0. 7:10 - 7:55
1. 8:00 - 8:45
2. 8:50 - 9:35
3. 9:40 - 10:25
4. 10:35 - 11:20
5. 11:30 - 12:15
6. 12:30 - 13:15
7. 13:20 - 14:05
8. 14:10 - 14:55
9. 15:00 - 15:45
10. 15:50 - 16:35
11. 16:40 - 17:25
12. 17:30 - 18:15
Tradycyjnie przed Studniówką klasy maturalne organizują dla wszystkich uczniów zabawę - Żakinadę.
W tym toku w klimacie amerykańskiej High School.
W związku z realizacją międzynarodowego projektu eTwinning z uczniami klasy 4b
pt. "Cultural reflection of coffee"
prosimy o zagłosowanie na wybór projektu kubka do kawy.
Link do głosowania:
https://forms.gle/GhpLTuniNDArhayeA
Prosimy o głosy do piątku 26.01.2024r.
Dnia 22.01.24 młodzież klas 2a, 3a i 3b pod opieką p. B. Sojdy uczestniczyła w zajęciach z komunikowania się oraz kreatywnego i twórczego myślenia.
Zajęcia poprowadził Pan Kamil Zieliński - psycholog, trener biznesu, autor książek i wykładowca Wyższej Szkoły Bankowej w Chorzowie.
Zajęcia okazały się mega fajne!
Zachęcamy wszystkich uczniów ZSGU do wzięcia udziału w konkursie na FILMIK PROMUJĄCY SZKOŁĘ.
Organizatorem konkursu jest Urząd Miasta Chorzów.
Etap szkolny konkursu trwa do 14 lutego. Filmiki w klimacie Tik Toka należy przedstawić wychowawcy, a ten przekaże je do Dyrekcji ZSGU.
Forma i tematyka filmików jest dowolna, ale należy pamiętać, że treści w nich zawarte nie mogą nikogo obrażać.
Głosowanie na najlepszy filmik, w którym wezmą udział wszyscy uczniowie ZSGU, odbędzie się 15 lutego.
Zwycięski filmik zostanie przesłany do Urzędu Miasta Chorzów.
Już na etapie szkolnym zwycięską ekipę, która nakręciła najlepszy filmik, czeka super nagroda, zaś jeśli okaże się on najlepszym w całym mieście UM Chorzów funduje także atrakcyjne nagrody.
Z wielką dumą i radością informujemy, iż nasza uczennica Nadia Tomkowicz z kl. 2a zakwalifikowała się do finału Ogólnopolskiego Konkursu "Mistrz Wiedzy Hotelarskiej" organizowanego przez Zespół Szkół Elektryk im. Noblistów Polskich w Słupsku.
Finał konkursu odbędzie się 13.03.2024 r. w GRAND LUBICZ HOTEL ***** UZDROWISKO USTKA - w jednym z najbardziej prestiżowych hoteli na Pomorzu.
GRATULUJEMY I ŻYCZYMY POWODZENIA W FINALE!
Uczeń Dawid Zimoch z kl. 2a, również brał udział w 1 etapie zajął wysokie 19-ste miejsce!
GRATULUJEMY!
Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia, które są okazją do refleksji nad tym, co najważniejsze i najcenniejsze, są okazją do rodzinnych spotkań, śpiewania kolęd, do wybaczania, życzliwości, okazją do składania szczerych życzeń i obdarowywania się dobrym słowem i prezentami, serdecznie życzymy wszystkim Uczniom, Pracownikom i ich Rodzinom:
... aby nie opuszczało ich zdrowie,
... aby zawsze byli szczęśliwi i radośni,
... aby spełniły się ich marzenia,
... aby spotkania przy świątecznym stole pełne były życzliwości i radości wspólnego przebywania,
... aby nigdy nie zabrakło cierpliwości, wyrozumiałości i życzliwości,
... aby nigdy nie opuszczało ich poczucie humoru i codzienna radość życia.
W nadchodzącym Nowym Roku 2024 życzymy spełnienia wszystkich marzeń, dużo, dużo zdrowia i szczęścia każdego dnia.
Dyrekcja ZSGU
W atmosferę Świąt Bożego Narodzenia wprowadzili nas uczniowie, którzy po opieką ks. Ł. Skiby i p. B. Kauli przygotowali słowno-muzyczną inscenizację tardycyjnych Jasełek.
WYNIK KONKURSU
Mamy niesamowitą przyjemność ogłosić, że w konkursie na NAJBARDZIEJ KICZOWATY SWETER I miejsce zajęła Pani Katarzyna Beier! (nr 12)
Całkowicie pobiła (w zbieraniu głosów oczywiście) przeciwników!
Zdobyła niemal 100 GŁOSÓW!
GRATULUJEMY, SU!
19.12.2023r. odbył się konkurs na świąteczną dekorację stołu.
Wszystkie były przepiękne.
15.12.2023r.
Wycieczka Praga Jarmark Świąteczny
15 grudnia 2023r. nasi uczniowie brali udziału w warsztatach kulinarnych w ramach programu informacyjno - szkoleniowego z zakresu jakości mięsa drobiowego pt. "Stawiam na drób"
Pomysłodawcą oraz organizatorem i koordynatorem powyższego projektu jest Związek "Polskie Mięso".
