MENU GŁÓWNE

.

.

  • "Studio pracodawców"

    "Studio pracodawców"

    Podczas "Dni Otwartych" szkoły uczniowie gimnazjów mogli osobiście porozmawiać z pracodawcami, z którymi nasza szkoła wspołpracuje oraz przekonać się jak dużym zainteresowaniem na rynku pracy cieszą się nasi absolwenci. "Studio pracodawców" było jednym z wielu miejsc, które mogli odwiedzić gimnazjaliści. Relacja z tego spotkania w naszej galerii.

  • Uroczyste rozdanie Europassów i certyfikatów z praktyk zagranicznych w programie POWER

    Uroczyste rozdanie Europassów i certyfikatów z praktyk zagranicznych w programie POWER

    Uczestnicy i opiekunowie, którzy brali udział w programie POWER, w ramach którego odbyli staże zagraniczne w ramach praktyki obowiązkowej w Grecji, we Włoszech i w Wielkiej Brytanii oraz staże w ramach praktyki dodatkowej w Grecji uczestniczyli w uroczystości rozdania dokumentacji. Każdy otrzymał ceniony na europejskim rynku pracy dokument Europass Mobilnośc (w dwóch wersjach językowych: polskiej i angielskiej), potwierdzający nabyte podczas stażu umiejętności i kompetencje, a także certyfikaty. Dla wielu absolwentów naszej szkoły otrzymane dokumenty były przepustką na rynku pracy.

    Życzymy wszystkim uczestnikom projektu sukcesów zawodowych i wymarzonej kariery!

    Nowe zdjęcia zostały dodane do galerii Uroczyste rozdanie Europassów.

  • XXIII Turniej na Najlepszego Ucznia w zawodzie Cukiernik i Piekarz

    XXIII Turniej na Najlepszego Ucznia w zawodzie Cukiernik i Piekarz

    W dniach 16-18.04.2018 odbył się finał XXIII Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz. Do tego etapu dostała się nasza uczennica Karolina Ignacek z klasy 3 ck. Turniej składał się z części teoretycznej i praktycznej, w którym uczestnicy mieli do przygotowania tort okolicznościowy, pięć figurek z marcepanu, figurkę z czekolady i sześć bankietówek-wszystko to w tematyce "Powiew wiosny". Karolina turniej ukończyła na wysokim 11 miejscu i otrzymała tytuł finalisty, który zwalnia ją z pisemnej części egzaminu zawodowego. Więcej zdjęć w naszej galerii.

  • LEKCJA HISTORII

    LEKCJA HISTORII

    W dniu 13 kwietnia 2018 rozpoczęła się trwająca 24 godziny lekcja historii. Organizatorem lekcji był Pan dr Adam Lisek nauczyciel z najszej szkoły. Zapraszamy do obejrzenia zdjęć:Lekcja historii

  • VIII Międzyszkolny Konkurs Wiedzy Hotelarskiej 11-04-2018

    VIII Międzyszkolny Konkurs Wiedzy Hotelarskiej 11-04-2018

    11 kwietnia 2018r. w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bytomiu odbył się VIII Międzyszkolny Konkurs Wiedzy Hotelarskiej. Konkurs objął honorowym patronatem Prezydent Miasta Bytom - Pan Damian Bartyla.

    W konkursie wzięło udział 24 uczniów ze szkół kształcących w zawodzie technik hotelarstwa z Tychów, Tarnowskich Gór, Woli, Siemianowic Śląskich, Wadowic, Lublińca, Katowic, Żor, Wodzisławia Śląskiego, Chorzowa, Rudy Śląskiej, Bielska Białej i Bytomia.

    Konkurs składał się z 5 konkurencji, podczas których była sprawdzana wiedza i umiejętności zawodowe (w tym posługiwanie się językiem obcym zawodowym), nabywane na zajęciach lekcyjnych i praktykach zawodowych w hotelach. Uczestnicy między innymi przeprowadzali rozmowy z gościem hotelowym w języku obcym, przedstawiali swoje predyspozycje zawodowy oraz wykazli się wiedzą w zakresie podawania śniadań, wymagań kategoryzacyjnych w obiektach noclegowych, jak również znajomością procedur check-in i check-out. Naszą  szkołę reprezentowały uczennice klasy 3a: Zuzanna Bednarek i Victoria Mielcarek. Zdjęcia z konkursu dostepne w galerii zdjęć.

