Czwartek 15.11.2018

liczba odwiedzin: 282591

AKTUALNOŚCI

GALERIA ZDJĘĆ

WYDARZENIA

2018/2019

REKORD DLA NIEPODLEGŁEJ - 09.11.2018. GODZ. 11:11REKORD DLA NIEPODLEGŁEJ - 09.11.2018. GODZ. 11:11

Dzisiaj, tj. 9 listopada 2018r. o godz. 11:11, w ramach świętowania 100. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości, społeczność naszej szkoły odśpiewała 4-zwrotkowy hymn narodowy.

Była to inicjatywa Ministerstwa Edukacji Narodowej i Rady Dzieci i Młodzieży przy Ministrze Edukacji Narodowej.

więcej zdjęć w galerii REKORD DLA NIEPODLEGŁEJ

ZBIÓRKA PRZYBORÓW DLA DZIECI Z DOMU DZIECKAZBIÓRKA PRZYBORÓW DLA DZIECI Z DOMU DZIECKA

Klasa 3 c/k organizuje zbiórkę przyborów dla dzieci z Domu Dziecka. Zbierane są takie przybory jak: przybory szkolne (kredki, mazaki, zeszyty, farby plakatowe, itp.), mokre chusteczki, suche chusteczki, różnego rodzaju słodkości ( z wyjątkiem owoców).

Zbiórka trwa do 05. grudnia 2018r.

Rzeczy przynosimy do biblioteki szkolnej.

Z zebranych przedmiotów zostaną przygotowane świąteczne paczki.

TY WIESZ, ŻE JA WIEM, ŻE TY LUBISZ POMAGAĆ!

WARSZTATY KULINARNE Z ROBERTEM SOWĄ I FIRMĄ PRYMATWARSZTATY KULINARNE Z ROBERTEM SOWĄ I FIRMĄ PRYMAT

03.12.2018r. odbędą się Warsztaty gastronomiczne „Przygotowanie do kariery”, które będą rozłożone na dwie tury.

Pierwsza o godzinie ok. 8:30 natomiast druga tura o godzinie ok. 10:30.

W obu turach warsztatów – gotowania wraz z Robertem Sową będzie udział brało łącznie 40 uczniów Naszej Szkoły.

W tym tygodniu zostaną ogłoszone nazwiska osób, które będą zaproszone na tak prestiżowe wydarzenie.

Pod koniec tury warsztatów wręczamy każdemu uczniowi biorącemu udział w warsztatach certyfikat uczestnictwa.
Uczniowie po szkoleniu przywracają w sali ład i porządek przed rozpoczęciem 2 tury.

 Eliminacje do konkursu Kulinarny Talent Roberta Sowy: 

Wszystkie szkoły, które odwiedzamy dostają 1 miejsce w finale autorskiego konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2019”, który odbędzie się 28 marca 2019 roku podczas targów EuroGastro.

Podczas warsztatów wyłaniany jest laureat prestiżowego konkursu „Kulinarny Talent Roberta Sowy", który swoje możliwości zaprezentuje podczas wielkiego finału na targach Euro Gastro, najważniejszych i największych targach branży HoReCa.

Konkurs otwiera furtkę do przyszłej kariery w branży gastronomicznej.

Uczniowie wraz z p. Robertem Sową będą przygotowywać następujące dania:

- zupę hiszpańską z chorizo i oliwkami,

- pierś z kaczki z jabłkami i rodzynkami

- deser  –  kardamonowy torcik bezowy z kremem waniliowym i owocami.

Informacja_prasowa._Przygotowanie_do_kariery.doc

AKCJA "KUP CIASTKO - WSPOMÓŻ SCHRONISKO DLA ZWIERZĄT"AKCJA "KUP CIASTKO - WSPOMÓŻ SCHRONISKO DLA ZWIERZĄT"

Dnia 5 listopada w naszej szkole została zorganizowana z sukcesem akcja ”pieczenie ciasta” . Pomysłodawcą tej akcji byli uczniowie kl.1a, którzy charytatywnie upiekli ciasta, a następnie sprzedawali je w czasie przerw lekcyjnych.

Udało się uzbierać 230 zł. Dochód  przeznaczono na koce, karmę i zabawki dla zwierząt w schronisku w Chorzowie.

Mamy nadzieję, że takie akcje będą częściej organizowane w naszej szkole, ponieważ pomaganie jest super!!!

