

    Dnia 25 i 26 października br. odbyły się zajęcia z zakresu doradztwa zawodowego z Panią Moniką Przybylską-Trzeciak z OHP.

    Spotkania  zostały przeprowadzone dla klas: 4A, 4B i 3ck.

    Uczniowie zdobyli informacje nt. obecnej sytuacji na rynku pracy, oczekiwań pracodawców i możliwości podnoszenia kwalifikacji zawodowych.

    Zostali też zapoznani z aktualnymi przepisami, prawami pracodawcy i pracownika.

    Ponadto młodzież zapoznała się z zasadami rejestracji w Urzędzie Pracy- wyjaśnione zostały różnice pomiędzy statutem osoby bezrobotnej,  a szukającej pracy.​​​​​​​

  • "KLASA ROKU - GASTRO ELITA"

    "KLASA ROKU - GASTRO ELITA"
    28.10.2018

    PRZYPOMINAMY, ŻE TRWA CAŁOROCZNY KONKURS DLA WSZYSTKICH KLAS ZSGU W CHORZOWIE:

    "KLASA ROKU - GASTRO ELITA"

    Zapraszamy wszystkie klasy do udziału, do aktywności i zaangażowania.

    Dla najlepszej klasy DYPLOM i tytuł KLASY ROKU oraz NAGRODA - NIESPODZIANKA.

    Szczegółowe informacje i regulamin konkursu znajdziecie poniżej.

    regulamin_konkursu_KLASA_ROKU_-_GASTRO_ELITA.doc

  • AKCJA "REKORD DLA NIEPODLEGŁEJ"

    AKCJA "REKORD DLA NIEPODLEGŁEJ"
    28.10.2018

     

    Nasza szkoła przystąpiła do inicjatywy Rady Dzieci i Młodzieży wraz z Panią Minister do wspólnego śpiewania Hymnu Narodowego.

    Pobijany będzie "REKORD DLA NIEPODLEGŁEJ".

    Klasy, które w dniu 9 LISTOPADA będą obecne w szkole na czwartej godzinie lekcyjnej (10:30) przejdą razem z nauczycielami na salę gimnastyczną i o godz. 11:11 wspólnie zaśpiewają 4 zwrotki hymnu narodowego.

  • WARSZTAT PO GODZINACH

    WARSZTAT PO GODZINACH
    28.10.2018

    25 października br. odbyło się kolejne, ostatnie już, spotkanie eksperckie w ramach projektu WARSZTAT PO GODZINACH.

    Tym razem mowa była o polityce antysmogowej. Oglądaliśmy filmiki, prezentacje, poszerzaliśmy wiedzę o informacje jak smog wpływa na zdrowie człowieka. W części warsztatowej zastanawialiśmy się jakie można podjąć działania oddolne, by walczyć z zanieczyszczeniem powietrza.

    Teraz zabieramy się do pracy nad naszymi projektami upcyclingowymi. Powodzenia!!!

  • AKCJA "KUP CIASTKO - WSPOMÓŻ SCHRONISKO DLA ZWIERZĄT"

    AKCJA "KUP CIASTKO - WSPOMÓŻ SCHRONISKO DLA ZWIERZĄT"
    28.10.2018

    5 listopada (poniedziałek) klasa I A organizuje akcję sprzedaży ciasta.

    Uczniowie sami upieką ciasta i będą je sprzedawać w czasie przerw w holu szkoły obok biblioteki.

    Pieniądze ze sprzedaży uczniowie chcą przeznaczyć na Schronisko dla zwierząt w Chorzowie

  • DZIEŃ DYNI

    DZIEŃ DYNI
    27.10.2018

    Środę 31.10. Samorząd Uczniowski ogłasza DNIEM DYNI.

    PROGRAM DNIA :

    1. Dekoracja szkoły – wariacje na temat dyni.

    2. Rekomendowane kolory ubioru w tym dniu – pomarańczowy , czerwony i żółty.

    3. Konkurs dla klas – wykonanie dekoracji drzwi sali danej klasy (jak nie mają sali lub drzwi są zajęte „PRZYSTANKIEM” ZE 100-LECIA – dekorację klasa wykonuje na dużym brystolu mocuje obok sali lub na korytarzu szkoły na II piętrze) . Będzie tam dodatkowa tablica korkowa. Dekoracja ma być dyniowa (z papieru, bibuły, szarego papieru – mile widziana inwencja twórcza) . W ramach dekoracji ma pojawić się ciekawy przepis na potrawę z dyni ze zdjęciem lub rysunkiem. Dekoracja ma być podpisana- przez którą klasę jest wykonana.

