Niedziela 26.05.2019

liczba odwiedzin: 673944

AKTUALNOŚCI

GALERIA ZDJĘĆ

  • OFERTA PRACY SEZONOWEJ

    OFERTA PRACY SEZONOWEJ
    24.05.2019
  • DZIEŃ OTWARTY W ZSGU

    DZIEŃ OTWARTY W ZSGU
    21.05.2019

    Chcielibyśmy zaprosić uczniów na DZIEŃ OTWARTY, który odbędzie się  w naszej szkole
    w dniu 28 maja 2019r. w godzinach 9:00-14:00.

    Podczas dnia otwartego uczniowie  będą mogli zwiedzić  szkołę, uczestniczyć w zajęciach, zapoznać się z naszą  ofertą edukacyjną, nowoczesnym wyposażeniem szkoły i warsztatów. Będzie także okazja, aby porozmawiać z uczniami i nauczycielami.  
     

    Nasza oferta edukacyjna  dla gimnazjalistów (technikum 4-letnie, 3-letnia Branżowa Szkoła I stopnia) i uczniów szkół podstawowych (technikum 5-letnie, 3-letnia Branżowa Szkoła I stopnia) na rok szkolny 2019/2020:

    Technikum Gastronomiczne:

    - technik hotelarstwa                                                   

    - technik żywienia i usług gastronomicznych           

    - technik usług kelnerskich                                     

     Branżowa Szkoła I stopnia:

    - kucharz                                                                       

    - cukiernik                  

    - kelner                                                                           

    - sprzedawca                                                                 

    - magazynier logistyk                                                   

    - pracownik obsługi hotelowej                                     

  • KSIĄŻKA TYGODNIA

    KSIĄŻKA TYGODNIA
    21.05.2019

    W cyklu KSIĄŻKA TYGODNIA  w tym tygodniu BIBLIOTEKA poleca pierwszy tom serii PIĘĆ KRÓLESTW pt. ŁUPIEŻCY NIEBIOS autorstwa Brandona Mull.

  • OGŁOSZENIE KG OHP

    OGŁOSZENIE KG OHP
    20.05.2019

    Komenda Główna OHP planuje przeszkolenie grupy młodzieży z całego kraju w zakresie tzw. GINĄCYCH  ZAWODÓW.

    Szkolenie realizowane będzie  w oparciu o zasoby Wioski Ginących Zawodów w ECKIW w Roskoszy w terminie maj – październik 2019.

    W szkoleniu mogą wziąć udział tylko osoby pełnoletnie, w tym: osoby bezrobotne i poszukujące pracy oraz uczące się w wieku 18-25 lat.

    Zawody, w których będziemy szkolić uczestników:

    Termin: 20.05-01.06.2019: kowal, cukiernik

    Termin: 01-13.07.2019: wędliniarz, stolarz/kołodziej, kamieniarz

    Termin: 15-27.07.2019: piekarz, zdun

    Termin 29.07.201-10.08.2019: cukiernik, kowal

    Warunki:Czas trwania szkolenia : 96 godzin w ciągu 12 dni dydaktycznych. Zapewniony zwrot kosztów dojazdu. Zapewnione bezpłatne wyżywienie i noclegi przez cały czas trwania kursu.

    UWAGA: osoby zainteresowane muszą posiadać zawód podstawowy konieczny 

    do podjęcia danego szkolenia

    Zawód podstawowy- wyjściowy do podjęcia szkolenia

    Kierunek szkolenia w ramach ginących zawodów

    ślusarz

    kowal, podkuwanie koni, kowalstwo artystyczne

    stolarz

    renowacja mebli, kołodziej, bednarz

    murarz/tynkarz/monter zabudowy i robót wykończeniowych

    brukarz, kamieniarz

    murarz/tynkarz/ monter zabudowy i robót wykończeniowych

    zdun

    kucharz i zawody pokrewne

    cukiernik

    kucharz i zawody pokrewne

    Wędliniarz, masarz

    kucharz i zawody pokrewne

    Piekarz wg tradycyjnych receptur

    krawiec

    tkacz, krawiec

    dekarz

    strzecharz, gonciarz

     

    Kontakt :

    Punkt Pośrednictwa Pracy OHP w Chorzowie

    ul. Opolska 19

    Monika Przybylska- Trzeciak

    Tel. 887-873-108, 32/3497117

  • POŻEGNALIŚMY ABSOLWENTÓW

    POŻEGNALIŚMY ABSOLWENTÓW
    17.05.2019

    17.05. odbyło się w naszej szkole uroczyste pożegnanie absolwentów klas maturalnych. Kwietniowa akcja strajkowa spowodowała opóźnienie w kalendarzu szkolnym i dlatego chociaż matury zbliżają się już ku końcowi, dopiero dzisiaj żegnaliśmy uczniów klas czwartych. Wychowawcy po raz ostatni spotkali się ze swoimi uczniami. Przed absolwentami stoją teraz nowe życiowe wyzwania...