Więcej zdjęćw galerii KUP CIASTKO - WSPOMÓŻ SCHRONISKO

DZIEŃ DYNI - DEGUSTACJA ZUPY DYNIOWEJDZIEŃ DYNI - DEGUSTACJA ZUPY DYNIOWEJ

31 października obchodzony był w szkole jako DZIEŃ DYNI. Na długiej przerwie uczniowie i nauczyciele mogli spróbować zupy dyniowej, którą przygotowała dla wszystkich p. Izabela Pieniowska z hotelarzami z klas 1A i 2A.

Zupa była bardzo smaczna - DZIĘKUJEMY!

Więcej zdjęć w galerii DEGUSTACJA ZUPY DYNIOWEJ

DORADZTWO ZAWODOWEDORADZTWO ZAWODOWE

Dnia 25 i 26 października br. odbyły się zajęcia z zakresu doradztwa zawodowego z Panią Moniką Przybylską-Trzeciak z OHP.

Spotkania  zostały przeprowadzone dla klas: 4A, 4B i 3ck.

Uczniowie zdobyli informacje nt. obecnej sytuacji na rynku pracy, oczekiwań pracodawców i możliwości podnoszenia kwalifikacji zawodowych.

Zostali też zapoznani z aktualnymi przepisami, prawami pracodawcy i pracownika.

Ponadto młodzież zapoznała się z zasadami rejestracji w Urzędzie Pracy- wyjaśnione zostały różnice pomiędzy statutem osoby bezrobotnej,  a szukającej pracy.

 

PROFILAKTYKA WZWPROFILAKTYKA WZW

Dnia 25 i 26 października w ramach Kampanii WZW (wirusowe zapalenie wątroby) we współpracy z Wojewódzką Stacją Sanitarno- Epidemiologiczną, zostały przeprowadzone zajęcia nt. WZW typu A, B i C w klasach drugich.

Zajęcia zostały przeprowadzone przez pedagoga szkolnego- p. Karolinę Wehowską.

Na zajęciach została poruszona problematyka profilaktyki, zachorowań, objawów, leczenia w/w typów wirusa. 

Uczniowie obejrzeli spot nt. podstawowych zagadnień WZW, wypełnili ankiety i otrzymali ulotki.

Grupa Młodzieżowego Lidera Profilaktyki utworzyła gazetki nt. WZW.

Propagowane są również plakaty nt. WZW.

więcej zdjęć w galerii PROFILAKTYKA WZW

WARSZTAT PO GODZINACHWARSZTAT PO GODZINACH

25 października br. odbyło się kolejne, ostatnie już, spotkanie eksperckie w ramach projektu WARSZTAT PO GODZINACH.

Tym razem mowa była o polityce antysmogowej. Oglądaliśmy filmiki, prezentacje, poszerzaliśmy wiedzę o informacje jak smog wpływa na zdrowie człowieka. W części warsztatowej zastanawialiśmy się jakie można podjąć działania oddolne, by walczyć z zanieczyszczeniem powietrza.

Teraz zabieramy się do pracy nad naszymi projektami upcyclingowymi. Powodzenia!!!

 

więcej zdjęć tutaj

CHORZOWSKI PRZYSTANEK PAT - POZYTYWNIE ZAKRĘCENICHORZOWSKI PRZYSTANEK PAT - POZYTYWNIE ZAKRĘCENI

20 października tego roku odbyła się czwarta edycja Chorzowskiego Przystanku PAT pod hasłem Pozytywnie Zakręceni.Nasza szkoła była drugi raz organizatorem warsztatów dla młodzieży z chorzowskich szkół podstawowych, biorącej udział w przystanku.Warsztaty prowadzone były przez nauczycieli naszej szkoły: Master Chef - przez Panią Grażynę Tarasek, Kuchenne Rewolucje przez Panią Izabelę Giersberg-Mataniak oraz Bake Off Ale Ciacho przez Panią Magdalenę Malcherczyk.W sumie w warsztatach wzięły udział 34 osoby, które na każdych z warsztatów poznawały tajniki gotowania pysznych dań ,pieczenia wyśmienitych  ciast oraz przygotowywania zakąsek i koktajli owocowych.Na podsumowaniu warsztatów wszyscy uczestnicy prezentowali to czego się nauczyli oraz częstowali zebranych gości tym co wspólnie przygotowali.

