Poniedziałek 17.06.2019

liczba odwiedzin: 727282

AKTUALNOŚCI

GALERIA ZDJĘĆ

  • KOLEJNE FILMIKI Z KURSÓW

    KOLEJNE FILMIKI Z KURSÓW
    09.05.2019

    Na szkolnym kanale YouTube zostały umieszczone kolejne filmiki z kursu barmańskiego i piekarniczo-cukierniczego. Do obejrzenia TUTAJ

  • KONIEC KURSU NOWOCZESNYCH TECHNIK I TECHNOLOGII PIEKARNICZO-CUKIERNICZYCH

    KONIEC KURSU NOWOCZESNYCH TECHNIK I TECHNOLOGII PIEKARNICZO-CUKIERNICZYCH
    09.05.2019

    Zakończył się KURS NOWOCZESNYCH TECHNIK I TECHNOLOGII PIEKARNICZO-CUKIERNICZYCH zorganizowany w ramach projektu: „Nowe umiejętności- nowe szanse na rynku pracy - doskonalenie umiejętności kadry nauczycielskiej i uczniów w Zespole Szkół Gastronomiczno - Usługowych w Chorzowie”, który był współfinansowany ze środków  Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Społecznego.

    11 uczestników poznało techniki cukiernicze, technologie produkcji  ciast, wyrobów cukierniczych, musów, kremów, podstawy pracy z czekoladą, nowoczesne dekoracje i obsługę sprzętu.  

  • KURS BARMAŃSKI - FILMIKI

    KURS BARMAŃSKI - FILMIKI
    07.05.2019

    Informujemy, że na szkolnym kanale YouTube można zobaczyć filmiki z kursu barmańskiego.

  • KURS BARMAŃSKI 6-10.05.2019.
    07.05.2019

    Nowe zdjęcia zostały dodane do galerii KURS BARMAŃSKI 6-10.05.2019..

  • POŻEGNANIE ABSOLWENTÓW KLAS IV-tych

    POŻEGNANIE ABSOLWENTÓW KLAS IV-tych
    07.05.2019

    Informujemy, że uroczyste pożegnanie absolwentów klas IV-tych odbędzie się 17.05.2019r. o godzinie 12.00.

    SERDECZNIE ZAPRASZAMY! 

  • KURS NOWOCZESNYCH TECHNIK I TECHNOLOGII PIEKARNICZO-CUKIERNICZYCH

    KURS NOWOCZESNYCH TECHNIK I TECHNOLOGII PIEKARNICZO-CUKIERNICZYCH
    06.05.2019

    W terminie od 6 do 9 maja 2019r.  odbywa się kolejny kurs w ramach projektu współfinansowanego ze środków EFS, tym razem zgłębiający tajniki cukiernictwa - Kurs nowoczesnych technik i technologii piekarniczo-cukierniczych.
    11 uczestników poznaje techniki cukiernicze, technologie produkcji  ciast, wyrobów cukierniczych, musów, kremów, podstawy pracy z czekoladą, nowoczesne dekoracje i obsługę sprzętu.   

    Po zdanym egzaminie każdy uczestnik otrzyma certyfikat potwierdzający nabyte umiejętności. 

     

  • KURS BARMAŃSKI

    KURS BARMAŃSKI
    06.05.2019

    W terminie od 6 do 10 maja 2019r.  odbywa się kolejny kurs w ramach projektu współfinansowanego ze środków EFS, tym razem barmański. 
    Podczas kursu 12 uczestników poznaje sprzęt barmański, klasyfikację alkoholi, technologie przygotowania i mieszania napojów alkoholowych i bezalkoholowych oraz elementy obsługi gości.

     

  • WARSZTATY "KOBIECOŚĆ NIEJEDNO MA IMIĘ"

    WARSZTATY "KOBIECOŚĆ NIEJEDNO MA IMIĘ"
    05.05.2019

    04.04.2019 r. uczennice z  naszej szkoły, w ramach "Festiwalu Nauki", wzięły udział w warsztatach poświęconych zagadnieniu "kobiecości". Uczestniczki definiowały pojęcie "kobiecości", odwołując się m.in.  do twórczości Wisławy Szymborskiej.  Wyrażały  kobiecość za pomocą rysunków.  Każda z uczestniczek miała okazję stworzyć "Własne Koło Życia" oraz mapę swoich wartości.

    Na zakończenie projektu,  każda z dziewcząt otrzymała "Receptę na szczęście" oraz Certyfikat uczestnictwa w warsztatach.  

    Warsztaty zorganizowała  Filia Wojewódzkiej Biblioteki Pedagogicznej w Chorzowie, w ramach Chorzowskiego Festiwalu.  Zajęcia prowadziła  p. Jolanta Drosdzol.  Naszą szkołę reprezentowały:  Daria Sobera, Dorota Bort, Martyna Zdebel, Karolina Gas,  Klaudia Merta. Opiekę nad uczennicami sprawowała mgr Wioleta Lisoń.

