AKTUALNOŚCI

Piątek 19.04.2024

liczba odwiedzin: 4727081

DZWONKI

0.      7:10 - 7:55

1.      8:00 - 8:45

2.      8:50 - 9:35

3.      9:40 - 10:25

4.     10:35 - 11:20

5.     11:30 - 12:15

6.     12:30 - 13:15

7.     13:20 - 14:05

8.     14:10 - 14:55

9.     15:00 - 15:45

10.   15:50 - 16:35

11.   16:40 - 17:25

12.   17:30 - 18:15

Galeria zdjęć

GASTRONOMIA

2017/2018

Mistrz Kuchni 2018Mistrz Kuchni 2018

07.03.2018 r. odbył się już XI Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczny MISTRZ KUCHNI 2018. Uczennice klasy 2k Sandra Jableka i Paulina Iwaniuk pod opieką Pani mgr Katarzyny Beier zajęły III-cie miejsce. Gratulujemy!!!!

Zdjęcia z konkursu dostępne w galerii.

Turniej na Najlepszego Ucznia w zawodzie Cukiernik

21.01.18 Sukces naszej uczennicy. Brawo Karolina!

Karolina Ignacek (3ck) zajęła II miejsce w Wojewódzkim Etapie XXIII Edycji Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w zawodzie Cukiernik . Tym razem tematem przewodnim był "Powiew Wiosny".i Karolina poradziła sobie wyśmienicie. A to dopiero początek. W kwietniu naszą uczennicę czeka wyjazd do Wrocławia i finałowa rozgrywka w finale ogólnopolskim. Już teraz trzymamy za nią kciuki.

16.12.2017. Klasa 3a w stylu angielskim

8.11.2017. Oni mają talent! (relacja Chorzowianin.pl) 

Tak o naszym konkursie pisał portal Chorzowianin.pl!:

Różne oblicza marchewki i dynia. Oni mają talent!

Najlepsi kucharze, cukiernicy i kelnerzy z Zespołu Szkół Gastronomiczno – Usługowych w Chorzowie zmierzyli się wczoraj w kolejnej edycji konkursu „Masz talent”. Najlepszym daniem okazał się krem z dyni, wśród deserów królowała zaś marchewka.

Gdyby ktoś wczoraj odwiedził chorzowski gastronomik, mógłby pomyśleć, że kręci się tu kolejny odcinek kulinarnego talent show. Siedemnaście stanowisk, profesjonalne jury, a przede wszystkim kapitalne potrawy sprawiły, że tegoroczne zmagania z pewnością przejdą do historii szkoły.

Konkurs podzielony był na trzy części – kucharską, kelnerską i cukierniczą. W każdej z kategorii uczestnicy mieli trzy godziny na przygotowanie swojego dania lub, w przypadku kelnerów, nakrycia stołu. Dodatkowo, przyszli szefowie sali mierzyli się w serwowaniu zup i dodatków.

Kucharzy i cukierników oceniała znawczyni kuchni śląskiej, autorka niezliczonych wydań książki „Śląska kucharka doskonała”, Elżbieta Łabońska oraz doceniani, nie tylko w Polsce szefowie kuchni, którzy pierwsze kroki w kuchni stawiali właśnie w budynku przy Katowickiej. Jarosław Śliwka i Patryk Krysta, którzy mimo napiętego grafiku, znaleźli czas, by odwiedzić swoją byłą szkołę, podkreślali, że konkursowe dania, spokojnie mogłyby znaleźć się w menu niejednej restauracji.

Najlepszą cukierniczką okazała się Julia Ebert, która przygotowała deser marchewkowy, nawiązujący do obecnych trendów.

– Ciasto i różne oblicza marchewki, taki miałam pomysł. Kompozycyjnie, miało być dużo różnych smaków, tekstur, była też czekolada gorzka z miętą, biała z chilli, granat i galaretka cytrynowa – opisuje Julia, która nie od razu zachwyciła jurorów – Za pierwszym razem poszło mi bardzo kiepsko. Mnie wydawało się, że jest nieźle, jednak na tle reszty odstawałam. Bardzo mnie to zmotywowało i dzisiaj mogę cieszyć się z wygranej – opowiada

Wśród kucharzy bezkonkurencyjny okazał się Szymon Szejn, który postanowił wykorzystać w swoim daniu dary jesieni i przygotował krem z dyni.

– Dynia kojarzy się w zasadzie tylko z lampionami na Halloween. Chciałem jakoś przełamać ten stereotyp, tym bardziej, że zaczął się teraz sezon na te warzywa, stąd pomysł na moją potrawę.

Równolegle do zmagań kucharzy i cukierników, swoje umiejętności prezentowali kelnerzy. Każdy z nich przygotowywał stół według własnej inwencji, a potem serwował zupę z wylosowanym przez siebie dodatkiem.

Uczestnicy zaskakiwali kreatywnością. Na konkursowej sali pojawił się m. in. stół japoński, fotograficzny z talerzami w ramie, czy komputerowy, na którym wśród sztućców i talerzy można było znaleźć rozsypane klawisze z klawiatury. Jednak największe uznanie zdobył stół w stylu nowoczesnym.

– Wszystko dopasowywałam pod modernistyczny klimat. Wykorzystałam krzywe talerze, nietypowe kolory, sztućce, to wszystko nadało mojemu stanowisku charakteru – tłumaczy Agnieszka Polich, laureatka konkurencji kelnerskiej.

Więcej do przeczytania -> Kliknij tutaj!

Zdjecia  autorstwa Daniela Sulewskiego - absolwenta ZSGU, a obecnie świetnego fotografa FOTOTRENDY

Kontakt

  • Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych
    ul.Katowicka 64
    41-500 Chorzów
  • (+32) 24 11 725

Kontakt

Warsztat Szkolny

ul. Powstańców 6a

41-500 Chorzów


tel. (+32) 24 11 075

Mapa

Piątek 19.04.2024