NOWE KSIĄŻKI W BIBLIOTECENOWE KSIĄŻKI W BIBLIOTECE

W bieżącym roku szkolnym w ramach wieloletniego NARODOWEGO PROGRAMU ROZWOJU CZYTELNICTWA nasza szkoła otrzymała dotację na zakup nowości wydawniczych znajdujących się w aktualnej ofercie księgarskiej (nie będących podręcznikami).

To wzbogacenie księgozbioru w zgłoszonych i wybranych bibliotekach szkolnych ma dotychczas w Polsce niespotykaną skalę .

W wielu bibliotekach pojawiła się bogata, atrakcyjna dla uczniów oferta czytelnicza.

Program ma na celu promować czytelnictwo wśród młodzieży poprzez propagowanie na terenie szkoły rozmaitych akcji związanych z książką.

Wszystkie zamówione książki w ramach Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa  konsultowane i opiniowane  były z radą rodziców, uczniami szkoły oraz nauczycielami przedmiotów ogólnokształcących i zawodowych zgodnie z Priorytetem 3 Rozporządzenia NPRCz.

Pierwsza duża paczka nowości i lektur  jest już z nami.

WARSZTAT PO GODZINACHWARSZTAT PO GODZINACH

17 października uczniowie klasy 4b wzięli udział w kolejnym spotkaniu w ramach projektu WARSZTAT PO GODZINACH. Tym razem gościem specjalnym był p. Zdzisław Rabenda, autor bloga TAKIE TAM Z TRIPA, podróżnik, miłośnik jazdy na rowerze. Opowiedział on, w jaki sposób można wyjść poza schematy i zanleźć swoją ścieżkę w działaniu. Przypomnijmy, że pomysłodawcą projektu jest Zespół Szkół Technicznych nr 2 im. M.Batko w Chorzowie.

Więcej zdjęć w galerii: WARSZTATY PO GODZINACH

GRA MIEJSKAGRA MIEJSKA

Zespół Szkół Technicznych nr 2 oraz Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych im. Marii Dąbrowskiej, Uniwersyteckie I Liceum Ogólnokształcące im. Juliusza Słowackiego i IV Liceum Ogólnokształcące im. M. Skłodowskiej – Curie w Chorzowie organizują GRĘ MIEJSKĄ:

"Chorzowianie dla Niepodległej. 100 listów na 100 lat niepodległości czyli patroni chorzowskich szkół oraz wybitni Chorzowianie piszą listy do młodzieży."

Gra miejska odbędzie się 18 października 2018 r. w godzinach od 9-14.

Celem gry jest przybliżenie jej uczestnikom informacji o patronach wybranych chorzowskich szkół i ważnych postaciach związanych z Chorzowem.

Nasza szkoła jest partnerem w organizowanej dla uczniów grze miejskiej z okazji 100-lecia Niepodległości.

Trasę, poszczególne jej punkty, zadania i punktacje opracowała p. A.Pawera we współpracy p. B. Brzozowskim.

Zachęcamy uczniów wraz z opiekunem szkoły do udziału w grze!

szczegóły GRY MIEJSKIEJ znajdują się w regulaminie:

REGULAMIN_GRY_MIEJSKIEJ.doc

VI DZIEŃ GASTRO- DZIEŃ W KRATKI I KROPKIVI DZIEŃ GASTRO- DZIEŃ W KRATKI I KROPKI

19.11. (poniedziałek) - będzie kolejnym Dniem Gastro - DNIEM W KRATKI I KROPKI.

Uczniowie biorący udział w zabawie są w tym dniu zwolnieni z odpowiedzi ustnej. 

Na dużej przerwie jak zwykle będzie robione zdjęcie grupowe upamiętniające ten dzień. 

IM WIĘCEJ KROPEK, TYM LEPIEJ!

Przypominam, że klasy najliczniej biorące udział otrzymują punkty w rankingu "KLASA ROKU". 

I.Miśtak

40 ROCZNICA WYBORU PAPIEŻA JANA PAWŁA II40 ROCZNICA WYBORU PAPIEŻA JANA PAWŁA II

JAN PAWEŁ II 

(pontyfikat 1978-2015)

PAPIEŻ KTÓRY ZMIENIŁ ŚWIAT, POLSKĘ I KOŚCIÓŁ

40 lat temu, 16.10.1978 roku, metropolita krakowski kardynał Karol Wojtyła został wybrany na papieża. Przybrał imię Jan Paweł II. Był pierwszym od 455 lat papieżem spoza Włoch. 58-letni wówczas Jan Paweł II został najmłodszym z papieży, jakich wybrano od półtora wieku.