    4. Na dużej przerwie 9.55. - 10.15 odbędzie się degustacja zupy dyniowej dla chętnych uczniów i nauczycieli - ugotowanie pysznej zupy zaoferowała Pani Izabela Pieniowska. Za co bardzo jej dziękujemy.

  • NARODOWY PROGRAM ROZWOJU CZYTELNICTWA

    NARODOWY PROGRAM ROZWOJU CZYTELNICTWA
    25.10.2018

    W bieżącym roku szkolnym w ramach wieloletniego NARODOWEGO PROGRAMU ROZWOJU CZYTELNICTWA nasza szkoła otrzymała dotację na zakup nowości wydawniczych znajdujących się w aktualnej ofercie księgarskiej (nie będących podręcznikami).

    To wzbogacenie księgozbioru w zgłoszonych i wybranych bibliotekach szkolnych ma dotychczas w Polsce niespotykaną skalę .

    W wielu bibliotekach pojawiła się bogata, atrakcyjna dla uczniów oferta czytelnicza.

    Program ma na celu promować czytelnictwo wśród młodzieży poprzez propagowanie na terenie szkoły rozmaitych akcji związanych z książką.

    Wszystkie zamówione książki w ramach Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa  konsultowane i opiniowane  były z radą rodziców, uczniami szkoły oraz nauczycielami przedmiotów ogólnokształcących i zawodowych zgodnie z Priorytetem 3 Rozporządzenia NPRCz.

    Pierwsza duża paczka nowości i lektur  jest już z nami.

  • CAKE FESTIVAL POLAND 2018 - DZIEŃ DRUGI

    CAKE FESTIVAL POLAND 2018 - DZIEŃ DRUGI
    24.10.2018

    W dniu 24 paździenika druga grupa młodzieży naszej szkoły wzięła udział w tegorocznej edycji Cake Festiwal Poland w katowickim Spodku. Nasi przyszli cukiernicy uczestniczyli w pokazach cukierniczych, mieli możliwość zobaczenia wielu prac konkursowych w różnej tematyce, tj., torty okolicznościowe, babeczki, ciastka, pierniczki dekorowane różnymi innowacyjnymi metodami. Wrócili pełni wrażeń i pozytywnych emocji. 

    (M.Malcherczyk)

  • TYTUŁ HONOROWY PROFESORA OŚWIATY

    TYTUŁ HONOROWY PROFESORA OŚWIATY
    24.10.2018

    Nauczycielowi naszej szkoły panu dr Adamowi Liskowi został nadany honorowy tytuł PROFESORA OŚWIATY.

    GRATULUJEMY!

  • CAKE FESTIVAL POLAND 2018

    CAKE FESTIVAL POLAND 2018
    23.10.2018

    23. października klasy 2C i 3C z opiekunami p. J.Wątrobą, I.Giersberg-Mataniak i H. Mansfeld udały się do katowickiego Spodka na CAKE FESTIVAL POLAND​​​​​​​

  • STAŻ KLASY 3B W WIELKIEJ BRYTANII

    STAŻ KLASY 3B W WIELKIEJ BRYTANII
    23.10.2018

    To już ostatni tydzień praktyk 12 uczniów klasy 3b, technik żywienia i usług gastronomicznych.

    Uczniowie od 1 października 2018 zgłębiają tajniki gastronomii w Bournemouth w Wielkiej Brytanii dzięki projektowi „Potęga umiejętności” w programie Erasmus+.

    Cały wyjazd, a nawet kieszonkowe jest w 100% finansowane ze środków Unii Europejskiej. W czasie wolnym zwiedzili Londyn, Durdle Door&Lulworth Cove, Southampton.

strona:

Kontakt

  • Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych
    ul.Katowicka 64
    41-500 Chorzów
  • (32) 24 11 725

Kontakt

Warsztat Szkolny

ul. Powstańców 6a

41-500 Chorzów


tel. (32) 24 11 075

Mapa

Niedziela 08.06.2025