  • "Studio pracodawcy"

    "Studio pracodawcy"

    Serdecznie zapraszamy Was drodzy Gimnazjaliści wraz z Rodzicami na Dzień Otwarty i "Studio pracodawcy" 21 kwietnia 2018 roku. Przygotowaliśmy dla Was ciekawą ofertę edukacyjną naszej Szkoły oraz spotkanie z przedstawicielami hoteli i zakładów gastronomicznych. Odwiedzą nas między innymi przedstawiciele hotelu Fokus, Mariott, Mariacki, Monopol, Gorczowski, Angelo, Arsenal.

    PRZYJDŹ!!!  ZOBACZ!!! ZAPYTAJ!!!

  • Spotkanie z P.Łabońską

    Spotkanie z P.Łabońską

    Spotkanie z P. Elżbietą Łabońską, promującą jej najnowszą 4 książkę kucharską odbyło się 10.04.2018 w sali 12 o 14.20. Nauczyciele naszej szkoły mogli posłuchać wspaniałych opowieści Pani Łabońskiej na temat historii tworzenia książki "Chorzów od kuchni". Wiecej zdjęć z tego spotkania tutaj.

  • II DZIEŃGASTRO

    II DZIEŃGASTRO

    27.03.2018 r. – DZIEŃ SZALONEJ FRYZURY. W tym dniu na naszych głowach była feria kolorów, niesamowitych fryzur. Wielu uczniów wykazało się niesamowitą pomysłowością. Na ich głowach nie były zwykłe kucyki. Tu naprawdę się działo. Nawet chłopaki pokazali, że mimo krótkiej fryzury można zaszaleć w sercu i na głowie. W tym dniu działała również nasza szkolna fotobudka – można było zrobić sobie zdjęcia upamiętniające ten dzień i nasze szalone pomysły fryzjerskie.

    Nowe zdjęcia zostały dodane do galerii II DZIEŃ GASTRO.

  • X Chorzowskie Targi Edukacyjne

    X Chorzowskie Targi Edukacyjne

    21 marca w Zespole Szkół Technicznych nr. 2 im. Mariana Batko odbyła się kolejna edycja Targów Edukacyjnych pod honorowym patronatem Prezydenta Miasta Chorzów mgr inż. Andrzeja Kotali oraz Dyrektor Delegatury Kuratorium Oświaty w Bytomiu mgr Bożeny Szaramy. Nasza szkoła zaprezentowała ofertę edukacyjną dla obecnych gimnazjalistów. Nauczyciele wraz z uczniami naszej szkoły przygotowali wiele niespodzianek i ciekawostek, były to: pokaz barmański, przykłady dekorowania stołu, pomysły na składanie serwetek, prezentacja świątecznych wypieków. Swą obecnością zaszczycili nas nasi absolwenci Jarosław Śliwka oraz Michał Kierzek, którzy zaprezentowali gimnazjalistom nowe sposoby gotowania chłodzone ciekłym azotem, były to m.in. lody z marakuji z nutą jałowca. Zwiedzający mogli już na korytarzu szkoły poczuć zapach na miejscu wypiekanych ciasteczek drożdzowych z nutą cynamonu. Jeden z naszych absolwentów Mariusz Łęszczak, specjalnie z myslą o targach przygotował słodkie niespodzianki. Na targach przedstawiliśmy również ofertę związaną z możliwością odbycia staży zagranicznych podczas nauki w naszej szkole. Zapraszamy do naszej galerii zdjęć.

  • Wygrana siatkarek

    Wygrana siatkarek

    Siatkarki naszej szkoły zajęły I-wsze miejsce w Rejonowych Zawodach w piłce siatkowej juniorek. Trzymamy za nich kciuki w dalszych rozgrywkach!!!!!

  • "Tango" w Bytomskim Centrum Kultury

    "Tango" w Bytomskim Centrum Kultury

    20 marca uczniowie klas czwartych mieli okazję zobaczyć spektakl, który dostarczył im zarówno dużo radości jak i wzbudził spore kontrowersje. Można rzec, że to zupełnie normalne... W teatrze absurdu :)

  • TAKIE CUDA W WYKONANIU NASZEGO ABSOLWENTA

    TAKIE CUDA W WYKONANIU NASZEGO ABSOLWENTA

    Mariusz Łęszczak, absolwent naszej szkoły tworzy te piękne dzieła,które smakują wyśmienicie.

     

    To chef, który zdobywał doświadczenie pod okiem takich autorytetów jak Wojciech Modest Amaro czy Przemysław Błaszczyk. Arcydzieła można nabyć w nowej pracowni cukierniczej na Śląsku -FRESA. Pracownia łączy w sobie nowoczesne cukiernictwo oraz tradycyjne wypieki. Desery tworzone są  w oparciu o aktualne światowe trendy, wyłącznie z naturalnych składników. W ofercie znajdują się ciastka petit gateaux, torty, ciasta, makaroniki, eklery oraz praliny.
    www.cukierniafresa.pl

     

  • Dzień liczby π
    15.03.2018

    Nowe zdjęcia zostały dodane do galerii Dzień liczby π.