NAGRODY PREZYDENTA MIASTA CHORZOWANAGRODY PREZYDENTA MIASTA CHORZOWA

15.października w Chorzowskim Centrum Kultury odbyła się uroczystość wręczenia nauczycielom nagród Prezydenta Miasta Chorzowa oraz aktów mianowania.

Nagrodę Prezydenta Miasta otrzymali p. Krzysztof Borowy oraz emerytowany już p. dyrektor Wacław Piska.

Akt nadania mianowania odebrała p. Barbara Kaula.

W uroczystości wzięła też udział nasza nowa p. dyrektor Joanna Szymczyk.

SERDECZNIE GRATULUJEMY NASZYM NAUCZYCIELOM!

więcej zdjęć w galerii NAGRODY PREZYDENTA MIASTA

ŚWIATOWY DZIEŃ ŻYWNOŚCIŚWIATOWY DZIEŃ ŻYWNOŚCI

16.października obchodzony jest jako Światowy Dzień Żywności. Celem obchodów Światowego Dnia Żywności jest pogłębianie świadomości opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych i wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem, niedożywieniem i ubóstwem.

Tego dnia dzieliliśmy się w szkole pysznymi, zdrowymi jabłkami z polskich sadów.

Zdjęcia z wydarzenia tutaj

WARSZTATY PO GODZINACHWARSZTATY PO GODZINACH

"WARSZTAT PO GODZINACH" to projekt do którego zakwalifikowała się drużyna z GASTRO. W kolejnym już spotkaniu uczniowie wysłuchali wykładu pana Marka Kasperka na temat wzornictwa i projektowania.

Następnie drużyny dostały zadanie - znaleźć przedmioty nadające się do recyklingu.

Nasza "Ekipa Zgranych Ziomali" w składzie: Klaudia, Piotrek, Arek i Marek z klasy 4B dzielnie walczy o zajęcie pierwszego miejsca w rywalizacji drużyn.

Oczywiście trzymamy za nich kciuki!

A oto filmik, dzięki któremu drużyna się zakwalifikowała do projektu "Warsztat po godzinach".

POLE NADZIEIPOLE NADZIEI

12 października obchodziliśmy Szkolny Dzień Hospicjum. Jak co roku sadziliśmy żonkile, tworząc nowe Pole Nadziei, a młodzież kwestowała na rzecz hospicjum.

Celem akcji Pole Nadziei jest edukacja na temat stosunku do ludzi nieuleczalnie chorych, nauka tolerancji oraz pozyskiwanie środków na opiekę nad pacjentami hospicjum.

Opiekę nad hospicyjnym wolontariatem sprawuje p. A. Pawera.

Kiedy wiosną zakwitną żonkile, przypominać nam będą o tym, że MAMY CZYNIĆ DOBRO KAŻDEGO DNIA!

Więcej zdjęć w galerii Pole Nadziei

DZIEŃ NAUCZYCIELADZIEŃ NAUCZYCIELA

11. października odbyła się akademia z okazji Dnia Edukacji Narodowej.

Przewodniczący SU Aleksy Pawlik oraz jego koleżanka z klasy Karolina Koziarz złożyli życzenia i podziękowania Dyrekcji, nauczycielom i pracownikom administracji, wręczając piękne, ręcznie wykonane kwiaty.

Pod kierunkiem p. pedagog K. Wehowskiej uczniowie klasy 1c/k, 3c/k i 4a przygotowali przedstawienie pt. "Kuchenne rekonstrukcje".

Zdjęcia w galerii Dzień Edukacji Narodowej

Relacja z wydarzenia: 100 METROWIEC NA 100-LECIERelacja z wydarzenia: 100 METROWIEC NA 100-LECIE

Relację z wydarzenia "100 metrowiec na 100-lecie odrodzenia państwa polskiego", które miało miejsce 04.października przygotowała telewizja internetowa COMTV.pl 

My ją możemy oglądać za pośrednictwem Chorzów TV- YOUtube.

100 METROWIEC NA 100-LECIE 100 METROWIEC NA 100-LECIE

04. października br., uczniowie ZSGU wraz z nauczycielami częstowali mieszkańców Chorzowa 100 metrową babką, którą upiekli, by uczcić setną rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości.