  • STUDNIÓWKA 2019
    29.04.2019

    Nowe zdjęcia zostały dodane do galerii STUDNIÓWKA 2019.

  • HARMONOGRAM KURSU BARMAŃSKIEGO I NOWOCZESNYCH TECHNIK PIEKARNICZO-CUKIERNICZYCH

    HARMONOGRAM KURSU BARMAŃSKIEGO I NOWOCZESNYCH TECHNIK PIEKARNICZO-CUKIERNICZYCH

    HARMONOGRAM KURSU BARMAŃSKIEGO I NOWOCZESNYCH TECHNIK PIEKARNICZO-CUKIERNICZYCH - Obrazek 2

    HARMONOGRAM KURSU BARMAŃSKIEGO I NOWOCZESNYCH TECHNIK PIEKARNICZO-CUKIERNICZYCH - Obrazek 3

  • KONKURS FOTOGRAFICZNY

    KONKURS FOTOGRAFICZNY
    05.04.2019

     

    "KOCHAJ ŻYCIE - NIE ZOSTAWIAJ GO NA DRODZE" to konkurs fotograficzny organizowany przez Śląski Urząd Wojewódzki, Wydział Ruchu Drogowego Komendy Wojewódzkiej w Katowicach, Śląskie Kuratorium Oświaty, Wojewódzki Ośrodek Ruchu Drogowego w Katowicach oraz TVP3 oddział w Katowicach.

    Cele, tematyka i przebieg konkursu z terminami wpływania prac i obrad jury znajdują się w poniższym załączniku:

    Regulamin_konkursu_Kochaj_zycie_nie_zostawiaj_go_na_drodze.pdf

    Formularz_zgloszeniowy_Kochaj_zycie_nie_zostawiaj_go_na_drodze.pdf 

  • INFORMACJA MEN dla rodziców

    INFORMACJA MEN dla rodziców
    05.04.2019

    Informacja MEN dla rodziców w związku ze strajkiem nauczycieli:

    Do obowiązków dyrektora szkoły i przedszkola należy zapewnienie uczniom bezpiecznych i higienicznych warunków pobytu na terenie placówki (1) i nie zwalnia go z tego obowiązku przystąpienie nauczycieli do strajku (2).

    Strajk nie stanowi przyczyny odwołania zajęć w przedszkolu i szkole oraz jej zamknięcia (3).

    W sytuacji strajku w przedszkolu lub szkole, dyrektor ma obowiązek zawiadomienia o tym fakcie rodziców uczniów.

    Zapewnienie opieki (4) odbywa się zgodnie z planem pracy przedszkola oraz szkoły, tj. z tygodniowym rozkładem zajęć dydaktyczno‐wychowawczych, w tym godzin pracy świetlicy, łącznie z zapewnieniem posiłku, jeżeli dziecko z niego korzysta.

    Jeżeli rodzic został powiadomiony o strajku, wówczas ma prawo do informacji o sposobie zapewnienia przez szkołę lub przedszkole zajęć opiekuńczych w tym czasie.

    Rodzic, jeśli nie otrzyma komunikatu od dyrektora szkoły lub przedszkola, że nauczyciele przystępują do strajku, bez obaw może przyprowadzić lub wysyłać dziecko do szkoły i nie może spotkać się z sytuacją odesłania lub nieprzyjęcia dziecka do placówki oświatowej.

    Jeżeli pomimo wskazanych obowiązków dyrektora szkoły lub przedszkola, rodzic nie otrzyma wystarczającej informacji, a placówka nie zapewnia opieki dziecku na czas strajku, powinien zgłosić ten fakt do organu prowadzącego (5) oraz kuratora oświaty (6).

    1. Art. 68 ust. 1 pkt 6 i ust. 5 ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. – Prawo oświatowe (Dz. U. z 2018 r. poz. 996, z późn. zm.) oraz § 2 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny w publicznych i niepublicznych szkołach i placówkach (Dz. U. z 2003 r. poz. 69, z późn. zm.).
    2. Art. 7 ustawy z 26 stycznia 1982 r. – Karta Nauczyciela (Dz.U. z 2018 r. poz. 967, z późn. zm.).
    3. § 18 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny w publicznych i niepublicznych szkołach i placówkach (Dz. U. z 2003 r. poz. 69, z późn. zm.).
    4. Art. 44 ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. – Prawo oświatowe (Dz. U. z 2018 r. poz. 996, z późn. zm.), Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 sierpnia 2017 r. w sprawie wymagań wobec szkół i placówek (Dz.U. z 2017 r. poz. 1611), Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 28 marca 2017 r. w sprawie ramowych planów nauczania dla publicznych szkół (Dz.U. z 2017 r. poz. 703) oraz Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 7 lutego 2012 r. w sprawie ramowych planów nauczania w szkołach publicznych (Dz.U. z 2012 r. poz. 204).
    5. Art. 10 ust 1 pkt 1 ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. – Prawo oświatowe (Dz. U. z 2018 r. poz. 996, z późn. zm.).
    6. Art. 51 ust 1 pkt 1 ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. – Prawo oświatowe (Dz. U. z 2018 r. poz. 996, z późn. zm.).
  • OFERTA PRACY

