Sobota 20.07.2019

liczba odwiedzin: 799348

AKTUALNOŚCI

GALERIA ZDJĘĆ

ABSOLWENCI GIMNAZJUM

TECHNIKUM GASTRONOMICZNE

KIERUNKI KSZTAŁCENIA

 4-letnie Technikum Gastronomiczne

 w zawodach:

Technik hotelarstwa

Technik żywienia i usług gastronomicznych

Technik usług kelnerskich

TECHNIK HOTELARSTWA

 Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik hotelarstwa powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
 1) prowadzenia działalności promocyjnej oraz sprzedaż usług hotelarskich;
2) rezerwowania usług hotelarskich;
3) wykonywania prac związanych z obsługą gości w recepcji;
4) przygotowywania jednostek mieszkalnych do przyjęcia gości;
5) przygotowywania i podawania śniadań w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie;
6) przyjmowania i realizacji zamówień na hotelarskie usługi dodatkowe.
 Możliwości zatrudnienia:
 obiekty noclegowe  w kraju i za granicą (hotelach, motelach, pensjonatach, ośrodkach wypoczynkowych, na statkach pasażerskich, promach itp.) w działach:
§spa & wellness,
§gastronomicznym,
§części noclegowej,
§organizacji konferencji i spotkań biznesowych,
§Biura podróży,
§Własna działalność gospodarcza.

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

 Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
 1) oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;
2) sporządzania i ekspedycji potraw i napojów;
3) planowania i oceny żywienia;
4) organizowania produkcji gastronomicznej;
5) planowania i realizacji usług gastronomicznych.
 Możliwości zatrudnienia:
§restauracje,
§zakłady gastronomiczne,
§bary szybkiej obsługi,
§pensjonaty, domy wczasowe,
§restauracje na statkach i promach,
§szpitale, sanatoria, szkoły, internaty, stołówki prowadzone przez zakłady pracy,
§przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją produktów i półproduktów spożywczych,
§Własna działalność gospodarcza.

TECHNIK USŁUG KELNERSKICH

 Kwalifikacje: HGT.01 Wykonywanie usług kelnerskich, HGT.11 Organizacja usług gastronomicznych
 Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik usług kelnerskich powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
 fachowej i kompleksowej obsługi gości w zakładach gastronomicznych,
 obsługi przyjęć okolicznościowych,
 przygotowania sali konsumenckiej do obsługi gości, obsługiwania gości z wykorzystaniem różnych systemów obsługi,
 obsługiwania gości z wykorzystaniem różnych systemów obsługi, serwowania potraw i napojów różnymi metodami i technikami,
 sporządzania potraw i napojów w obecności gości.
 Możliwości zatrudnienia w:
§restauracjach, barach, pubach,
§kawiarniach, cukierniach,
§hotelach i pensjonatach,
§ośrodkach wypoczynkowych,
§agroturystyce,
§na promach i statkach.
§własna działalność gospodarcza.

Kontakt

  • Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych
    ul.Katowicka 64
    41-500 Chorzów
  • (+32) 24 11 725

Kontakt

Warsztat Szkolny

ul. Powstańców 6a

41-500 Chorzów


tel. (+32) 24 11 075

Mapa

Sobota 20.07.2019