0. 7:10 - 7:55
1. 8:00 - 8:45
2. 8:50 - 9:35
3. 9:40 - 10:25
4. 10:35 - 11:20
5. 11:30 - 12:15
6. 12:30 - 13:15
7. 13:20 - 14:05
8. 14:10 - 14:55
9. 15:00 - 15:45
10. 15:50 - 16:35
11. 16:40 - 17:25
12. 17:30 - 18:15
16.października obchodzony jest jako Światowy Dzień Żywności. Celem obchodów Światowego Dnia Żywności jest pogłębianie świadomości opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych i wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem, niedożywieniem i ubóstwem.
Tego dnia dzieliliśmy się w szkole pysznymi, zdrowymi jabłkami z polskich sadów.
"WARSZTAT PO GODZINACH" to projekt do którego zakwalifikowała się drużyna z GASTRO. W kolejnym już spotkaniu uczniowie wysłuchali wykładu pana Marka Kasperka na temat wzornictwa i projektowania.
Następnie drużyny dostały zadanie - znaleźć przedmioty nadające się do recyklingu.
Nasza "Ekipa Zgranych Ziomali" w składzie: Klaudia, Piotrek, Arek i Marek z klasy 4B dzielnie walczy o zajęcie pierwszego miejsca w rywalizacji drużyn.
Oczywiście trzymamy za nich kciuki!
A oto filmik, dzięki któremu drużyna się zakwalifikowała do projektu "Warsztat po godzinach".
12 października obchodziliśmy Szkolny Dzień Hospicjum. Jak co roku sadziliśmy żonkile, tworząc nowe Pole Nadziei, a młodzież kwestowała na rzecz hospicjum.
Celem akcji Pole Nadziei jest edukacja na temat stosunku do ludzi nieuleczalnie chorych, nauka tolerancji oraz pozyskiwanie środków na opiekę nad pacjentami hospicjum.
Opiekę nad hospicyjnym wolontariatem sprawuje p. A. Pawera.
Kiedy wiosną zakwitną żonkile, przypominać nam będą o tym, że MAMY CZYNIĆ DOBRO KAŻDEGO DNIA!
Relację z wydarzenia "100 metrowiec na 100-lecie odrodzenia państwa polskiego", które miało miejsce 04.października przygotowała telewizja internetowa COMTV.pl
My ją możemy oglądać za pośrednictwem Chorzów TV- YOUtube.
04. października br., uczniowie ZSGU wraz z nauczycielami częstowali mieszkańców Chorzowa 100 metrową babką, którą upiekli, by uczcić setną rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości.
100 metrowa babka biszkoptowo-tłuszczowa, przekładana kremem cytrynowym i posypana biało-czerwonym kokosem, to efekt czterodniowej pracy, w trakcie której zużyto 1050 jajek, ponad 100 kg mąki, 32 litry oleju i 40 litrów mleka. Wypieczono ponad 300 babek, które ułożono na 80 stołach, a następnie podzielono na 4500 porcji.
Dziękujemy sponsorowi produktów firmie SELGROS
Zdjęcia z wydarzenia są do zobaczenia w galerii: 100 metrowiec na 100-lecie
O wydarzeniu pisali :
katowice.wyborcza.pl / dziennikzachodni.pl / chorzowianin
chorzow.naszemiasto.pl / silesion.pl / FAKT24.pl / SUPERexpress / tvs.pl
A także filmową relację nagrała TVP3 KATOWICE
Pyszny rekord. 100 metrów ciasta na 100-lecie niepodległości
6 września br. odbyła się uroczysta inauguracja Warsztatu Szkolnego, po przeprowadzonym w ubiegłym roku szkolnym kapitalnym remoncie.
Inwestycja obejmowała przebudowę funkcjonalną pomieszczeń kuchennych z modernizacją instalacji wodnej, kanalizacyjnej i elektrycznej, a także zakup nowoczesnego wyposażenia i sprzętu gastronomicznego, jaki jest wykorzystywany w restauracjach, cukierniach i kawiarniach, a służącego do zdobywania praktycznego doświadczenia zawodowego.
Uroczystość uświetnili swoją obecnością:
p. Wiesław Ciężkowski - prezydent Miasta Chorzów do spraw społecznych,
p. Bożena Szarama - dyrektor Delegatury Śląskiego Kuratora Oświaty w Bytomiu,
p. Wacław Piska - wieloletni dyrektor Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie.
Na inaugurację przybyli również zaproszeni dyrektorzy i pracownicy Urzędu Miasta Chorzów, dyrektorzy chorzowskich placówek oświatowych, przedstawiciele hoteli i restauracji z aglomeracji śląskiej, z którymi ZSGU współpracuje, a także przedstawiciele wielu instytucji i organizacji, którzy zechcieli przyjąć zaproszenie.
Pani dyrektor ZSGU Joanna Szymczyk:
"Dzisiejszy dzień jest ważnym wydarzeniem w historii naszej szkoły. Poprzez dbałość o infrastrukturę pokazujemy również dbałość o tych, którzy są dla nas najważniejsi - czyli naszych uczniów. Niech te warsztaty, połączone z profesjonalną wiedzą naszej kadry, sprawią, że w dorosłe życie absolwenci Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie wejdą z bogatym bagażem wiedzy i najwyższymi umiejętnościami praktycznymi, dzięki którym będą atrakcyjni na rynku pracy."
20 września br. uczniowie naszej szkoły udali się do Chorzowskiego Centrum Kultury, aby wziąć udział w projekcie "ŻYWA BIBLIOTEKA".
W trakcie spotkania uczniowie mogli porozmawiać z "ŻYWYMI KSIĄŻKAMI", np. byłym więźniem, weganką, policjantem, żoną muzułmanina, Turkiem, Włoszką....
"ŻYWYCH KSIĄŻEK" było 20. Uczniowie bardzo chętnie podejmowali rozmowę z zaproszonymi gośćmi, zaś ich relacje po spotkaniach świadczą o tym, że tego typu doświadczenia są dla nich bardzo cenne.
"ŻYWA BIBLIOTEKA" uczy dialogu, obala stereotypy, krzewi tolerancję. Uczniowie zapowiadają, że za rok też wezmą udział w "ŻYWEJ BIBLIOTECE".
(p.W.Lisoń)
Warsztat Szkolny
ul. Powstańców 6a
41-500 Chorzów
tel. (+32) 24 11 075