    ŻYCZYMY MĄDRYCH WYBORÓW I SUKCESÓW W DOROSŁYM ŻYCIU!

  • ZAPYTANIE OFERTOWE

    ZAPYTANIE OFERTOWE
    17.05.2019

    ZAPYTANIE OFERTOWE NR 1/2019 z dnia 17.05.2019

     

    Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych im. M. Dąbrowskiej w Chorzowie w związku
    z realizacją projektu pn.  Nowe umiejętności- nowe szanse na rynku pracy - doskonalenie umiejętności kadry nauczycielskiej i uczniów w Zespole Szkół Gastronomiczno - Usługowych w Chorzowie” współfinansowany ze środków  Unii Europejskiej 
    z Europejskiego Funduszu Społecznego na lata 2014-2020 zaprasza do złożenia oferty cenowej w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego pod nazwą

     

    Projekt i druk dzienniczków staży zawodowych organizowanych w ramach projektu pn. Nowe umiejętności- nowe szanse na rynku pracy - doskonalenie umiejętności kadry nauczycielskiej i uczniów w Zespole Szkół Gastronomiczno - Usługowych w Chorzowie”

     

     

    Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia:

     

    1.Druk czarno-biały

    2.Ilość sztuk 85sztuk

    3.Stron 20 + okładka z przodu i tyłu- całość musi być trwale złączona/zszyta

    4. Rozmiar A5

     

    Opis sposobu obliczenia ceny:

     

    1.Cenę należy podać w złotych polskich z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku.

    2. Łączna oferta musi obejmować cały zakres zamówienia, określony w zapytaniu ofertowym czyli projekt dzienniczka, druk, dostarczenie do Zamawiającego.

     

    Ofertę cenową należy przesłać w terminie do 27 maja 2019 r do godz. 9:00 drogą elektroniczną na adres: projektzsgu@wp.pl

     

    Postępowanie może zostać zamknięte bez dokonania wyboru, w szczególności, gdy oferta najkorzystniejsza przekroczy kwotę, jaka można przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia, postepowanie może zostać zamknięte bez wybrania którejkolwiek oferty.

     

    Osoba uprawniona do kontaktów: Natalia Zielińska tel 501921128

    email: projektzsgu@wp.pl

  • KOLEJNE FILMIKI Z KURSÓW

    KOLEJNE FILMIKI Z KURSÓW
    09.05.2019

    Na szkolnym kanale YouTube zostały umieszczone kolejne filmiki z kursu barmańskiego i piekarniczo-cukierniczego. Do obejrzenia TUTAJ

  • KONIEC KURSU NOWOCZESNYCH TECHNIK I TECHNOLOGII PIEKARNICZO-CUKIERNICZYCH

    KONIEC KURSU NOWOCZESNYCH TECHNIK I TECHNOLOGII PIEKARNICZO-CUKIERNICZYCH
    09.05.2019

    Zakończył się KURS NOWOCZESNYCH TECHNIK I TECHNOLOGII PIEKARNICZO-CUKIERNICZYCH zorganizowany w ramach projektu: „Nowe umiejętności- nowe szanse na rynku pracy - doskonalenie umiejętności kadry nauczycielskiej i uczniów w Zespole Szkół Gastronomiczno - Usługowych w Chorzowie”, który był współfinansowany ze środków  Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Społecznego.

    11 uczestników poznało techniki cukiernicze, technologie produkcji  ciast, wyrobów cukierniczych, musów, kremów, podstawy pracy z czekoladą, nowoczesne dekoracje i obsługę sprzętu.  

  • KURS BARMAŃSKI - FILMIKI

    KURS BARMAŃSKI - FILMIKI
    07.05.2019

    Informujemy, że na szkolnym kanale YouTube można zobaczyć filmiki z kursu barmańskiego.

  • KURS BARMAŃSKI 6-10.05.2019.
    07.05.2019

    Nowe zdjęcia zostały dodane do galerii KURS BARMAŃSKI 6-10.05.2019..

