MENU GŁÓWNE

.

.

  • POŻEGNANIE

    We wtorek 15 maja 2018 roku  zmarła pani Wiesława Wiechuła – wieloletnia nauczycielka, kierownik praktycznej nauki zawodu w Zespole Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie.
     
    Urodziła się w 1950 roku w Staszowie. Od najmłodszych lat związana była z Chorzowem. Uczęszczała do Szkoły Podstawowej  nr 31 w Chorzowie Batorym, następnie do Liceum  Ogólnokształcącego im. Marii Curie –Skłodowskiej w Chorzowie. W 1972 roku ukończyła studia na wydziale Handlu i Ekonomiki Żywienia w Wyższej Szkole Ekonomicznej w Katowicach.
     
    Pracę zawodową rozpoczęła w 1972 roku w Zespole Szkół
    Zawodowych nr 2 w Rudzie Śląskiej, a od 1973 roku pracowała w naszej szkole. Początkowo jako nauczyciel, później wicedyrektor szkoły, a następnie jako kierownik praktycznej nauki zawodu.
     
    Była nie tylko wspaniałym i ofiarnym nauczycielem, a także ciekawym człowiekiem, kochającym ludzi i podróże. Tą pasją zarażała młodych, pokazując im, ze świat nie ma granic. Dla wielu wychowanków i współpracowników było to motywacją w życiu zawodowym i prywatnym. Chcąc naładować się pozytywną energią, odwiedzała Kraków, który był jej wielką miłością. Kochała teatr. Tą miłością zaraziła wielu swoich wychowanków. Pomimo że była nauczycielem przedmiotów zawodowych w czasach, w których młodzież trudno  zachęcić do odkrywania pasji, organizowała wyjazdy do krakowskich teatrów.  Zawsze organizowała ciekawe wyjazdy w kraju i za granicą. Z entuzjazmem przygotowała młodzież do wejścia do Unii Europejskiej. Było to spełnienie jej wizji świata, w której wszyscy ludzie, niezależnie od różnic kulturowych, są sobie bliscy i nie tworzą sztucznych granic. Wszystko co robiła, robiła z pasją.
     
    Realizowała się nie tylko w życiu zawodowym. Z wielkim poświęceniem łączyła pracę zawodową z życiem prywatnym. Była  szczęśliwą żoną, oddaną matką i babcią, była wzorem opieki nad swoimi starszymi rodzicami.
     
    Na zawsze pozostanie w naszej pamięci jako wspaniały nauczyciel, wychowawca,  koordynator projektów unijnych. Ostatnie miesiące życia poświęciła szkole, przygotowując projekt, dzięki któremu uczniowie i nauczyciele będą zdobywać kwalifikacje zawodowe  oraz  nabędą cennych doświadczeń zawodowych.
    POŻEGNANIE - Obrazek 1
  • OSTATNI TYDZIEŃ STAŻU NA MALCIE!

    Dobiega końca staż dodatkowy uczniów na Malcie. Przez 3 tygodnie zagłębiali umiejętności zawodowe w hotelach,retauracjach,cukierniach. Nie mieli wyjscia musieli używaćangielskiego w każdej sytuacji. W czasie wolnym dokładnie poznali wyspę,zwiedzili Valettę, Mdinę, wyspę Gozo,Comino.

    Nie chcą wracać.

    Nowe zdjęcia zostały dodane do galerii Staż - Malta 2018.

  • III DZIEŃ GASTRO

    Przypominamy ,11 maja III Dzień Gastro.

    III DZIEŃ GASTRO - Obrazek 1  III DZIEŃ GASTRO - Obrazek 2

  • Pożegnanie IV-tych klas

    Czas płynie tak szybko. Dopiero byli pierwszoklasistami a teraz już wkraczają w dorosłe życie. Mamy nadzieję,że umiejetności zdobyte w murach naszej szkoły będą procentować w ich życiu zawodowym. Życzymy samych sukcesów!!!

    Akademię z okazji "Pożegnania IV-tych klas" przygotowała klasa IIIa pod opieką Pani Katarzyny Borowej, drobne upominki przygotowała Pani mgr Małgorzata Heyda ze swoją klasą IIIb. Dziękujemy za cudowe emocje. Zdjęcia z akademii można zobaczyć w galerii zdjęć.

  • "Pan Tadeusz muzycznie"

    18 kwietnia uczniowie naszej szkoły wzięli udział w spektaklu zatytułowanym "Pan Tadeusz muzycznie". W nietypowy, ale interesujący i nowoczesny sposób przybliżone zostało dzieło wieszcza Adama Mickiewicza. Muzykę skomponował zespół "Pozyton sound" i " Music Mahol". Melodyjne reggoe i hip-hop oraz energetyczne aktorstwo dały epopei nowoczesny pazur. Spektakl na długo zapadnie w pamięci.

