0. 7:10 - 7:55
1. 8:00 - 8:45
2. 8:50 - 9:35
3. 9:40 - 10:25
4. 10:35 - 11:20
5. 11:30 - 12:15
6. 12:30 - 13:15
7. 13:20 - 14:05
8. 14:10 - 14:55
9. 15:00 - 15:45
10. 15:50 - 16:35
11. 16:40 - 17:25
12. 17:30 - 18:15
Zdjęcia z konkursu dostępne w galerii.
21.01.18 Sukces naszej uczennicy. Brawo Karolina!
Karolina Ignacek (3ck) zajęła II miejsce w Wojewódzkim Etapie XXIII Edycji Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w zawodzie Cukiernik . Tym razem tematem przewodnim był "Powiew Wiosny".i Karolina poradziła sobie wyśmienicie. A to dopiero początek. W kwietniu naszą uczennicę czeka wyjazd do Wrocławia i finałowa rozgrywka w finale ogólnopolskim. Już teraz trzymamy za nią kciuki.
Tak o naszym konkursie pisał portal Chorzowianin.pl!:
Różne oblicza marchewki i dynia. Oni mają talent!
Najlepsi kucharze, cukiernicy i kelnerzy z Zespołu Szkół Gastronomiczno – Usługowych w Chorzowie zmierzyli się wczoraj w kolejnej edycji konkursu „Masz talent”. Najlepszym daniem okazał się krem z dyni, wśród deserów królowała zaś marchewka.
Gdyby ktoś wczoraj odwiedził chorzowski gastronomik, mógłby pomyśleć, że kręci się tu kolejny odcinek kulinarnego talent show. Siedemnaście stanowisk, profesjonalne jury, a przede wszystkim kapitalne potrawy sprawiły, że tegoroczne zmagania z pewnością przejdą do historii szkoły.
Konkurs podzielony był na trzy części – kucharską, kelnerską i cukierniczą. W każdej z kategorii uczestnicy mieli trzy godziny na przygotowanie swojego dania lub, w przypadku kelnerów, nakrycia stołu. Dodatkowo, przyszli szefowie sali mierzyli się w serwowaniu zup i dodatków.
Kucharzy i cukierników oceniała znawczyni kuchni śląskiej, autorka niezliczonych wydań książki „Śląska kucharka doskonała”, Elżbieta Łabońska oraz doceniani, nie tylko w Polsce szefowie kuchni, którzy pierwsze kroki w kuchni stawiali właśnie w budynku przy Katowickiej. Jarosław Śliwka i Patryk Krysta, którzy mimo napiętego grafiku, znaleźli czas, by odwiedzić swoją byłą szkołę, podkreślali, że konkursowe dania, spokojnie mogłyby znaleźć się w menu niejednej restauracji.
Najlepszą cukierniczką okazała się Julia Ebert, która przygotowała deser marchewkowy, nawiązujący do obecnych trendów.
– Ciasto i różne oblicza marchewki, taki miałam pomysł. Kompozycyjnie, miało być dużo różnych smaków, tekstur, była też czekolada gorzka z miętą, biała z chilli, granat i galaretka cytrynowa – opisuje Julia, która nie od razu zachwyciła jurorów – Za pierwszym razem poszło mi bardzo kiepsko. Mnie wydawało się, że jest nieźle, jednak na tle reszty odstawałam. Bardzo mnie to zmotywowało i dzisiaj mogę cieszyć się z wygranej – opowiada
Wśród kucharzy bezkonkurencyjny okazał się Szymon Szejn, który postanowił wykorzystać w swoim daniu dary jesieni i przygotował krem z dyni.
– Dynia kojarzy się w zasadzie tylko z lampionami na Halloween. Chciałem jakoś przełamać ten stereotyp, tym bardziej, że zaczął się teraz sezon na te warzywa, stąd pomysł na moją potrawę.
Równolegle do zmagań kucharzy i cukierników, swoje umiejętności prezentowali kelnerzy. Każdy z nich przygotowywał stół według własnej inwencji, a potem serwował zupę z wylosowanym przez siebie dodatkiem.
Uczestnicy zaskakiwali kreatywnością. Na konkursowej sali pojawił się m. in. stół japoński, fotograficzny z talerzami w ramie, czy komputerowy, na którym wśród sztućców i talerzy można było znaleźć rozsypane klawisze z klawiatury. Jednak największe uznanie zdobył stół w stylu nowoczesnym.
– Wszystko dopasowywałam pod modernistyczny klimat. Wykorzystałam krzywe talerze, nietypowe kolory, sztućce, to wszystko nadało mojemu stanowisku charakteru – tłumaczy Agnieszka Polich, laureatka konkurencji kelnerskiej.
Więcej do przeczytania -> Kliknij tutaj!
Zdjecia autorstwa Daniela Sulewskiego - absolwenta ZSGU, a obecnie świetnego fotografa FOTOTRENDY
Warsztat Szkolny
ul. Powstańców 6a
41-500 Chorzów
tel. (+32) 24 11 075