  • POŻEGNANIE ABSOLWENTÓW KLAS IV-tych

    POŻEGNANIE ABSOLWENTÓW KLAS IV-tych
    07.05.2019

    Informujemy, że uroczyste pożegnanie absolwentów klas IV-tych odbędzie się 17.05.2019r. o godzinie 12.00.

    SERDECZNIE ZAPRASZAMY! 

  • KURS NOWOCZESNYCH TECHNIK I TECHNOLOGII PIEKARNICZO-CUKIERNICZYCH

    KURS NOWOCZESNYCH TECHNIK I TECHNOLOGII PIEKARNICZO-CUKIERNICZYCH
    06.05.2019

    W terminie od 6 do 9 maja 2019r.  odbywa się kolejny kurs w ramach projektu współfinansowanego ze środków EFS, tym razem zgłębiający tajniki cukiernictwa - Kurs nowoczesnych technik i technologii piekarniczo-cukierniczych.
    11 uczestników poznaje techniki cukiernicze, technologie produkcji  ciast, wyrobów cukierniczych, musów, kremów, podstawy pracy z czekoladą, nowoczesne dekoracje i obsługę sprzętu.   

    Po zdanym egzaminie każdy uczestnik otrzyma certyfikat potwierdzający nabyte umiejętności. 

     

  • KURS BARMAŃSKI

    KURS BARMAŃSKI
    06.05.2019

    W terminie od 6 do 10 maja 2019r.  odbywa się kolejny kurs w ramach projektu współfinansowanego ze środków EFS, tym razem barmański. 
    Podczas kursu 12 uczestników poznaje sprzęt barmański, klasyfikację alkoholi, technologie przygotowania i mieszania napojów alkoholowych i bezalkoholowych oraz elementy obsługi gości.

     

  • WARSZTATY "KOBIECOŚĆ NIEJEDNO MA IMIĘ"

    WARSZTATY "KOBIECOŚĆ NIEJEDNO MA IMIĘ"
    05.05.2019

    04.04.2019 r. uczennice z  naszej szkoły, w ramach "Festiwalu Nauki", wzięły udział w warsztatach poświęconych zagadnieniu "kobiecości". Uczestniczki definiowały pojęcie "kobiecości", odwołując się m.in.  do twórczości Wisławy Szymborskiej.  Wyrażały  kobiecość za pomocą rysunków.  Każda z uczestniczek miała okazję stworzyć "Własne Koło Życia" oraz mapę swoich wartości.

    Na zakończenie projektu,  każda z dziewcząt otrzymała "Receptę na szczęście" oraz Certyfikat uczestnictwa w warsztatach.  

    Warsztaty zorganizowała  Filia Wojewódzkiej Biblioteki Pedagogicznej w Chorzowie, w ramach Chorzowskiego Festiwalu.  Zajęcia prowadziła  p. Jolanta Drosdzol.  Naszą szkołę reprezentowały:  Daria Sobera, Dorota Bort, Martyna Zdebel, Karolina Gas,  Klaudia Merta. Opiekę nad uczennicami sprawowała mgr Wioleta Lisoń.

  • STUDNIÓWKA 2019
    29.04.2019

    Nowe zdjęcia zostały dodane do galerii STUDNIÓWKA 2019.

  • HARMONOGRAM KURSU BARMAŃSKIEGO I NOWOCZESNYCH TECHNIK PIEKARNICZO-CUKIERNICZYCH

    HARMONOGRAM KURSU BARMAŃSKIEGO I NOWOCZESNYCH TECHNIK PIEKARNICZO-CUKIERNICZYCH

    HARMONOGRAM KURSU BARMAŃSKIEGO I NOWOCZESNYCH TECHNIK PIEKARNICZO-CUKIERNICZYCH - Obrazek 2

    HARMONOGRAM KURSU BARMAŃSKIEGO I NOWOCZESNYCH TECHNIK PIEKARNICZO-CUKIERNICZYCH - Obrazek 3

  • KONKURS FOTOGRAFICZNY

    KONKURS FOTOGRAFICZNY
    05.04.2019

     

    "KOCHAJ ŻYCIE - NIE ZOSTAWIAJ GO NA DRODZE" to konkurs fotograficzny organizowany przez Śląski Urząd Wojewódzki, Wydział Ruchu Drogowego Komendy Wojewódzkiej w Katowicach, Śląskie Kuratorium Oświaty, Wojewódzki Ośrodek Ruchu Drogowego w Katowicach oraz TVP3 oddział w Katowicach.