  • Zgłębiamy tajniki branży

    Zgłębiamy tajniki branży

    Food Show 2018

    Unikalne wydarzenie biznesowe i kulinarne branży spożywczo-gastronomicznej, spotkanie profesjonalistów i pasjonatów. Wystawy, ekspozycje, spotkania, warsztaty,konkursy, live cooking,strefy smaku i doświadczeń.

    13 marca kilka klas technikum i szkoły branżowej spędziło niesamowity dzień na targach, na których gościli również absolwenci naszej szkoły.Mieliśmy sznasę przyglądać się jak przyrządza się ryby ,owoce morza z wykorzystaniem produktów regionalnych,dania kuchni włoskiej z serami ICC Pasłęk, wołowinę sezonowaną, protawy ekologiczne

    Zdjęcia W galerii FOOD SHOW 2018.

  • III warsztaty śląskie

    III warsztaty śląskie

    5 marca w sali 42 odbyły się III Warsztaty Śląskie. Tematem przewodnim była "wielkanoc".

    Uczniowie pod opieką pani Hani Mansfeld przygotowali na święta: zista drożdżowo { babka drożdżowa}, zistki {babeczki}z kremem kakaowym, jajca nadziewane łososiem, szałot (sałatka włoska} z wusztem {kiełbasą}.

    Zdjęcia w galerii

  • Mistrz Kuchni 2018

    Mistrz Kuchni 2018

    07.03.2018 r. odbył się juz XI Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczny MISTRZ KUCHNI 2018. Uczennice klasy 2k Sandra Jableka i Paulina Iwaniuk pod opieką Pani mgr Katarzyny Beier zajęły III-cie miejsce. Gratulujemy!!!! Zdjęcia z konkursu dostępne w galerii.

  • Międzyszkolny konkurs Języka Angielskiego

    Międzyszkolny konkurs Języka Angielskiego

    W dniu 01.03.2018 roku w naszej szkole odbył się drugi etap Międzyszkolnego Konkursu Języka Angielskiego. Z pośród 31 uczniów,którzy wzieli udział w pierwszym etapie konkursu do finału zakwalifikowało się sześciu.

    I miejsce zajęła uczennica klasy 4a ZSG-U Klaudia Czapiga

    II miejsce zajął uczeń klasy 4c Łukasz Pielot ZSG-U

    III iejsce ex aequo Krzysztof Milik z klasy 3b ZSG-U  i Krzysztof Jasianowski z ZST nr 2

    Wszystkim laureatom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych suksesów.

    Zdjęcia w galerii: Międzyszkolny Konkurs Języka Angielskiego .

  • I-wsze miejsce

    I-wsze miejsce

    Uczennice naszej szkoły pod opieką Pani mgr Aliny Gizy zajeły I-wsze miejsce w Mistrzostwach Chorzowa Szkół Ponadgimnazjalnych w piłce siatkowej. Gratulujemy!!!

  • Praktyki w irlandzkich restauracjach

    Praktyki w irlandzkich restauracjach
    07.03.2018

    W lutym nauczyciele Zespołu Szkół Gastronomiczno- Usługowych w Chorzowie i Zespołu Szkół Spożywczych w Zabrzu odbyli pięciodniowy staż zagraniczny typu job shadowing w restauracjach w Londonderry w Irlandii Północnej.

    "Przez kilka dni mogliśmy się poczuć jak nasi uczniowie, wyjeżdżający na praktyki zagraniczne. Mieliśmy okazje pracować w dobrych irlandzkich restauracjach. Jedna z nich posiadała nawet gwiazdkę Michelin. Poznaliśmy kuchnie i zwyczaje irlandzkie. Podczas pobytu zwiedziliśmy także kilka ciekawych miejsc m.in. Giant’s Causeway i Kings Road w Dark Hedges gdzie kręcono sceny do filmu „Gra o tron”. Zdobyliśmy wiele nowych doświadczeń, które będziemy mogli wykorzystać w naszej pracy z uczniami."

    Zdjęcia z galerii Praktyki w irlandzkich restauracja.

     

Aktualności

Kontakt

  • Zespół Szkół Gastronomiczo-Usługowych
    Ul.Katowicka 64
    41-500 Chorzów
    e-mail: zsgu.sekretariat@interia.pl
    8.00-14.30
  • (+32) 24 11 725

Galeria zdjęć