Poniedziałek 10.12.2018

liczba odwiedzin: 341728

AKTUALNOŚCI

GALERIA ZDJĘĆ

Gastronomia Hotelarstwo Ekonomia

PRZEDMIOTY ZAWODOWE

Hotelarstwo

Próbny egzamin zawodowy

Dziś był ten  dzień !!!!

Klasa IV a hotelarz pisała próbny egzamin praktyczny z  kwalifikacji T.12 .O ósmej rano zwarci i gotowi przystąpili do pisania .Humory im dopisywały , aż do momentu kiedy otrzymali swoje zadania.Nie było ono zbyt łatwe . Dużo treści , dużo dokumentów do wypełnienia . Na rozwiązanie było aż a może tylko 150 minut . Wszyscy zdążyli napisać .Po sprawdzeniu okazuje się ,że prawie wszyscy spisali się świetnie .Miejmy nadzieję ,że też tak będzie w styczniu .Już   dziś wszyscy zaczynamy trzymać kciuki.

Próbny egzamin zawodowy z Technika hotelarstwa.


1 grudnia o godzinie 8.00 odbędzie się próbny praktyczny egzamin zawodowy natomiast 5 grudnia o godz 10.30 teoretyczny próbny egzamin zawodowy dla uczniów IV klasy Technikum Hotelarskiego. Egzamin odbędzie się w sali 35. Obowiązuje strój galowy . Proszę z sobą zabrać dowód tożsamości , czarny długopis i kalkulator. Obecność obowiązkowa.
Życzymy powodzenia

 

Znalezione obrazy dla zapytania sala egzaminacyjna

 

 

 

W dniu 8 listopada przeprowadziliśmy Szkolny Etap Olimiady Hotelarskiej. Temat przewodni tegorocznej Olimpiady to „nietypowe obiekty noclegowe” . Dwie uczennice naszej szkoły Anna Fruehmark  oraz Martyna Trembaczewska   z klasy II hotelarz  będą Nas reprezentować w  etapie  okręgowym w  poniedziałek 08.01.2018 roku , który odbędzie się w Wiśle 

Zagadnienia tematu przewodniego X OWH „nietypowe obiekty noclegowe”:

1. hotele w obiektach niededykowanych na potrzeby zakwaterowania: więzienia, klasztory, szpitale,

2. adaptacje obiektów zabytkowych i nietypowych,

3. usługi hotelarskie i gastronomiczne w środkach transportu 

4. szukanie oryginalności i wyróżnienia dla obiektu noclegowego,

5. nawiązanie do historii hotelarstwa,

6. nawiązanie do „grup rekonstrukcyjnych”, powrót do standardów i stylizacji z przeszłości,

7. przeciwwaga do hoteli sieciowych (hotelowa „mcdonaldyzacja”),

8. rozwój technologii IT (także portale społecznościowe, komunikatory, YouTube itp.) – tańsza i szybsza forma reklamy,

9. stosowanie nowoczesnych rozwiązań w surowych wnętrzach obiektów,

10. filozofia slow-food – przeciwwaga do fast food,

11. technologia przygotowywania potraw na przestrzeni dziejów jako powrót do prostego, naturalnego żywienia nieprzetworzonego jedzenia,

12. żywność eko, wege i organiczna.

Znalezione obrazy dla zapytania nietypowe obiekty hotelarskie                                        Znalezione obrazy dla zapytania nietypowe obiekty hotelarskie

 

 

 

 

 

Coś śmiesznego

Rosyjskie małżeństwo bogaczy pojechało na luksusowe wakacje na jedną z egzotycznych wysp. Przyjeżdżają do apartamentu, rozpakowują się, nagle słychać krzyk żony bogacza. 
- Kochanie co się stało? 
- W tym apartamencie jest mysz! Tyle tysięcy dolarów a tu mysz! Szybko, dzwoń na recepcję i powiedz, żeby ją zabrali. 
- Ale ja nie znam angielskiego! - odpowiada bogacz 
- Ja też, ale poradzisz sobie, dzwoń! 
Bogacz dzwoni na recepcję i mówi: 
-Hello, 
- Hello, 
- Do you know Tom and Jerry? 
- Yes. 
- Jerry is here!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontakt

  • Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych
    ul.Katowicka 64
    41-500 Chorzów
  • (+32) 24 11 725

Kontakt

Warsztat Szkolny

ul. Powstańców 6a

41-500 Chorzów


tel. (+32) 24 11 075

Mapa