    Cele, tematyka i przebieg konkursu z terminami wpływania prac i obrad jury znajdują się w poniższym załączniku:

    Regulamin_konkursu_Kochaj_zycie_nie_zostawiaj_go_na_drodze.pdf

    Formularz_zgloszeniowy_Kochaj_zycie_nie_zostawiaj_go_na_drodze.pdf 

  • INFORMACJA MEN dla rodziców

    INFORMACJA MEN dla rodziców
    05.04.2019

    Informacja MEN dla rodziców w związku ze strajkiem nauczycieli:

    Do obowiązków dyrektora szkoły i przedszkola należy zapewnienie uczniom bezpiecznych i higienicznych warunków pobytu na terenie placówki (1) i nie zwalnia go z tego obowiązku przystąpienie nauczycieli do strajku (2).

    Strajk nie stanowi przyczyny odwołania zajęć w przedszkolu i szkole oraz jej zamknięcia (3).

    W sytuacji strajku w przedszkolu lub szkole, dyrektor ma obowiązek zawiadomienia o tym fakcie rodziców uczniów.

    Zapewnienie opieki (4) odbywa się zgodnie z planem pracy przedszkola oraz szkoły, tj. z tygodniowym rozkładem zajęć dydaktyczno‐wychowawczych, w tym godzin pracy świetlicy, łącznie z zapewnieniem posiłku, jeżeli dziecko z niego korzysta.

    Jeżeli rodzic został powiadomiony o strajku, wówczas ma prawo do informacji o sposobie zapewnienia przez szkołę lub przedszkole zajęć opiekuńczych w tym czasie.

    Rodzic, jeśli nie otrzyma komunikatu od dyrektora szkoły lub przedszkola, że nauczyciele przystępują do strajku, bez obaw może przyprowadzić lub wysyłać dziecko do szkoły i nie może spotkać się z sytuacją odesłania lub nieprzyjęcia dziecka do placówki oświatowej.

    Jeżeli pomimo wskazanych obowiązków dyrektora szkoły lub przedszkola, rodzic nie otrzyma wystarczającej informacji, a placówka nie zapewnia opieki dziecku na czas strajku, powinien zgłosić ten fakt do organu prowadzącego (5) oraz kuratora oświaty (6).

    1. Art. 68 ust. 1 pkt 6 i ust. 5 ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. – Prawo oświatowe (Dz. U. z 2018 r. poz. 996, z późn. zm.) oraz § 2 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny w publicznych i niepublicznych szkołach i placówkach (Dz. U. z 2003 r. poz. 69, z późn. zm.).
    2. Art. 7 ustawy z 26 stycznia 1982 r. – Karta Nauczyciela (Dz.U. z 2018 r. poz. 967, z późn. zm.).
    3. § 18 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny w publicznych i niepublicznych szkołach i placówkach (Dz. U. z 2003 r. poz. 69, z późn. zm.).
    4. Art. 44 ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. – Prawo oświatowe (Dz. U. z 2018 r. poz. 996, z późn. zm.), Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 sierpnia 2017 r. w sprawie wymagań wobec szkół i placówek (Dz.U. z 2017 r. poz. 1611), Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 28 marca 2017 r. w sprawie ramowych planów nauczania dla publicznych szkół (Dz.U. z 2017 r. poz. 703) oraz Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 7 lutego 2012 r. w sprawie ramowych planów nauczania w szkołach publicznych (Dz.U. z 2012 r. poz. 204).
    5. Art. 10 ust 1 pkt 1 ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. – Prawo oświatowe (Dz. U. z 2018 r. poz. 996, z późn. zm.).
    6. Art. 51 ust 1 pkt 1 ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. – Prawo oświatowe (Dz. U. z 2018 r. poz. 996, z późn. zm.).
  • OFERTA PRACY

    OFERTA PRACY
    04.04.2019

     

     

    Browar Przystań- Browar, Restauracja, Kawiarnia, Uroczystości, Konferencje

     

     

    OFERTA PRACY WEEKENDOWEJ/SEZONOWEJ

    Poszukujemy osób chętnych do pracy jako

    pomoc kelnerska/kelner

     

    Oferujemy elastyczne godziny pracy

    Atrakcyjne wynagrodzenie

    Szkolenia

    Możliwość rozwoju

    Możliwość przyuczenia do pracy

    Praca w fajnym zespole

     

    Osoba do kontaktu: Dominik Topolski tel. 509077517

    OFERTA PRACY - Obrazek 1

strona:

Kontakt

  • Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych
    ul.Katowicka 64
    41-500 Chorzów
  • (+32) 24 11 725

Kontakt

Warsztat Szkolny

ul. Powstańców 6a

41-500 Chorzów


tel. (+32) 24 11 075

Mapa

Niedziela 26.05.2019