Sobota 22.09.2018

    liczba odwiedzin: 189703

    AKTUALNOŚCI

    Galeria zdjęć

    Gastronomia Hotelarstwo Ekonomia

    PRZEDMIOTY ZAWODOWE

    Gastronomia

    Mistrz Kuchni 2018

    07.03.2018 r. odbył się juz XI Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczny MISTRZ KUCHNI 2018. Uczennice klasy 2k Sandra Jableka i Paulina Iwaniuk pod opieką Pani mgr Katarzyny Beier zajęły III-cie miejsce. Gratulujemy!!!!
    Zdjęcia z konkursu dostępne w galerii.

    21.01.18 Sukces naszej uczennicy. Brawo Karolina!

    Karolina Ignacek (3ck) zajęła II miejsce w Wojewódzkim Etapie XXIII Edycji Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w zawodzie Cukiernik . Tym razem tematem przewodnim był "Powiew Wiosny".i Karolina poradziła sobie wyśmienicie. A to dopiero początek. W kwietniu naszą uczennicę czeka wyjazd do Wrocławia i finałowa rozgrywka w finale ogólnopolskim. Już teraz trzymamy za nią kciuki.

      


    16.12.17 3a w stylu angielskim

     

     


    8.11.17 Oni mają talent! (relacja Chorzowianin.pl) 

    Tak o naszym konkursie pisał portal Chorzowianin.pl!:

    Różne oblicza marchewki i dynia. Oni mają talent!

    Najlepsi kucharze, cukiernicy i kelnerzy z Zespołu Szkół Gastronomiczno – Usługowych w Chorzowie zmierzyli się wczoraj w kolejnej edycji konkursu „Masz talent”. Najlepszym daniem okazał się krem z dyni, wśród deserów królowała zaś marchewka.

    Gdyby ktoś wczoraj odwiedził chorzowski gastronomik, mógłby pomyśleć, że kręci się tu kolejny odcinek kulinarnego talent show. Siedemnaście stanowisk, profesjonalne jury, a przede wszystkim kapitalne potrawy sprawiły, że tegoroczne zmagania z pewnością przejdą do historii szkoły.

    Konkurs podzielony był na trzy części – kucharską, kelnerską i cukierniczą. W każdej z kategorii uczestnicy mieli trzy godziny na przygotowanie swojego dania lub, w przypadku kelnerów, nakrycia stołu. Dodatkowo, przyszli szefowie sali mierzyli się w serwowaniu zup i dodatków.

    Kucharzy i cukierników oceniała znawczyni kuchni śląskiej, autorka niezliczonych wydań książki „Śląska kucharka doskonała”, Elżbieta Łabońska oraz doceniani, nie tylko w Polsce szefowie kuchni, którzy pierwsze kroki w kuchni stawiali właśnie w budynku przy Katowickiej. Jarosław Śliwka i Patryk Krysta, którzy mimo napiętego grafiku, znaleźli czas, by odwiedzić swoją byłą szkołę, podkreślali, że konkursowe dania, spokojnie mogłyby znaleźć się w menu niejednej restauracji.

    Najlepszą cukierniczką okazała się Julia Ebert, która przygotowała deser marchewkowy, nawiązujący do obecnych trendów.

    – Ciasto i różne oblicza marchewki, taki miałam pomysł. Kompozycyjnie, miało być dużo różnych smaków, tekstur, była też czekolada gorzka z miętą, biała z chilli, granat i galaretka cytrynowa – opisuje Julia, która nie od razu zachwyciła jurorów – Za pierwszym razem poszło mi bardzo kiepsko. Mnie wydawało się, że jest nieźle, jednak na tle reszty odstawałam. Bardzo mnie to zmotywowało i dzisiaj mogę cieszyć się z wygranej – opowiada

    Wśród kucharzy bezkonkurencyjny okazał się Szymon Szejn, który postanowił wykorzystać w swoim daniu dary jesieni i przygotował krem z dyni.

    – Dynia kojarzy się w zasadzie tylko z lampionami na Halloween. Chciałem jakoś przełamać ten stereotyp, tym bardziej, że zaczął się teraz sezon na te warzywa, stąd pomysł na moją potrawę.

    Równolegle do zmagań kucharzy i cukierników, swoje umiejętności prezentowali kelnerzy. Każdy z nich przygotowywał stół według własnej inwencji, a potem serwował zupę z wylosowanym przez siebie dodatkiem.

    Uczestnicy zaskakiwali kreatywnością. Na konkursowej sali pojawił się m. in. stół japoński, fotograficzny z talerzami w ramie, czy komputerowy, na którym wśród sztućców i talerzy można było znaleźć rozsypane klawisze z klawiatury. Jednak największe uznanie zdobył stół w stylu nowoczesnym.

    – Wszystko dopasowywałam pod modernistyczny klimat. Wykorzystałam krzywe talerze, nietypowe kolory, sztućce, to wszystko nadało mojemu stanowisku charakteru – tłumaczy Agnieszka Polich, laureatka konkurencji kelnerskiej.

    Więcej do przeczytania -> Kliknij tutaj!

    Zdjecia  autorstwa Daniela Sulewskiego - absolwenta ZSGU, a obecnie świetnego fotografa FOTOTRENDY

            

    Aktualności

    Kontakt

    • Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych
      ul.Katowicka 64
      41-500 Chorzów
    • (+32) 24 11 725

    Kontakt

    Warsztaty Szkolne

    ul. Powstańców 6a

    41-500 Chorzów


    tel. (+32) 24 11 075

    Galeria zdjęć