  • Pomysłowość czwartoklasistów nie zna granic

    Wczoraj 23 kwietnia na dużej przerwie nasi czwartoklasiści zaskoczyli wszystkich. Na podwórku szkolnym zorganizowali "plażę". Zabawa była fantastyczna. Na pewno zapamiętamy ich na długo.

    Zdjęcia zostały dodane do galerii

  • Praktyka na Malcie

    20 kwietnia grupa 10 uczniów poleciała na 3-tygodniowy staż na Maltę w programie Erasmus+. W trakcie stażu będą zdobywać dodatkowe doświadczenie zawodowe w restauracjach, hotelach i cukierniach. W stażu biorą udział uczniowie technikum w zawodzie hotelarz oraz technik żywienia i usług gastronomicznych, a także uczniowie Branżowej Szkoły I stopnia w zawodzie kucharz i cukiernik. Przed nimi weekend na poznanie uroków wyspy, a już w poniedziałek poznają swoje miejsca praktyk.

    Praktyka na Malcie - Obrazek 1

     

  • "Studio pracodawców"

    Podczas "Dni Otwartych" szkoły uczniowie gimnazjów mogli osobiście porozmawiać z pracodawcami, z którymi nasza szkoła wspołpracuje oraz przekonać się jak dużym zainteresowaniem na rynku pracy cieszą się nasi absolwenci. "Studio pracodawców" było jednym z wielu miejsc, które mogli odwiedzić gimnazjaliści. Relacja z tego spotkania w naszej galerii.

  • Uroczyste rozdanie Europassów i certyfikatów z praktyk zagranicznych w programie POWER

    Uczestnicy i opiekunowie, którzy brali udział w programie POWER, w ramach którego odbyli staże zagraniczne w ramach praktyki obowiązkowej w Grecji, we Włoszech i w Wielkiej Brytanii oraz staże w ramach praktyki dodatkowej w Grecji uczestniczyli w uroczystości rozdania dokumentacji. Każdy otrzymał ceniony na europejskim rynku pracy dokument Europass Mobilnośc (w dwóch wersjach językowych: polskiej i angielskiej), potwierdzający nabyte podczas stażu umiejętności i kompetencje, a także certyfikaty. Dla wielu absolwentów naszej szkoły otrzymane dokumenty były przepustką na rynku pracy.

    Życzymy wszystkim uczestnikom projektu sukcesów zawodowych i wymarzonej kariery!

    Nowe zdjęcia zostały dodane do galerii Uroczyste rozdanie Europassów.

  • XXIII Turniej na Najlepszego Ucznia w zawodzie Cukiernik i Piekarz

    W dniach 16-18.04.2018 odbył się finał XXIII Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz. Do tego etapu dostała się nasza uczennica Karolina Ignacek z klasy 3 ck. Turniej składał się z części teoretycznej i praktycznej, w którym uczestnicy mieli do przygotowania tort okolicznościowy, pięć figurek z marcepanu, figurkę z czekolady i sześć bankietówek-wszystko to w tematyce "Powiew wiosny". Karolina turniej ukończyła na wysokim 11 miejscu i otrzymała tytuł finalisty, który zwalnia ją z pisemnej części egzaminu zawodowego. Więcej zdjęć w naszej galerii.

  • LEKCJA HISTORII

    W dniu 13 kwietnia 2018 rozpoczęła się trwająca 24 godziny lekcja historii. Organizatorem lekcji był Pan dr Adam Lisek nauczyciel z najszej szkoły. Zapraszamy do obejrzenia zdjęć:Lekcja historii

  • VIII Międzyszkolny Konkurs Wiedzy Hotelarskiej 11-04-2018

    11 kwietnia 2018r. w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bytomiu odbył się VIII Międzyszkolny Konkurs Wiedzy Hotelarskiej. Konkurs objął honorowym patronatem Prezydent Miasta Bytom - Pan Damian Bartyla.

    W konkursie wzięło udział 24 uczniów ze szkół kształcących w zawodzie technik hotelarstwa z Tychów, Tarnowskich Gór, Woli, Siemianowic Śląskich, Wadowic, Lublińca, Katowic, Żor, Wodzisławia Śląskiego, Chorzowa, Rudy Śląskiej, Bielska Białej i Bytomia.

    Konkurs składał się z 5 konkurencji, podczas których była sprawdzana wiedza i umiejętności zawodowe (w tym posługiwanie się językiem obcym zawodowym), nabywane na zajęciach lekcyjnych i praktykach zawodowych w hotelach. Uczestnicy między innymi przeprowadzali rozmowy z gościem hotelowym w języku obcym, przedstawiali swoje predyspozycje zawodowy oraz wykazli się wiedzą w zakresie podawania śniadań, wymagań kategoryzacyjnych w obiektach noclegowych, jak również znajomością procedur check-in i check-out. Naszą  szkołę reprezentowały uczennice klasy 3a: Zuzanna Bednarek i Victoria Mielcarek. Zdjęcia z konkursu dostepne w galerii zdjęć.