    OFERTA PRACY
    04.04.2019

     

     

    Browar Przystań- Browar, Restauracja, Kawiarnia, Uroczystości, Konferencje

     

     

    OFERTA PRACY WEEKENDOWEJ/SEZONOWEJ

    Poszukujemy osób chętnych do pracy jako

    pomoc kelnerska/kelner

     

    Oferujemy elastyczne godziny pracy

    Atrakcyjne wynagrodzenie

    Szkolenia

    Możliwość rozwoju

    Możliwość przyuczenia do pracy

    Praca w fajnym zespole

     

    Osoba do kontaktu: Dominik Topolski tel. 509077517

    OFERTA PRACY - Obrazek 1

  • BRAWO JUSTYNA!!!

    BRAWO JUSTYNA!!!
    03.04.2019

    W dniach 01.- 03.kwietnia br. we Wrocławiu odbył się Finał XXIV OgólnopolskiegoTurnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz, w którym wzięło udział 19 cukierników z całej Polski.
    Naszą szkołę reprezentowała Justyna Szklanny uczennica klasy 3c/k.  Justyna zajęła III MIEJSCE w turnieju, ale w części praktycznej była najlepsza.

    BRAWO BRAWO BRAWO BRAWO BRAWO BRAWO BRAWO BRAWO BRAWO BRAWO BRAWO 

    Dostała też nagrodę za najpiękniejszy eksponat z czekolady.

    Justyna przygotowywała się do konkursu pod opieką p. Magdaleny Malcherczyk.

  • KSIĄŻKA TYGODNIA
    03.04.2019

     

    W cyklu KSIĄŻKA TYGODNIA Biblioteka poleca w tygodniu

    01-07.04. wzruszającą i jednocześnie przezabawną opowieść

    o walce dziecka z przeciwnościami losu

    autorstwa R.J.Palacio pt. "CUDOWNY CHŁOPAK".

  • IV CHORZOWSKI BANK POMYSŁÓW SPORTOWYCH

    IV CHORZOWSKI BANK POMYSŁÓW SPORTOWYCH
    03.04.2019

    W środę 21 kwietnia 2019 roku odbyła się IV edycja Chorzowskiego Banku Pomysłów Sportowych. Impreza ta jest wspaniałą okazją do promocji szkoły oraz wymiany pomysłów na ciekawą lekcję wychowania fizycznego. Naszą szkołę, pod opieką pani Aliny Gizy reprezentowały: Wiktoria Malinowska (kl. 1b), Dagmara Fer (kl. 2c), Oliwia Kopyto (kl. 3c) i Sandra Jaromin (kl. 3C). Naszym pomysłem na atrakcyjną lekcję wychowania fizycznego były zajęcia taneczne ZUMBA.

  • WYCIECZKA DO OŚWIĘCIMIA - kurs pilotażu wycieczek i rezydenta

    WYCIECZKA DO OŚWIĘCIMIA - kurs pilotażu wycieczek i rezydenta
    29.03.2019

     

    Dzisiaj uczestnicy kursu pilotażu wycieczek i rezydenta odbywają zajęcia praktyczne w Oświęcimiu.

    WYCIECZKA DO OŚWIĘCIMIA - kurs pilotażu wycieczek i rezydenta - Obrazek 1

  • SUKCES MARLENY!!!!!

    SUKCES MARLENY!!!!!
    28.03.2019

    Mamy zaszczyt poinformować, że uczennica klasy 4B MARLENA NIŹNIKIEWICZ, w prestiżowym konkursie KULINARNY TALENT 2019 ROBERT SOWA zdobyła II MIEJSCE.

    Konkurs odbył się 28.03.2019r. w Warszawie podczas Targów EuroGastro 2019 "Przygotowanie do kariery".

    BRAWO BRAWO BRAWO BRAWO BRAWO BRAWO BRAWO BRAWO BRAWO BRAWO BRAWO

    Marlena przygotowywała się do konkursu pod opieką p. Katarzyny Beier. Gratulacje! 

    Oto danie wicemistrzyni:

  • WYCIECZKA NA SŁOWACJĘ - kurs pilotażu wycieczek i rezydenta

    WYCIECZKA NA SŁOWACJĘ - kurs pilotażu wycieczek i rezydenta
    28.03.2019

    W ramach kursu pilotażu wycieczek i rezydenta, współfinansowanego ze środków EFS, uczestnicy kursu udali się 28.03.2019. na wycieczkę na Słowację.

strona:

Kontakt

  • Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych
    ul.Katowicka 64
    41-500 Chorzów
  • (+32) 24 11 725

Kontakt

Warsztat Szkolny

ul. Powstańców 6a

41-500 Chorzów


tel. (+32) 24 11 075

Mapa

Poniedziałek 17.06.2019