Warsztaty poprowadzone były przez kucharzy z Akademii Kulinarnej Marcina Budynka wraz z Marcinem Budynkiem.
Głównym celem projektu jest objęcie profesjonalnym szkoleniem uczniów wybranych szkół gastronomicznych z zakresu jakości polskiego mięsa drobiowego oraz przeprowadzenie instruktarzy z zakresu obróbki technologicznej tego mięsa.
Wspaniałe warsztaty, ciekawe, profesjonalne i smaczne.
Dziękujemy.
8 grudnia 2023r.
Tym razem koło historyczno - turystyczne ZSGU w Chorzowie odbyło podróż do kolebki naszej państwowości, czyli do Krakowa.
Głównym celem było poznanie historii zamku królewskiego na Wawelu, grobów królewskich i Dzwonu Zygmunta.
Nieprzypadkowo termin wycieczki zbieg się z wyborem na króla Polski Zygmunta Starego.
Zwiedziliśmy także Muzeum Archidiecezji Krakowskiej - gdzie mogliśmy zobaczyć włócznie św. Maurycego podarowaną przez cesarza Ottona III Bolesławowi Chrobremu.
Następnie grupa nasza licząca 53 osoby wysłuchała krótkiego wykładu dr Adama Liska dotyczącego architektury zamku na Wawelu poczym udaliśmy się na Uniwersytet Jagielloński, gdzie zwiedziliśmy jego najstarszą część Collegium Majus.
Po krótkim spacerze na rynku krakowskim wśród świątecznych kramów udaliśmy się do galerii w Muzeum Narodowego w Sukiennicach na wystawę dziewiętnastowiecznego malarstwa polskiego.
Oj, warto to było zobaczyć - historia Polski malowana pędzlem m.in. Matejki, Kossaka, Norblina, Chełmońskiego i Wyspiańskiego itd.
Kierownik grupy dr A. Lisek.
Opiekunowie M. Król i A .Giza.
Organizatorzy bardzo dziękują uczestnikom za wzorowe zachowanie w trakcie wycieczki.
Olimpiada Umiejętności Hotelarskiej Etap Okręgowy
Dnia 13.12.2024 w Bielskim Cetrum Edukacji spotkało sie wiele szkół z całego Śląska aby zmierzyć się z zadaniami teoretycznymi i praktycznymi z zakresu hotelarstwa.
Naszą szkołę reprezentowali Amelia Fiłonowicz kl. 5d i Dawid Majewski kl. 2a, a opiekunem był p. Paweł Wądołowski.
Gratulujemy wysokich wyników!
WYNIKI KONKURSU:
Wybór nie był łatwy, ale udało się!
Gratulujemy!
I miejsce: Dominik Sojka kl. 2a
II miejsce: Wanesa Kwiatkowska kl. 5d
III miejsce: Dawid Zimoch kl. 2a
Prace naszych hotelarzy już wiszą w antyramach. Możecie podziwiać na 5 piętrze.
Wycieczka do Warszawy 23-24.11.2023 r - było super.
30 listopada uczniowe klasy 4B zorganizowali Andrzejkową zabawę w ZSGU. Było wróżenie z kart, karteczek, lanie wosku.
Poza tym można było uwiecznić się tu i teraz- BeReal;-)
Żywa lekcja historii o kulturze i tradycjach rycerskich w Zespole Szkół Mistrzostwa Sportowego. W rycerzy i damy wcielili się nasi uczniowie pod kierunkiem dr Adama Liska.
Warto dodać, że w trakcie pokazów odwiedziliśmy również przedszkolaków, zob. fot. w prezentacji. Duże brawa za pomoc w organizacji pokazów dla uczniów ZSGU kl.I C i I B Tech. oraz IV Tech.
Zajęcia praktyczne u pracodawców - magazynierzy-logistycy w akcji!
Grupa uczniów z klasy 4b realizuje międzynarodowy projekt eTwinning pod tytułem: "Cultural reflections of coffee" w ramach współpracy europejskich szkół.
W projekcie rozwijają swoje pasje i zainteresowania, wykorzystują technologie informacyjno-komunikacyjne i języki obce.
Jest to ciekawa forma wzbogacania procesu uczenia, rozwijania umiejetności pracy w grupie i integracji europejskiej.
Projekt niedawno się rozpoczął. Po jego zakończeniu przygotowany będzie e-Book.
Nasi magazynierzy-logistycy brali dziś – 30 listopada - udział w Wirtualnym Festiwalu Umiejętności Zawodowych organizowanym przez Akademię Umiejętności Eurocash.
Zdobyli mnóstwo praktycznej wiedzy o rynku pracy, sposobów zaplanowania własnej ścieżki rozwoju i zdobycia pierwszej, dobrze płatnej pracy!
Zobaczyli też „od kuchni” jedne z najnowocześniejszych centrów dystrybucji i dokładnie poznali ich funkcjonowanie.
Warsztat Szkolny
ul. Powstańców 6a
41-500 Chorzów
tel. (32) 24 11 075