  • "Studio pracodawcy"

    Serdecznie zapraszamy Was drodzy Gimnazjaliści wraz z Rodzicami na Dzień Otwarty i "Studio pracodawcy" 21 kwietnia 2018 roku. Przygotowaliśmy dla Was ciekawą ofertę edukacyjną naszej Szkoły oraz spotkanie z przedstawicielami hoteli i zakładów gastronomicznych. Odwiedzą nas między innymi przedstawiciele hotelu Fokus, Mariott, Mariacki, Monopol, Gorczowski, Angelo, Arsenal.

    PRZYJDŹ!!!  ZOBACZ!!! ZAPYTAJ!!!

  • Spotkanie z P.Łabońską

    Spotkanie z P. Elżbietą Łabońską, promującą jej najnowszą 4 książkę kucharską odbyło się 10.04.2018 w sali 12 o 14.20. Nauczyciele naszej szkoły mogli posłuchać wspaniałych opowieści Pani Łabońskiej na temat historii tworzenia książki "Chorzów od kuchni". Wiecej zdjęć z tego spotkania tutaj.

  • II DZIEŃGASTRO

    27.03.2018 r. – DZIEŃ SZALONEJ FRYZURY. W tym dniu na naszych głowach była feria kolorów, niesamowitych fryzur. Wielu uczniów wykazało się niesamowitą pomysłowością. Na ich głowach nie były zwykłe kucyki. Tu naprawdę się działo. Nawet chłopaki pokazali, że mimo krótkiej fryzury można zaszaleć w sercu i na głowie. W tym dniu działała również nasza szkolna fotobudka – można było zrobić sobie zdjęcia upamiętniające ten dzień i nasze szalone pomysły fryzjerskie.

    Nowe zdjęcia zostały dodane do galerii II DZIEŃ GASTRO.

  • X Chorzowskie Targi Edukacyjne

    21 marca w Zespole Szkół Technicznych nr. 2 im. Mariana Batko odbyła się kolejna edycja Targów Edukacyjnych pod honorowym patronatem Prezydenta Miasta Chorzów mgr inż. Andrzeja Kotali oraz Dyrektor Delegatury Kuratorium Oświaty w Bytomiu mgr Bożeny Szaramy. Nasza szkoła zaprezentowała ofertę edukacyjną dla obecnych gimnazjalistów. Nauczyciele wraz z uczniami naszej szkoły przygotowali wiele niespodzianek i ciekawostek, były to: pokaz barmański, przykłady dekorowania stołu, pomysły na składanie serwetek, prezentacja świątecznych wypieków. Swą obecnością zaszczycili nas nasi absolwenci Jarosław Śliwka oraz Michał Kierzek, którzy zaprezentowali gimnazjalistom nowe sposoby gotowania chłodzone ciekłym azotem, były to m.in. lody z marakuji z nutą jałowca. Zwiedzający mogli już na korytarzu szkoły poczuć zapach na miejscu wypiekanych ciasteczek drożdzowych z nutą cynamonu. Jeden z naszych absolwentów Mariusz Łęszczak, specjalnie z myslą o targach przygotował słodkie niespodzianki. Na targach przedstawiliśmy również ofertę związaną z możliwością odbycia staży zagranicznych podczas nauki w naszej szkole. Zapraszamy do naszej galerii zdjęć.

  • Wygrana siatkarek

    Siatkarki naszej szkoły zajęły I-wsze miejsce w Rejonowych Zawodach w piłce siatkowej juniorek. Trzymamy za nich kciuki w dalszych rozgrywkach!!!!!

  • "Tango" w Bytomskim Centrum Kultury

    20 marca uczniowie klas czwartych mieli okazję zobaczyć spektakl, który dostarczył im zarówno dużo radości jak i wzbudził spore kontrowersje. Można rzec, że to zupełnie normalne... W teatrze absurdu :)

  • TAKIE CUDA W WYKONANIU NASZEGO ABSOLWENTA

    Mariusz Łęszczak, absolwent naszej szkoły tworzy te piękne dzieła,które smakują wyśmienicie.

     

    To chef, który zdobywał doświadczenie pod okiem takich autorytetów jak Wojciech Modest Amaro czy Przemysław Błaszczyk. Arcydzieła można nabyć w nowej pracowni cukierniczej na Śląsku -FRESA. Pracownia łączy w sobie nowoczesne cukiernictwo oraz tradycyjne wypieki. Desery tworzone są  w oparciu o aktualne światowe trendy, wyłącznie z naturalnych składników. W ofercie znajdują się ciastka petit gateaux, torty, ciasta, makaroniki, eklery oraz praliny.
    www.cukierniafresa.pl

     

  • 15.03.2018

    Nowe zdjęcia zostały dodane do galerii Dzień liczby π.

Aktualności

Kontakt

  • Zespół Szkół Gastronomiczo-Usługowych
    Ul.Katowicka 64
    41-500 Chorzów
    e-mail: zsgu.sekretariat@interia.pl
    8.00-14.30
  • (+32) 24 11 725

Galeria zdjęć