100 metrowa babka biszkoptowo-tłuszczowa, przekładana kremem cytrynowym i posypana biało-czerwonym kokosem, to efekt czterodniowej pracy, w trakcie której zużyto 1050 jajek, ponad 100 kg mąki, 32 litry oleju i 40 litrów mleka. Wypieczono ponad 300 babek, które ułożono na 80 stołach, a następnie podzielono na 4500 porcji.

Dziękujemy sponsorowi produktów firmie SELGROS 

Zdjęcia z wydarzenia są do zobaczenia w galerii: 100 metrowiec na 100-lecie

O wydarzeniu pisali :

katowice.wyborcza.pl / dziennikzachodni.pl / chorzowianin 

chorzow.naszemiasto.pl / silesion.pl / FAKT24.pl / SUPERexpress / tvs.pl

A także filmową relację nagrała TVP3 KATOWICE

Pyszny rekord. 100 metrów ciasta na 100-lecie niepodległości

INAUGURACJA WARSZTATU SZKOLNEGOINAUGURACJA WARSZTATU SZKOLNEGO

6 września br. odbyła się uroczysta inauguracja Warsztatu Szkolnego, po przeprowadzonym w ubiegłym roku szkolnym kapitalnym remoncie.

Inwestycja obejmowała przebudowę funkcjonalną pomieszczeń kuchennych z modernizacją instalacji wodnej, kanalizacyjnej i elektrycznej, a także zakup nowoczesnego wyposażenia i sprzętu gastronomicznego, jaki jest wykorzystywany w restauracjach, cukierniach i kawiarniach, a służącego do zdobywania praktycznego doświadczenia zawodowego.

 Uroczyste przecięcie wstęgi

 Zaproszeni goście

 Catering, czyli czym częstowano gości

 Obsługa, czyli kto zadbał o gości

Uroczystość uświetnili swoją obecnością:

p. Wiesław Ciężkowski - prezydent Miasta Chorzów do spraw społecznych,

p. Bożena Szarama - dyrektor Delegatury Śląskiego Kuratora Oświaty w Bytomiu,

p. Wacław Piska - wieloletni dyrektor Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie.

Na inaugurację przybyli również zaproszeni dyrektorzy i pracownicy Urzędu Miasta Chorzów, dyrektorzy chorzowskich placówek oświatowych, przedstawiciele hoteli i restauracji z aglomeracji śląskiej, z którymi ZSGU współpracuje, a także przedstawiciele wielu instytucji i organizacji, którzy zechcieli przyjąć zaproszenie.

Pani dyrektor ZSGU Joanna Szymczyk:

"Dzisiejszy dzień jest ważnym wydarzeniem w historii naszej szkoły. Poprzez dbałość o infrastrukturę pokazujemy również dbałość o tych, którzy są dla nas najważniejsi - czyli naszych uczniów. Niech te warsztaty, połączone z profesjonalną wiedzą naszej kadry, sprawią, że w dorosłe życie absolwenci Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie wejdą z bogatym bagażem wiedzy i najwyższymi umiejętnościami praktycznymi, dzięki którym będą atrakcyjni na rynku pracy."

ŻYWA KSIĄŻKAŻYWA KSIĄŻKA

20 września br. uczniowie naszej szkoły udali się do Chorzowskiego Centrum Kultury, aby wziąć udział w projekcie "ŻYWA BIBLIOTEKA".

W trakcie spotkania uczniowie mogli porozmawiać z "ŻYWYMI KSIĄŻKAMI", np. byłym więźniem, weganką, policjantem, żoną muzułmanina, Turkiem, Włoszką....

"ŻYWYCH KSIĄŻEK" było 20. Uczniowie bardzo chętnie podejmowali rozmowę z zaproszonymi gośćmi, zaś ich relacje po spotkaniach świadczą o tym, że tego typu doświadczenia są dla nich bardzo cenne.

"ŻYWA BIBLIOTEKA" uczy dialogu, obala stereotypy, krzewi tolerancję. Uczniowie zapowiadają, że za rok też wezmą udział w "ŻYWEJ BIBLIOTECE".

(p.W.Lisoń)

Więcej zdjęć z tego wydarzenia można zobaczyć tutaj

Aktualności

Kontakt

  • Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych
    ul.Katowicka 64
    41-500 Chorzów
  • (+32) 24 11 725

Kontakt

Warsztat Szkolny

ul. Powstańców 6a

41-500 Chorzów


tel. (+32) 24 11 075

Galeria zdjęć